IJzeren wegen

Rangeren bij de Zink.

Bij de lokale bevolking heeft de Kempische Zinknijverheid de bijnaam "De Zink" en menigeen vond er een betrekking voor het leven. De fabriek is dan ook al lang een gezichtsbepalend element in de omgeving. Omdat het complex zo uitgestrekt is en er zoveel verschillende processen plaats vindt, is er altijd zichtbare activiteit op het terrein. 

Voor het kleinere werk

Zo zal zelfs een spotter met weinig geduld die in de vroeg ochtend komt, de nodige rangeer-bewegingen kunnen waarnemen op het terrein. Aan de Noordzijde komt 's ochtends de erstrein langs. Tussen 10:00hr en 12:00hr ergens worden een of meerdere wagons met zuur en overige producten opgesteld op het rangeerterreintje aan de Noord-zijde. Wat later worden deze dan weer opgehaald door een 6400-locomotief komende uit de richting van Weert. Het kleine rangeerlocje dat de wagons opstelt en overige rangeerwerk verricht aan de Zuidzijde, brengen we hieronder in beeld.Voor het subtielere werk heeft men bij de Zink deze locomotief beschikbaar.

Mensen lopen langs de rangeerloc

Sympathieke lui aan het werk. Op een zonnige dag, ergens in 1995, kon uw auteur zelfs een stukje meerijden op de bok.

Lichte locomotief in beeld
Op zo'n fraaie dag als deze komt de machine op zijn best over.

Bovenstaande foto's zijn ergens in 1995 gemaakt. Mogelijk het voorjaar gezien het goede weer. Exacte data en tijdstippen zijn niet langer bekend. Uw auteur is daarna nog meerdere malen hier langs geweest, en heeft de kleine loc nog meerdere malen vast kunnen leggen. Hieronder een shoot met minder fraai weer, ergens in 2000 gemaakt.

Voor het kleinere werk

Een enkel wagonnetje, meer omvat het werk vandaag niet.

Vanaf een andere hoek
Rangeren gaat hier niet zo snel, dus ik had ruim de tijd om vanuit een andere hoek te gaan kijken.

Op het gemakje terugrijden

Het wagonnetje afgezet, en nu terug voor de koffie.

Rangeerterrein

De wagon blijft hier staan totdat de trein uit Weert hem op komt halen. In de verte zien we voorbij de afsluiting, het terrein van de zinkfabriek.

Soms is het vervoer wat uitgebreider dan een enkele wagon. In 1993, op dezelfde dag als fotoserie van de ertstreinaankomst van 10:00hr, zag ik later hoe het rangeerlocje een vrij behoorlijke sleep meenam naar het rangeerterrein.

Sleep

Sleep afgeleverd

De loc uit Weert zal hier aanzienlijk meer werk aan hebben dan aan het gebruikelijk enkele wagonnetje.

Aan de Zuidzijde van het terrein ligt nog een spoor dat helemaal tot aan het kanaal reikt. Zelfs tot aan het kleine haventerreintje ligt een spoortje. Het is onbekend waar en wanneer dit bediend wordt. Slechts een maal, ook weer in 1993 toen de Blokpost nog bestond, was ik zo fortuinlijk toevallig aanwezig te zijn bij een transport op dit stuk.

Onderweg naar de haven

Hoofdmenu