Inbouwen van de koelkast
Omschrijving
De koelkast zodanig inbouwen dat de gehele achterkantruimte lucht- en gasdicht (bij gas-toepassing) afgesloten is van het woongedeelte.

De koelkast kan alleen goed werken, zoals zelfs ijsblokjes bij hoge buitentemperaturen, als de aan de achterzijde ontwikkelde warme lucht kan opstijgen en door het bovenrooster naar buiten verdwijnt (mits via het onderrooster voldoende verse koudere lucht kan worden toegevoerd).

De buitenlucht-temperatuur moet lager zijn dan de af te voeren warme lucht, naarmate het temperatuurverschil kleiner is zal de koeling slechter zijn (Om dit nadeel te voorkomen is het inbouwen van een ventilatortje aan te raden).
Om het koelaggregaat te beschermen tegen t koude buitenlucht kan bij een buitenlucht van ca. 10 gr. C het onder- en bovenrooster voorzien worden van de winterafdekking (met minimale doorlaat), bij buitenlucht van minder dan 0 gr. C. moetdeze winterafdekking worden geplaatst.

Het koelsysteem en/of leefklimaat worden nadelig beinvloed als de roosters in de voortent/luifelzijde en/of onder een te openen venster worden geplaatst en/of het onder- en bovenrooster afgedekt kunnen worden door bv een openstaande deur, omdat dan de afgevoerde warme lucht n de giftige verbrandingsgassen (bij gas-toepassing) niet goed/veilig kunnen worden afgevoerd en/of  in het woongedeelte kunnen komen.

Opmerkingen:
Uit veiligheids-overwegingen is het zr onverstandig om tijdens het rijden de koelkast op gas te laten werken, daarvoor is het 12Volt-systeem bedoeld en geeft ruim voldoende werking, mits juist is ingebouwd.
De 12Volt bedrading dient met zo dik mogenlijke draden te worden uitgevoerd en zowel de plus- n de mindraad rechtstreeks met de accu verbinden.
Om te voorkomen dat de accu wordt leeggetrokken en de auto niet meer normaal gestart kan worden verdient het aanbeveling de 12Volt met behulp van een speciaal relais te schakelen. Met een dergelijk relais (Zie hiervoor link "2e accu") n inventief nadenken kunt U hiermede bereiken dat de 12V uitsluitend werkt als de dynamo stroom levert.
Een rijplaag in het vriesvak van 3 mm of meer verhoogt het energie-gebruik en belemmert het koelings-effekt drastisch. Deze rijplaag nooit met een metalen voorwerp verwijderen, maar de koelkast ontdooien dmv uitschakelen. Dit ontdooien kan versneld worden door in het vriesvak een ijslaatje met warm water te plaatsen. Daarna de koelkast grondig droogzemen en weer in bedrijf stellen.
Een vervuilde gasbrander veroorzaakt eveneens een slechte koeling, daarom verdient het aanbeveling om jaarlijks de gasbrander en het schoorsteentje te ontdoen van roet en andere verontreiniging.
Laat de koelkast alleen met twee energie-bronnen tegelijk werken, als U minstens elke week een andere koelkast kunt aanschaffen!
Minimale benodigdheden
-Nieuwe of gereviseerde trio-koelkast (12V, gas en 220V).
-Boven- en onderrooster (evt. vliegengaas verwijderen), bv Electrolux type L-100 (boven) bestaande uit R1640, A1620 en WA120 en L-200 (onder) bestaande uit R1650, A1630 en WA130.
-Materiaal om een goed passende houten nis te maken, waarin de koelkast luchtdicht past.
-Voor het binnenwerk afdichtingskit (bv Butyl=gasdicht, echter niet hittebestendig).
-Een aluminium geleideplaat voor de warme lucht-geleiding.
-Een metalen (r.vr.st. of aluminium) schoorsteen-slang/aansluiting (evt. van Electrolux).
-12Volt "komputer"-ventilator (1 maatje groter dan standaard, bv ca. 10 cm).
-Een thermische automatische schakelaar type NO (bv clixon ca. € 4,--).Werkzaamheden
Met inachtname van bovenvermelde gegevens n ondertaande schetsen, moet het lukken.
SUK6.........!


Kijk ook eens bij:

tips
Tips voordat men aan zelf ombouwen begint
tips
werk
Volgorde werkwijze van bestelbus tot camper
werk
wet
Wettelijke eisen camper-inrichting en kwarttarief houderschaps-belasting
wet
relais
Relaisaansluiting en schema van de 2e accu
relais
water
Periodiek reinigen en ontsmetten van watertank en leidingen
water
collage
MB 208DX omgebouwd tot 2 pers. luxe camper
collage
face
Wild-camping, voor de 'rust'-aanbidder (beslist ongerepte natuur!!)
face
meer
Meer Wild-camping, die geheime stekkies moeten geheim blijven
meer
pww
WWW (World-Wide-Wild) Camperplaatsen overzicht
pww
Forward to the beginning