Daniël schreef het boek Daniël zelf !
Wetenschappelijke wapens Toch: Daniël schreef zèlf het boek Daniël
Al te snel laten christenen zich uit het veld slaan door zogeheten wetenschappelijke argumenten van bijbelcritici. Hierdoor wint het onjuiste beeld terrein als zou het Woord van God niet met de werkelijkheid sporen. Drs. J. G. van der Land wijst erop dat archeologische vondsten juist keer op keer de betrouwbaarheid van de Bijbel onderstrepen.
De auteur is eindredacteur van het tijdschrift
‘Bijbel, Geschiedenis en Archeologie’.
Ref. Dagblad, zaterdag 18 december 2000
De historische betrouwbaarheid van Daniël
Volgens vele geleerden werd het boek Daniël niet in de zesde eeuw v.C. geschreven, maar pas in de tweede eeuw v.C.. Verschillende gegevens in de eerste hoofdstukken van het boek Daniël zouden niet in overeenstemming zijn met wat bekend is uit historische bronnen. Daaruit zou blijken dat de schrijver niet op de hoogte was van de geschiedenis van de door hem beschreven tijd, zodat het boek niet geschreven kan zijn in de zesde eeuw v.C.
Argumenten tégen de
historische
Lange tijd was één van de argumenten voor de stelling dat het boek Daniël niet geschreven kan zijn in de zesde eeuw v.C., dat in Daniel 5 Belsazar genoemd wordt als de laatste koning van het Nieuw-Babylonische rijk. De naam Belsazar komt in lijsten van koningen van het Nieuw-Babylonische rijk niet voor. Nabonidus wordt als de laatste koning van dat rijk genoemd. Ook de Griekse geschiedschrijvers Herodotus (ca. 485-425 v.C.) en Xenophon (430-354 v.C.), die over de ondergang van het Nieuw-Babylonische rijk schreven, vermeldden de naam Belsazar niet. De naam Belsazar is dan ook lang als een verzonnen naam beschouwd.
drs. J.G. van der Land.
Noten |