tipsTips vóórdat men begint

Laat niet het bezit, maar het gebruik de doorslag geven!


Vraag jezelf af, weliswaar in overleg met je reisgenoten, waarom er een camper moet komen, want misschien is een camper huren, tent, vouwwagen, caravan of huisje huren/kopen of hotelboeking, in jouw geval, toch een verstandiger oplossing.

Een camper voor 1x (misschien 2x)  per jaar naar een camping en misschien nog een extra weekendje op een camping is net zo zielig als een kajuitjacht op de vaste wal of permanent in de jachthaven.

Een camper is een gemotoriseerd reismiddel met ingebouwde verblijfs mogelijkheden en dient zo ontworpen te zijn dat het gemak zoveel mogelijk wordt gediend, volledig onafhankelijk (autark) is en onder alle weers omstandigheden te gebruiken is.
De chauffeur van een camper zit niet in coureurs houding, kan over personenauto's en bermbeveiliging heen kijken, medereizigers hebben meer bewegingsvrijheid, men wordt minder gehaast,  enz. enz., kortom het rijden met een camper is een totaal andere beleving dan het rijden met een personenauto.
Alles wat ingebouwd is dient gebruiksvriendelijk èn van een dusdanige kwaliteit te zijn, dat storingen zo min mogelijk voorkomen.

Het autark zijn omvat (o.a.) grote drinkwatertank, afsluitbare afvalwatertank, eigen stroomvoorziening (zoals bv extra accu én zonnecel), gasvoorraad en toilet.
Onder alle weersomstandigheden bruikbaar betekent (o.a.) goede isolatie, goede ventilatie èn verwarmings mogelijkheid  want ook in het voorjaar, zomer en najaar kan het onaangenaam koud zijn, vooral in bergachtig gebied. 

Stoppen, niets aanbouwen, niets uitpakken en/of opbergen, direct klaar voor recreëren instappen, niets inpakken en/of verplaatsen, starten en wegwezen,
het bijna overal kunnen overnachten zijn wezenlijke verschillen tussen een camper en andere kampeer- en verblijfsmiddelen.
Fabriekscamper of zelf-ombouw camper

Fabriekscampers worden door binnenhuis-architecten (meestal geen kampeerders) ontworpen en in serie (beperkte aantallen) gebouwd. Nieuw betekent een zeer hoge afschrijving in de eerste jaren, temeer ook omdat er elk jaar nieuwe prachtige modellen komen.  De modellen zijn 'alkoof', 'halfintegraal', 'integraal', 'camper-bus (vaak zelf-ombouw)' en het toekomstige model 'Estate-camper'. 

alkoofAlkoof  modellen zijn op basis van een bedrijfswagen en hebben een verbreed opgebouwd woon/leefgedeelte met boven de standaard fabrieks-cabine een 2 persoons bed. Door de overbouw en de hoge alkoofopbouw wordt het rijgedrag en brandstofverbruik nadelig beïnvloed. Vervanging van model afhankelijke onderdelen, zoals b.v. ramen en plaatwerk zijn kostbaar en vaak na korte tijd niet meer leverbaar.

halfinteHalfintegraal  modellen hebben een aërodynamische bergruimte boven de standaard fabrieks-cabine, hierdoor is het brandstofgebruik wat gunstiger ten opzichte van de alkoof modellen. Vervanging van model afhankelijke onderdelen, zoals b.v. ramen en plaatwerk zijn kostbaar en vaak na korte tijd niet meer leverbaar.

interIntegraal  modellen hebben een (soms aangepast) onderstel èn motor van een bedrijfswagen en een speciale aërodynamischer carrosserie opbouw met een aaneengesloten cabine waarin een extra 2-persoons hefbed. Vervanging van model afhankelijke onderdelen, zoals b.v. ramen, ruiten en plaatwerk zijn kostbaar en na korte tijd niet meer leverbaar. Het rijgedrag en brandstofgebruik is gunstiger ten opzichte van de alkoof- en halfintegraal modellen.

bestel Zelf-ombouw  van een bestelwagen naar een camper-bus is aantrekkelijk omdat hoge arbeidsloon kostenposten vervallen, de isolatie, indeling en inrichting geheel naar eigen  inzicht en kampeerervaring kan worden gerealiseerd. In Nederland kunnen dankzij het assortiment en gereedschap- en materiaalkennis van Doe Het Zelf markten, zelfs rechtshandige niet-vakmensen met twee linkerhanden een bestelwagen omtoveren in hun ideale camper. Het rijcomfort, windgevoeligheid, wendbaarheid en brandstofgebruik zijn gunstiger ten opzichte van alkoof- halfintegraal- en integraal modellen en is daardoor óók de beste keus bij extra gebruik voor woon-werkverkeer.

estate Estate-camper modellen worden thans door de meeste grote fabrikanten ,onder extreme geheimhouding, ontwikkeld om tegemoet te komen aan de huidige grote vraag naar campers die het 'net-als-thuis-gevoel' omzetten naar het gewenste 'nog-beter-, nog-groter- en nog-luxer-als-thuis-gevoel' én het 'buurman's-camper-is-minder gevoel' . Deze modellen zullen naast het zeer aanspreekbare uiterlijk meestal als extra optie voorzien zijn van een uitrolbare achtertuin met verwarmd zwembad en opblaasbare wijnkelder, uiteraard nagenoeg onzichtbaar weggewerkt in het hobby gedeelte van de ruim bemeten garage. Nadere gegevens omtrent rijcomfort, windgevoeligheid, wendbaarheid en brandstofgebruik zijn momenteel nog niet beschikbaar.
Ook de levertijden zijn nog niet exact bekend, hoewel reeds vaststaat dat er voorlopig uitsluitend op bestelling zal worden gefabriceerd en de verwachting is dat binnenkort de verkoop in de huidige bestaande modellen zal stagneren, omdat de meeste aspirant kopers in de 'eerste aanschaf fase'  alsook in de 'vervangings fase' met de aanschaf zullen wachten tot de fabrikanten van deze 'Estate-campers' zich op de markt nader bekend zullen maken.
 
Overweeg onderstaande punten vóórdat een bedrijfswagen (bestelauto) wordt aangeschaft met de intentie zelf-ombouw  tot camper

Maak een plattegrond met je gewenste indeling van het woongedeelte en bereken dan pas de lengte- en breedtemaat.
Ga, met die maatschets, shoppen voor de bedrijfsauto die zoveel mogelijk voldoet aan de vastgestelde lengte- en breedtemaat.
Neem een goede kennis mee die veel weet over plaatwerk èn motoren en zo weinig mogelijk over campers, zodat deze zonder rose bril, je van advies kan dienen.

Beding een eventuele ANWB aankoop-keuring voor eigen kosten indien het 'verkoop-verhaal' klopt en dus de koop definitief doorgaat, met de voorwaarde dat de keuring-kosten wel voor de verkoper zijn als het verkoopverhaal niet klopt en de koop dus slechts onder andere voorwaarden misschien doorgaat.


Bij twijfel aan de oprechtheid/eerlijkheid van de verkoper en/of te grote reparatie's dan

NIET KOPEN!!


Hou ook  (o.a.) zoveel mogelijk rekening met volgende punten:

  *In de laad-ruimte moet stahoogte zijn.

  *Een brede en of verlengde wagen geeft manoeuvreer- èn ruimteproblemen bij het parkeren op parkeerplaatsen.
 
 *Een brede wagen kan ook problemen geven bij het berijden van binnen en/of bergwegen i.v.m. tegenliggers of passeren van landbouw voertuigen.


 
*Een verlengde wagen betekent vaak hogere prijzen op veerboten.

 
 *Dubbelle banden op de achteras betekent vaak de véél hogere tarieven voor vrachtauto's op de meeste buitenlandse tolwegen.

 
 *Achterwiel-aandrijving heeft een belangrijk kleinere draaicirkel dan voorwiel-aandrijving.

 
 *Achterwiel-aandrijving geeft minder slip-kans op b.v. nat gras.

 
*Een geringe vrije hoogte is geen bezwaar op gebaande wegen, maar op tractor paden met hoge binnenberm wordt het bereiken van de ideale vrije stek een schadelijke zaak.

 
*Een diesel-motor heeft voordelen t.o.v. een benzine-motor.

 
*Niet elk merk bedrijfsauto heeft in het buitenland een vertakt net met reparatie-mogelijkheden.

 
*Een gebruikte bedrijfswagen met een 'turbo-diesel' motor en/of veel 'elektronica' wordt sneller door bedrijven vervangen zodra grote/dure reparatie's verwacht worden, hetgeen echter over het algemeen niet in de vraagprijs tot uitdrukking komt.

 
*Met een Turbo-diesel-motor (in goede staat) kan vooral op autosnelwegen zéér snel gereden worden,  maar er zijn altijd nog lege moderne vrachtauto's, personen-auto's zonder caravan, motoren en race-auto's die nog sneller kunnen.

 
*
Een bedrijfswagen met een ouderwets onderstel i.p.v. zelfdragende carrosserie heeft een hogere laadvloer (instap) en hoger eigen gewicht, maar tevens rijtechnisch een véél langere levensduur.Kijk ook eens bij:

werk
Volgorde werkwijze van bestelbus tot camper
werk
wet
Wettelijke eisen camper-inrichting en kwarttarief houderschaps-belasting
wet
koelkast
Inbouwaanwijzingen voor optimale koeling absorptie koelkasten
koelkast
relais
Relaisaansluiting en schema van de 2e accu
relais
water
Periodiek reinigen en ontsmetten van watertank en leidingen
water
collage
MB 208DX omgebouwd tot 2 pers. luxe camper
collage
face
Wild-camping, voor de 'rust'-aanbidder (beslist ongerepte natuur!!)
face
meer
Meer Wild-camping, die geheime stekkies moeten geheim blijven
meer
pww
WWW (World-Wide-Wild) Camperplaatsen overzicht
pww
Forward to the beginning