Amsterdam Centre for the History and Heritage of Protestantism
Amsterdam Centre for the History and Heritage of Protestantism
Het Amsterdam Centre for the History and Heritage of Protestantism van de Vrije Universiteit maakt de rijke Amsterdamse erfenis op het gebied van het protestantisme beter toegankelijk. Het centrum doet dat door fellowships te verstrekken aan onderzoekers zodat zij de tijd hebben Amsterdamse archieven en bibliotheken te gebruiken; door jonge onderzoekers te ondersteunen bij het verwerven van onderzoeksgeld en door de organisatie van publiekslezingen.
Het ACHHP werkt samen met erfgoedinstellingen in Amsterdam en faciliteert het gebruik van collecties in Amsterdam. Door middel van publicaties en lezingen brengen we het erfgoed onder de aandacht van een breed publiek. Door jonge onderzoekers te ondersteunen bij het opzetten van onderzoeksprojecten, stimuleren we de bestudering van het erfgoed.
Coördinatoren van het ACHHP zijn prof. dr. August den Hollander en prof. dr. Mirjam van Veen.
Welkom bij het ACHHP
Actueel
Na jaren van corona, verwelkomen we deze zomer weer fellows. Rosalind Beiler zal enige weken bij ons te gast zijn voor haar onderzoek naar doperse correspondentienetwerken. Ook Yudha Thianto komt een periode bij ons. Hij doet onder andere onderzoek naar de VOC in Indonesie.
Martin van Wijngaarden versterkt ACHHP.
Martin van Wijngaarden is het ACHHP komen versterken. Dankzij lutherse fondsen is het mogelijk een een onderzoeksplek luthers erfgoed in te richten. Martin van Wijngaarden is op dit gebied specialist. In zijn proefschrift Schitterende Getuigen, inventariseert hij luthers avondmaalsgerei, analyseert hoe objecten identiteitsdrager waren, en bestudeert hij de beleving die hoorde bij het schitterend zilver.
App langs vluchtelingenkerken in het Rijnland beschikbaar
De toeristische fietsroute langs vluchtelingengemeentes in het Duitse Rijnland is beschikbaar gekomen. De rustieke route begint in Nijmegen en eindigt in Duisburg.
Onderweg doet de app plaatsen aan als Gennep, Rees, Kevelaer, Kalkar en Xanten. De app maakt het unieke historische erfgoed toegankelijk en vertelt het verhaal van de duizenden vluchtelingen die tijdens de tachtigjarige oorlog een heenkomen zochten in het Rijnland.
De route is (voor iphone-gebruikers)
gratis beschikbaar.
https://itunes.apple.com/nl/app/rijn-religies/id1439764200?mt=8&ign-mpt=uo%3D4