Nieuws

Marlijn Binnendijk, Nederlands Kampioen

Marlijn Binnendijk is Nederlands kampioen wielrennen op de weg geworden bij de vrouwen. Topfavoriete Marianne Vos eindigde op de tweede plaats op twaalf seconde achterstand. Zij won de sprint voor de tweede plek van een kleine achtervolgingsgroep waaronder Suzanne de Goede, die uiteindelijk derde werd.

De 21-jarige renster reed in de voorlaatste ronde weg van het kopgroepje met Iris Slappendel, Daniëlle Bekkering en Irene van de Broek en zij bereikte solo de streep. Niemand had deze overwinning verwacht. Binnendijk zelf kon nauwelijks geloven dat ze dit kampioenschap heeft gewonnen, ze ging er vanuit dat ze door het peloton zou worden ingehaald. Dit bleek niet het geval en de renster van AA-drink mag zich nu een jaar lang Nederlands kampioene noemen.

Bij de beloften wist Tom Leezer van Rabobank de titel te bemachtigen. Hij voegde zich in de laatste ronde bij zijn eerder weggesprongen ploeggenoot Arjen de Baat en versloeg deze in de eindsprint. Het brons ging naar Jos van Emden, eveneens van het Rabobank Continental team.

 

Ismaël Kip wint ZLM Tour


Ismaël Kip heeft dit weekend zijn eerste klassieker bij de beloften gewonnen met dank aan zijn teamgenoten en ploegleider van Krolstone Continental team. De 19-jarige renner uit Oldebroek was trots en vol vreugde toen hij als eerste over de finish kwam in Goes. Ploegleider Frank Kwanten had een plan gesmeed en alles goed beredeneerd, Kip moest het alleen nog afmaken. Hij achterhaalde eerst Arno van der Zwet, dit was voor hem een revanche voor de Omloop van Lek en Ijssel waar van der Zwet de jonge Kip inhaalde in de laatste kilometer. Kip demarreerde over van der Zwet heen en wist zo zijn zege zeker te stellen. Ismaël Kip is de jongste winnaar van de ZLM Tour en is ook vooral op de baan een groot talent. Hij is toegetreden tot de achtervolgingsploeg met Jens Mouris, Peter Schep en Jenning Huizinga. Zowel op de weg als op de baan zal hij de komende tijd flink gaan trainen voor de Olympische Spelen in Peking in 2008. 

 

Voor nieuws over het WK:

Kijk op www.sporttribune.nl

Ploegenpresentatie B&E Koopmans Cyclingteam
Gisterenavond was de ploegenpresentatie van B&E Koopmans cylcingteam. Dit team bestaat uit veertien jonge getalenteerde jongens die erg gedreven zijn om te winnen. Stuk voor stuk hadden ze hun doelen voor komend seizoen al bepaald en hebben ze ook al een favoriete koers die ze graag zouden willen weten. Ook de baanwielren-tweeling Gerd en Harm Steijn behoren vanaf dit seizoen bij deze ploeg. De getalenteerde broers zitten hier prima op hun plek, tussen andere gemotiveerde jongens die maar één ding willen; winnen! Of het nu op de baan is of op de weg. Baanwielrennen.com wenst Gerd en Harm Steijn veel succes komend seizoen bij dit team, maar natuurlijk ook voor alle andere renners van B&E Koopmans veel succes gewenst! B&E Koopmans Cyclingteam bestaat uit: Sipke Zijlstra, Aldo Klomp. Dennis Luyt, Wouter de Groot, Ivor Bruin, Jorrit Walgien, Marien Wallink, Arnoud Koot, Klaas van Hage, Thijs Bezemer, Pim de Beer en Paul Helderman, Gerd Steijn en Harm Steijn. 

Vier medailles en een valpartij
Vier medailles neemt het Nederlandse baanteam mee naar huis. De bronzen voor Tim Veldt, zilver voor Yvonne Hijgenaar op de 500m. Die een knappe tijd neerzette maar net iets minder snel was dan de Britse Victoria Pendleton. Bij de teamsprint was er goud voor Yvonne en voor Willy Kanis. Door problemen met het startapparaat werd de eerste start afgeschoten, de Britten hadden dit niet door en reden vol gas door waar mee ze hun energie verspilde. Hierdoor wisten Yvonne en Willy het goud te pakken. 
Nog een gouden medaille was er voor Jens Mouris en Peter Schep bij de koppelkoers. 
Voor Theo Bos verliep deze world cup niet zo als hij gehoopt had. Hij reed de snelste tijd bij de 200m kwalificatie. Bij de voorronde van sprint reed hij tegen het achterwiel van zijn tegenstander aan waardoor hij viel. Gelukkig niets gebroken maar wel een lelijke zwelling en wat schaafwondjes. Hopelijk komt het nog helemaal goed met Theo voor het WK in Palma de Mallorca.

Brons voor Tim Veldt
Tim Veldt heeft de bronzen medaille gehaald tijdens de Wereldbeker wedstrijden in Manchester bij de 1km tijdrit. Hij reed een tijd van 1.02.617. De winnaar, Chris Hoy had een tijd van 1.01.500. 

Teun Mulder heeft de finale van de keirin niet gehaald, hij werd in de finale om de 7e t/m 12e plaats negende. In de grote finale van de keirin was er een flinke valpartij. De Brit Shane Perkins week uit naar boven nadat de Fransman Kevin Sireau een vreemde stuurbeweging maakte. Hierdoor kwamen vier renners ten val. De Fransman werd gediskwalificeerd, Perkins kwam als eerste over de streep en won het goud, de Chinees Qi Tang kon de valpartij vermijden en werd tweede. De Spanjaard Hodei Mazquiaran Uria pakte na de valpartij zijn fiets op en liep nog met zijn fiets onder zijn arm over de streep om zo de bronzen medaille te pakken.

Marlijn Binnendijk reed een prima puntenkoers en eindigde als vijfde. Pim Ligthart verving de zieke Wim Stroetinga en eindigde uiteindelijk als zesde in de finale van de scratch. Jens Mouris kon de finale om de bronzen medaille niet winnen van de Australiër Bradley McGee en eindigde dus als vierde. De sprintsters Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis wisten de halve finale niet te bereiken. Yvonne werd achtste en Willy eindigde op een vijfde plek.

Lees hier alles over de zesdaagse van Hasselt

Spannende finale in Hasselt
Bruno Risi en Franco Marvulli hebben de zesdaagse van Hasselt gewonnen. Na een spannende finale die beslist werd in de laatste vijftig ronden wisten de Zwitsers de Belgen te verslaan met negen punten verschil. De finale bleef spannend tot het einde. Al in de eerste onderdelen van de avond werd er hard gestreden om de punten. De strijd ging vooral tussen het Belgische/ Italiaanse koppel Iljo Keisse en Marco Villa en tussen het Zwitserse duo Bruno Risi en Franco Marvulli. Maar ook de strijd om de derde plek was spannend. Slippens/ Stam stonden in dezelfde ronde als de nummer drie, Dimitri DeFauw en Alexander Aeschbach, met punten konden de Nederlanders niet meer op het podium terecht komen maar zij probeerden om een ronde te pakken om toch nog een derde plaats te bemachtigen. Dit is ze helaas niet gelukt en zij bleven steken op een vierde plek.
Hoewel het publiek massaal achter het koppel Keisse/ Villa stond hebben de Zwitsers toch verdiend gewonnen, ze waren duidelijk de sterkste in de laatste eindsprints. Marvulli en Risi hadden veel pech deze laatste dag, het begon al bij de puntenkoers waar zij dachten dat ze gewonnen hadden en al klaar stonden voor de huldiging maar toen te horen kregen dat de prijs niet naar hen ging. Bij de tijdrit schoot Marvullli uit zijn pedaal en bij de tweede tijdrit verloren zij van Slippens/ Stam met een honderdste seconde en tot overmaat van ramp ging er bij een aflossing tijdens de koppelkoers iets mis en lieten zij elkaar los waardoor ze wat seconden verloren. Ondanks deze kleine tegenslagen zijn zij toch de winnaars van de tweede edite van de zesdaagse van Hasselt.

De Nederlandse junioren hebben zichzelf ook bewezen. De koppels Pieters/ Kos en Stöpler/ Vingerling eindigden respectievelijk op de eerste en de tweede plaats. Roy Pieters en Christian Kos stonden op één ronde voorsprong van de rest maar hadden niet veel punten en moesten dus zorgen dat niemand een ronde inhaalde. Dit lukte en daarmee wonnen zij de juniorenzesdaagse. Michael Vingerling en Nick Stöpler wisten de meeste punten te bemachtigen en wonnen daarmee het puntenklassement, door de ronde achterstand op de andere Nederlanders bleven zij steken op een tweede plaats in het eindklassement.

 

Slippens/ Stam weer in vorm
Robert Slippens heeft donderdagavond weer zijn eerste baanwedstrijd gereden na zijn herstelperiode. De Witte Leeuwen zijn niet naar Hasselt gekomen om te winnen maar om te wennen aan het zesdaagserijden. Volgend seizoen zullen de mannen weer helemaal voor de winst gaan. Robert mist nog zijn vlammende sprints maar verder zijn zij weer prima in vorm. Ze staan na twee dagen op een zesde plaats met vier ronden achterstand op de leider, Franco Marvulli en Bruno Risi. De strijd om de eerste en de tweede plaats beloofd nog spannend te worden. Iljo Keisse en Marco Villa hebben hun zinnen gezet op de overwinning in Hasselt, zij staan in dezelfde ronde als de Zwitsers op maar tien punten achterstand. 
Klik hier voor de tussenstand

Uitslag Kopenhagen
Lees hier de uitslag van de zesdaagse van Kopenhagen!

Ziekte Gerd Steijn
Gerd Steijn is wegens ziekte uit de koers gehaald. Zijn broer Harm is nu voorlopig gekoppeld aan de Duitser Patrick Gelosky. Z

Bruno Risi en Franco Marvulli gaan aan de leiding bij de zesdaagse van Berlijn maar de Duitse koppels zijn van plan om flink in de aanval te gaan om een Duits koppel aan de leiding te brengen. Danny Stam en Peter Schep doen het goed maar hebben nog weinig punten, hopelijk kunnen zij daar de komende dagen iets aan gaan doen.


Toch nog brons voor Adrie

Op de laatste dag van de Wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Los Angeles heeft Adrie Visser nog een medaille in de wacht gesleept bij de scratch. Sarah Hammer en Rebecca Quinn waren in de eindsprint nog net iets sneller en eindigden op de eerste en tweede plaats. Visser moest genoegen nemen met het brons.

Jens Mouris was weer voldoende hersteld om samen met Pim Ligthart de koppelkoers te rijden. Deze mannen reden voor het eerst samen bij een Wereldbeker-koppelkoers maar dat is hen prima bevallen. Ze eindigden op een zevende plaats.

Baancoach Peter Pieters kan tevreden zijn over zijn team dat in totaal vier medailles mee naar huis neemt waarvan, één gouden, twee zilveren en een bronzen. Over een maand zijn de laatste Wereldbeker wedstrijden in Manchester en dan moeten de baanrenners klaar zijn voor de Wereldkampioenschappen die 29 maart in Palma de Mallorca van start zullen gaan.

Lees hier alles over World Cup in Los Angeles

Goud en zilver voor Nederlands baanteam
Op de tweede dag van de Wereldbeker wedstrijden in Los Angeles heeft het Nederlandse baanteam weer twee medailles verdiend. De eerste werd al in de ochtend binnengehaald. Willy Kanis reed de 500m in 34.864 wat goed was voor een tweede plaats. De Cubaanse Lisandra Guerra had een tijd van 34.531. 
De tweede medaille was ook voor Willy Kanis, maar dit keer was het goud er niet voor haar alleen. Yvonne Hijgenaar wist samen met Willy, net als bij de vorige World Cup wedstrijden, een gouden medaille te bemachtigen bij de teamsprint. Individueel zijn deze twee dames nog net niet sterk genoeg om mee te doen voor het goud maar samen zijn zij duidelijk de sterkste en de snelste. Zij reden een tijd van 34.255. De nummer twee, Anne Meares en Kaarle McCulloch deden dit in 34.761. 

Marlijn Binnendijk verving de geblesseerde Vera Koedooder en reed de individuele achtervolging in 3.50.038 wat goed was voor een negende plaats. Het nieuwe team van de teamachtervolging met Ismaël Kip, Jenning Huizinga, Eelke van der Wal en Sipke Zijlstra eindigde op een achtste plek met een tijd van 4.16.171. Om te vergelijken; de winnaars van de kwalificatie uit Denemarken hadden een tijd van 4.09.884.
Een andere debutant bij het Nederlandse baanteam, Pim Ligthart, eindigde op plaats zeventien bij de puntenkoers.

Lees hier meer over de World Cup wedstrijden in Los Angeles

Zilver voor Wim Stroetinga
Wim Stroetinga heeft een zilveren medaille gehaald op het onderdeel scratch. Hij is niet helemaal tevreden omdat hij ging voor het goud maar Russel Hampton was niet meer in te halen voor Wim. 
Marlijn Binnendijk en Adrie Visser reden de puntenkoers, Marlijn eindigde hier als zevende en Adrie als elfde. De sprinters kwamen helaas niet verder dan de kwartfinales. Willy Kanis eindigde nog als zevende en Yvonne Hijgenaar werd twaalfde. 
Na de blessure van Jens Mouris mocht debutant Jenning Huizinga de achtervolging rijden, hij deed dit knap met een persoonlijk record (4.32.483) en kwam daarmee op de zevende plek. 

Lees hier meer over de World Cup wedstrijden in Los Angeles

Valpartij tijdens trainingsrit in L.A.
Vera Koedooder heeft haar sleutelbeen gebroken bij een val tijdens een trainingsrit in L.A. Zij kan de wereldbekerwedstrijden die vandaag zijn begonnen dus wel vergeten. Op haar website schrijft ze een stukje over het voorval. Ze is zelf nog positief erover, ze is nu een échte wielrenster omdat ze ook een keer haar sleutelbeen heeft gebroken, schrijft ze. Ze hoopt eind februari weer op trainingskamp te kunnen met haar ploeg DSB en eind maart weer klaar te zijn voor het Wereldkampioenschap baanwielrennen. 
Bij haar valpartij raakten ook Geert-Jan Jonkman en Jens Mouris betrokken. Jens Mouris is naar het ziekenhuis geweest vanwege pijn aan het zitvlak, hij kreeg pijnstillers en zal vandaag ook niet starten bij de individuele achtervolging. Hopelijk is hij zondag weer voldoende genezen om te kunnen starten.  

Gerd en Harm Steijn derde in het Koppelomnium te Alkmaar
Met dank aan de wielerbegeleiders van Gerd en Harm Steijn


Het koppelomnium begint steeds populairder te worden onder de renners. Naast de winnaars Raymond en Michel Kreder waren er o.a. Niels Pieters, Lars Jun en Gerd en Harm Steijn die net terug waren uit de zesdaagse van Bremen waar ze hebben gestreden in de UIV cup. En verder verschillende kampioenen die zich in dit koppelomnium van hun beste kant lieten zien.

We zagen Michael Vingerling die onlangs bij het NK meervoudig nationaal kampioen werd en Roy Pieters in de regenboogkleuren rijden omdat hij gekoppeld was aan Peter Schep, de wereldkampioen puntenkoers. De broers Steijn en Kreder straalden ook uit dat zij constante vaste koppelmaten hebben, het zag er allemaal erg goed geölied uit.

Er werden wederom vier individuele onderdelen verreden, alsook een koppelafvalkoers. En als sluitstuk wederom een fantastische koppelkoers, waarin het er erg hard aan toe ging om rondenwinst te halen, of om de puntensprints binnen te halen.

Toen de einduitslag opgemaakt werd, mocht het koppel Gerd en Harm Steijn de bloemen voor De Adelaar op gaan halen, zij waren fraai derde geworden in de totaal uitslag.

 

Risi/ Zabel winnen zesdaagse van Bremen


Na een spannende en verrassende finale zijn Bruno Risi en Erik Zabel de winnaars geworden van de zesdaagse van Bremen. Een dag voor de finale stonden Keisse/ Bartko en Stam/ Marvulli nog op een gedeelde tweede plaats met één ronde achterstand en hetzelfde aantal punten. Waar zij niet op gerekend hadden was het team Fulst/ Lampater die hen beiden nog voorbij kwam wat punten betreft en daarmee op een tweede plaats kwamen. Stam/ Marvulli verloren een ronde en kwamen daardoor net naast het podium terecht, op een vierde plek met 349 punten. 

Klik hier voor de einduitslag

De Wielertweeling Gerd en Harm Steijn hebben in Bremen hun visitekaartje afgegeven
Met dank aan de wielerbegeleiders van Gerd en Harm Steijn


Met een zesde plaats in de zesdaagse van Bremen, hebben de gebroeders Steijn hun vuurdoop goed doorstaan en kunnen ze door naar de volgende ronde. Deze wacht hen eind januari alweer in Berlijn, waar de tweeling hun hart kan ophalen met achttien koppels in de baan.

De finale avond in Bremen was een harde koers waarin Gerd en Harm Steijn goed overeind bleven. Ze waren goed op elkaar ingespeeld en ze bleven goed meedoen vooraan in de koers. Uiteindelijk kwam de wielertweeling met een zesde plaats uit de strijd, en dat in een goed bezet Internationaal veld. "We waren zeker niet de slechtsten hier in dit deelnemersveld, en ondanks dat er een paar valpartijen zijn geweest waar er twee renners moesten opgeven met een gebroken sleutelbeen, mogen wij zeker niet klagen. "hier zijn mijn broer en ik erg content mee" zei een nuchtere Harm Steijn na afloop van de laatste jacht op de laatste dag in Bremen.

Gerd en Harm moeten van onder af aan beginnen, maar het begin is hoopgevend. En zo hebben we weer een paar mannen staan die het ploegkoersen in hun bloed hebben, want knallen op een 166 meter baan dat is een specialiteit, en Gerd en Harm draaien op zo'n kuipje bijzonder behendig mee. Bremen beschikt over een klein knus baantje, gelijk aan de wielerbaan in Gent en daar zijn de broertjes Steijn op hun best. Gerd en Harm gaan diep en dikwijls tot het gaatje en dat dwingt respect af, strijd dat is waar de mensen graag naar willen kijken.

Het zal niet makkelijk zijn om in Berlijn graantjes mee te pikken maar Gerd en Harm hebben er veel zin in en gaan vier dagen vooraf aan de beroepsrenners, hun uiterste best doen om zich opnieuw in de kijker te rijden. De Hollanders hebben toch al een aardige reputatie. In het verleden wist bijvoorbeeld Wim Stroetinga en Niki Terpstra goed te eindigen in deze UIV cup.

"Wij hebben ook reeds met de ploegleiding van onze ploeg overlegd, en wij krijgen alle medewerking van B&E Koopmans cycling Team om ons nog beter te bekwamen in het ploegkoersen deze winter, maar ook mogen wij ons wegprogramma eerder onderbreken om ons voor aankomende winter ook goed voor te bereiden op ons tweede UIV cup- seizoen op de baan. En daar zijn wij onze ploegleiding erg dankbaar voor " zegt een breed lachende Gerd Steijn.

Bartko en Keisse, kampioenen in Rotterdam
Nog lange tijd heeft het ernaar uit gezien dat Danny Stam en Marco Villa de eindoverwinning zouden pakken. Zij hoefden nog maar vijf punten te halen om op 300 punten te komen en een bonusronde te krijgen waardoor zij één ronde voorsprong zouden hebben op de rest. Dit gebeurde al in één van de eerste onderdelen en zo stonden zij de hele avond aan kop, tot aan de laatste spannende koppelkoers. Iljo Keisse en Robert Bartko lieten het er niet bij zitten en gingen vol in de aanval, maar iedere aanval werd beantwoord door een een reactie van Stam en Villa die niemand lieten ontsnappen. De koppelkoers liep op zijn einde toen Marvulli en Risi ervandoor gingen, ook dit koppel mochten Stam en Villa niet laten gaan dus haalden zij alles uit de kast om hen terug te pakken. Dit lukte, maar wat wel te verwachten viel gebeurde ook; Keisse en Bartko gingen weer in de aanval, net op een moment dat Stam en Villa het niet meer in zich hadden om weer achter de ontsnappers aan te gaan. Keisse en Bartko pakten een ronde en kwamen in dezelfde ronde als Stam en Villa maar omdat zij meer punten hebben dan het Nederlands/ Italiaanse koppel wonnen zij deze zesdaagse van Rotterdam. 

Voor de einduitslag en meer foto's en informatie over Rotterdam, klik hier! 

"Laatste" baanwedstrijd voor Niki Terpstra


Niki Terpstra heeft op de finaledag van de zesdaagse van Rotterdam officieel zijn laatste rondjes als baanrenner gemaakt. Natuurlijk zal dit niet zijn laatste zesdaagse zijn, volgens seizoen zal hij weer een paar zesdaagse rijden maar voor dit seizoen is het afgelopen voor hem, ook baanwedstrijden als World Cups en Wereldkampioenschappen zitten er niet meer in voor Niki, jammer, maar natuurlijk gaat Niki nu iets doen waar hij ontzettend goed in is; wielrennen op de weg. Hij wordt profrenner bij de ploeg Milram en zal samen met Petacchi en Zabel laten zien wat hij kan op de weg. Na deze zesdaagse is hij meteen vertrokken naar Bremen voor de ploegenpresentatie van zijn nieuwe ploeg Milram. 16 januari zal Niki zijn eerste wedstrijden op de weg gaan rijden voor Milram, de Tour Down Under. Wij zijn heel erg benieuwd naar de resultaten en wensen hem dan ook heel veel succes!