IJzeren wegen

Aankomst

Zoals al eerder geschreven. Bij dit soort foto's hangt een geslaagde prent af van timing, maar nog het meest van goed weer. Niets kan een foto zo goed kleuren als een mooi ochtendzonnetje. Een warme ochtendzon op de neus, maakt zelfs een smerige, voor het laatst voor een maand geleden gewassen indruk nog goed. 

Ochtendlicht De lokatie is Budel Dorplein rond. De trein passeert de overweg van het plaatsje met gepaste vaart. De loc is nu ter hoogte van waar vroeger de oude blokpost stond.
De tijd is 10:00hr, voorjaar 1999. Alweer een tijd geleden maar sinds dat de klassieke beveilinging hier verwijderd is, is er nauwelijks iets veranderd hier. Uw fotograaf kijkt nu, hangend over de draad van de afzetting van openbare weg naar het emplacement, richting het Westen. Een krachtige tele-lens zorgde voor de juiste indruk.


Eenmaal de overweg over, maakt de loc een beetje vaart. Niet teveel want een kilometer verder is de wissel naar "de Zink" er al.

Ronkend en rokend

Schoon is de trein niet bepaald. De tocht vanuit Antwerpen heeft duidelijk haar sporen achtergelaten op de neus. En de rookwolken van haar Diesel verraden ook het een en ander. Maar het plaatje is er niet minder om. Een van mijn betere foto's, al zeg ik het zelf.

Enorme loc

Aan de wissel houdt de combinatie halt. Over enkele ogenblikken zal de machinist uitstappen en zich bij de treindienstleider melden. Let op de klassieke afrastering rond het emplacement. De traditionele betonpaal heeft bijna overal het veld geruimd in Belgie en Nederland. Gelukkig hier niet. In deze contreien gaat de modernisering gelukkig in een wat bezadigder tempo.

Zijspoor op

De toestemming is nu verleend en de imposante trein kan het zijspoor naar de Zinkfabriek op. Zijn reis is bijna ten einde. Het lossen van de trein duurt geruime tijd en pas rond 14:00hr zal ze pas weer terug kunnen naar Antwerpen. Zo lang kon uw auteur niet blijven wachten. Hier nemen we dan ook afscheid.

Hoofdmenu