Amsterdam Centre for the History and Heritage of Protestantism

 
 

Het Amsterdam Centre for the History and Heritage of Protestantism van de Vrije Universiteit maakt de rijke Amsterdamse erfenis op het gebied van het protestantisme beter toegankelijk. Het centrum doet dat door fellowships te verstrekken aan onderzoekers zodat zij de tijd hebben Amsterdamse archieven en bibliotheken te gebruiken; door jonge onderzoekers te ondersteunen bij het verwerven van onderzoeksgeld en door de organisatie van publiekslezingen. 


Het ACHHP werkt samen met erfgoedinstellingen in Amsterdam en faciliteert het gebruik van collecties in Amsterdam. Door middel van publicaties en lezingen brengen we het erfgoed onder de aandacht van een breed publiek. Door jonge onderzoekers te ondersteunen bij het opzetten van onderzoeksprojecten, stimuleren we de bestudering van het erfgoed.


Coördinatoren van het ACHHP zijn prof. dr. August den Hollander en prof. dr. Mirjam van Veen.


 
Welkom bij het ACHHP

Actueel 


Nieuwe fellows bekend

Het belooft weer een mooie zomer te worden bij het ACHHP. Daniel Fogt zal naar Amsterdam komen: hij doet onderzoek naar genderaspecten in vluchtelingengemeentes. Christine Kooi, bekend van haar onderzoek naar de Nederlandse reformatie en van de zestiende-eeuwse Republiek, komt eveneens. Nick Terpstra, die recent een alom geprezen overzichtswerk schreef, over religieuze migratie, komt eveneens naar Amsterdam. Ook Craig Harline, inmiddels bijna vaste gast, komt naar Amsterdam.


Op 21 juni, ‘s middags organiseert het ACHHP een symposium over vrouwen en migratie. Sprekers zijn Daniel Fogt, Nick Terpstra, Els Kloek en Silke Muylaert. Het programma begint om 14.00 uur. Zie voor meer informatie: poster 21 juni.pdf


App langs vluchtelingenkerken in het Rijnland beschikbaar


De toeristische fietsroute langs vluchtelingengemeentes in het Duitse Rijnland is beschikbaar gekomen. De rustieke route begint in Nijmegen en eindigt in Duisburg. 

Onderweg doet de app plaatsen aan als Gennep, Rees, Kevelaer, Kalkar en Xanten. De app maakt het unieke historische erfgoed toegankelijk en vertelt het verhaal van de duizenden vluchtelingen die tijdens de tachtigjarige oorlog een heenkomen zochten in het Rijnland.

De route is (voor iphone-gebruikers)

gratis beschikbaar. 

https://itunes.apple.com/nl/app/rijn-religies/id1439764200?mt=8&ign-mpt=uo%3D4