GOLF en BASEBALL/SOFTBALL op postzegels   (click flag for English version)

Wereldwijd zijn er miljoenen beoefenaren van de golfsport en ook zijn er miljoenen verzamelaars geïnteresseerd in postzegels. Sommige golfers staan niet alleen op de golfbaan, maar verzamelen daarnaast postzegels met....... golfafbeeldingen!

"Zijn die er dan", zult u zich afvragen. Inderdaad, in 1953 gaf Japan als eerste land een postzegel uit met uitzicht op de Mt. Unzen-golfbaan en sindsdien zijn er tientallen landen die ook één of meer zegels en/of blokjes hebben uitgegeven met afbeeldingen van GOLF. 

Hetzelfde geldt ook voor Baseball/Softball. Sporten die heel populair zijn in bijvoorbeeld Amerika, Canada, Cuba, Nicaragua, maar vooral ook in Japan, Korea, Taiwan, Australië en in Europa zijn Nederland en Italië de dominerende landen. De eerste honkbalzegel dateert van 1934 en is een uitgifte van de Filippijnen, terwijl de eerste Amerikaanse zegel in 1939 verscheen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Baseball in de U.S.A. 

Het verzamelen van een bepaald thema wint sterk aan populariteit ten opzichte van het verzamelen van één of meer landen. Alleen bij een landenverzameling kan men gebruik maken van een album met voorgedrukte afbeeldingen, terwijl men voor een thematische verzameling vaak zoekwerk moet verrichten, hetgeen meer voldoening schenkt dan het louter vullen van vakjes.

In januari 1991 besloten twee verzamelaars de handen ineen te slaan. Leon Vanverre uit Antwerpen (België) en Rob van Tuyl, uit Alphen aan den Rijn (Nederland) zetten een verzamelclub op onder de naam SWING TIME PHILATELY met de intentie om een aantal gelijkgestemde verzamelaars bijeen te brengen en om te bezien of het samenstellen van een volledig geïllustreerde catalogus voor zowel Golf als afzonderlijk voor Baseball/Softball tot de mogelijkheden behoorde. Op het hoogtepunt hadden zich ruim 120 leden aangemeld. Het merendeel uit Nederland, maar ook verzamelaars uit Amerika, Duitsland, Frankrijk,  België en Italië.

Nu ligt er een volledig geïllustreerde catalogus met alle golfafbeeldingen op postzegels en postzegelblokjes.
Arnold Palmer, Jack Niklaus, Gary Player, Bobby Jones, Severiano Ballesteros, Colin Montgomery, Annika Sörenstam, Tony Jacklin en natuurlijk Tiger Woods staan afgebeeld, maar ook beroemde golfbanen als Carnoustie, St. Andrews, Turnberry, Muirfield, Royal Troon, Tryall Golf Course, Dubai Creek and Golf Club, Nuwara Eliya, Royal Jersey Golfcourse. Een prachtige collectie.

Maar ook voor Baseball/Softball is een volledig geïllustreerde catalogus samengesteld met prachtige afbeeldingen van stadions, wedstrijdmomenten, beroemde gebeurtenissen, de Hall of Fame en uiteraard beroemdheden als Ty Cobb, Babe Ruth, Roberto Clemente, Honus Wagner, Joe DiMaggio, Reggie Jackson, Ernie Banks, Marc McGwire, Ruben Sosa, Hank Aaron, Ozzy Smith en anderen.

De separate catalogi zijn uitgevoerd in de Engelse taal en bij iedere zegel staat een volgnummer vermeld, het land van uitgifte, de datum van uitgifte, de zegelwaarde, omschrijving van de afbeelding, vermelding of er ook een ongetande versie is uitgekomen, alsmede de catalogusnummers van Scott (U.S.A.); Michel (Germany), Yvert & Tellier (France) en Stanley Gibbons (Great Britain). Verder een uitgebreide zoekindex die het zoeken naar bepaalde uitgiften vergemakkelijkt. Een niet onbelangrijk aspect is het gegeven dat minimaal één maal per jaar beide catalogi worden aangepast. De leden ontvangen dan aanvullende bladen en ieder jaar is de betreffende catalogus weer up-to-date, dus hoeft men niet telkenmale weer de catalogus opnieuw aan te schaffen!

Swing Time Philately onderhoudt wereldwijd contacten met vele tientallen verzamelaars om zo snel mogelijk aan informatie en afbeeldingen te komen van nieuw uitgegeven issues met betrekking tot Golf en Baseball/Softball. 

Wat heeft Swing Time Philately nog meer te bieden? Regelmatig wordt er een Informatiebulletin uitgegeven met informatie over nieuwe uitgiften; ontdekkingen, allerlei achtergrondinformatie en wetenswaardigheden en twee grote lijsten met aangeboden zegels, blokjes, First Day Covers, telefoonkaarten, etc.

Voor de golfleden van Swing Time Philately is er een jaarlijks Swing Time Golf Toernooi en tot 2016 was er een jaarlijkse clubdag voor alle leden.

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over de thema's Golf en/of Baseball/Softball, stuur dan uw bericht naar robvantuyl@kpnmail.nl en u krijgt per omgaande bericht.