wp21132134_02.jpg
wpa83b8ba9_02.jpg
30 december:
Frodo heeft afgelopen maandagavond bij Skylar gezeten. Als alles is goed gegaan is Skylar gedekt. Het is afwachten en hopen dat ze even niet flapperg wordt. a.s zaterdag weet ik meer.

8 december:
Bij mijn dames Cierra en Luna is melkklier kanker ontdekt. Ze zullen ze ter zijner tijd geopereerd worden. Ben met ze een week geleden naar de specialist geweest die adviseerde om toch nog even te wachten met de operatie tot de tumor goed ingekapseld is, omdat deze dan beter is te verwijderen (de scheiding van tumor met spieren en bloedvaten is dan beter te zien). Het weefsel was nu nog te zacht om de tumor heen. Bij Cierra is nu al wel te voelen dat de tumor steviger wordt, bij Luna zit er gelukkig nog niet veel groei in.
Na meerdere ruzies in de oudere dames groep waarbij Luna voor zover ik kon zien de aanstichtster was zit deze nu samen met Cierra (zodat Luna niet alleen zit) in een ander hok. Alana had na de laatste ruzie een snee in haar nek van 2 cm overgehouden, gelukkig was die "oppervlakkig" en kwam er geen bloed bij kijken, ik kon wel een soort vlies zien wat net onder de huid lag. De snee is de volgende dag door de dierenarts met krammetjes vastgezet en ze heeft uit voorzorg een antibioticakuur gekregen. De snee is nu, na 12 dagen goed genezen en de krammetjes heb ik er afgelopen zaterdag uitgehaald.
Ik heb de jongste dames Shanti en Skylar bij Alana gezet, dit gaat fantastisch. Ze liepen bijna dagelijks ook al met elkaar los rond wat prima ging.

20 november:
Er kan voor het A-nestje niet meer gereserveerd worden.

3 november:
Eigenlijk niet zo veel te melden, de site is ge-update. En met de dames en heren gaat alles verder goed.
Voor het A-nestje in januari van Frodo en Skylar is nog te reserveren -> zie Info Rittens-Nestjes.

16 oktober:
Er is veel gebeurd. De kleine dames Shanti en Skylar zijn al aardig gegroeid. Ze zijn begin oktober twee weken met mij mee geweest op vakantie naar Duitsland. Tijdens de autoreis hebben ze heerlijk geslapen. Ze hebben het daar prima naar hun zin gehad, ze zijn er elke dag lekker uitgeweest en vonden die aandacht heerlijk. De andere dames en heren hebben bij Rattery Fairy Tails gelogeerd. Het is wel fijn om ze allemaal weer thuis te hebben. Alle dames hebben gisteren samen rondgelopen, en dat ging prima net als voor de vakantie. Sinds haar logeerpartij bij Fairy Tails is Cierra een stuk rustiger in haar gedrag en toleranter, ook naar de kleintjes toe. Ze heeft bij Fairy Tails dan ook Reiki behandelingen gekregen en dit heeft haar duidelijk goed gedaan.
Een triest bericht is dat mijn lieve Olly eind augustus is overleden, de dierenarts vermoedt dat hij een hartaanval heeft gehad. Tijdens het loslopen zat hij achter Quinty aan, en plotseling ging het bij hem mis, hij lag ineens op zijn zij en kon niet meer overeind komen, begon te schokken en naar adem te happen. Hoewel hij de laatste tijd zo af en toe problemen had in de groep (hij zat met regelmaat achter de andere heren aan, met uitzondering van Neka), was hij een lieve knuffelrat naar mij toe, de enige die heerlijk vond om in mijn handen geknuffeld te worden, zonder meteen weer weg te willen en tijdens het knuffellen altijd alle vingers probeerde af te likken. Ik zal deze lieve Olly erg missen.

18 september:
Er is ondertussen vrij veel gebeurd. Ik heb het momenteel vrij druk, maar hoop zo spoedig mogelijk weer regelmatig bij het nieuws wat te vermelden.

5 augustus:
Met de kleine dames gaat het prima. Shanti is ontzettend nieuwsgierig, ze kan bijna niet stil zitten, wil alles ondekken, ze vindt het herenhok al heel interessant. Skylar wordt ook al wat actiever en begint zelfs al te likken. Ze blijven voorlopig nog even samen zitten. Het introduceren met de 3 oudere dames levert nog wat problemen op. Vooral Cierra moet niets van deze twee hebben. Luna heeft het ook nog niet zo op de kleintjes, Alana is een stuk redelijker in haar gedrag. Ik wacht nog even een maandje of zo, totdat ze iets groter zijn voordat ik het nog eens probeer.
Met de jonge heren gaat het prima. Helaas heeft Frodo laatst weer een behoorlijke haal van Olly gekregen. Dit ging volgens mij per ongeluk, want Frodo lag netjes op zijn rug, en liet Olly zijn gang gaan, maar raakte een beetje in paniek toen Neka er ook bij wilde.
Vorige week woensdag ochtend is Jarrod overleden, hij was bijna 3jr (2jr en 10mnd). Ik had na een gesprek dinsdag met de dierenarts besloten om toch de risico van een operatie te nemen, ondanks zijn leeftijd. De bobbel die Jarrod had was binnen een week tijd kwa grootte bijna verdubbeld. De enige andere optie was geweest om Jarrod in te laten slapen, en dit was zeer waarschijnlijk binnen 2 a 3 weken noodzakelijk geweest, gezien de snelheid waarmee de bult groeide. De operatie was goed gegaan, en hij begon al tekenen te tonen dat hij een beetje bij kwam uit de narcose, helaas is hij een uurtje na de operatie overleden. Vrijdag ochtend is hij gecremeerd.

25 juli:
De info pagina mbt rittens en nestjes is iets aangepast, hetzelfde geldt voor de planning.

24 juli:
Met Frodo gaat het prima, wondjes zien er goed uit. Met Jarrod gaat het ook goed, de dierenarts vermoedt een tumor, maar kon dit niet met zekerheid zeggen, ik moet de komende tijd in de gaten houden of het bobbeltje groter wordt.
Nou met de kleine dames gaat het ook goed. Ze zitten met z'n tweeën nog apart van de andere dames, Skylar is al aardig bijgetrokken en kom nu ook uit haar zelf uit het hok. Gisteravond was ze duidelijk flapperig, geen van mijn andere dames flapperen zo met hun oortjes als Skylar.
De oudere dames zien de kleintjes nog niet echt zitten. Vooral Cierra en Luna lopen rond het hok van de kleintjes aardig te snuiven en met hun pootjes te slaan. Maar ik blijf proberen.

20 juli:
Afgelopen vrijdagavond 2 schatten van dames opgehaald bij Rattery Kissimmee. Een geel berken dumbo met de naam Skylar en haar zusje Shanti, een gele bareback dumbo. Nadat ze hun tijdelijk onderkomen hadden onderzocht, blijkt Shanti de minst bange en meest nieuwsgierige van de twee te zijn. Ze komt al snel naar mij toe en wil maar al te graag uit het hok, ondanks de nieuwe omgeving. Haar zusje is een stuk voorzichtiger en schikt nog vrij snel, maar na wat aanmoediging kwam ook zij uit het hok. Jarrod laat ik vaak met de dames samen lopen en gisteravond ging dit ook prima met de kleintjes, vooral Shanti liep met regelmaat over, onder en langs Jarrod heen, Jarrod vindt dit allemaal niet erg, laat dit rustig over zich heen komen.
Helaas merkte ik ook gisteravond bij Jarrod een bobbeltje aan zijn linker zijkant. Dus wordt dat vanavond een bezoekje dierenarts. Hopelijk is het een abcesje.
Het was zo ie zo een drukke avond gisteren. Met Frodo ben ik om half10 nog naar de dierenarts geweest, hij en Olly hadden een beetje mot gehad en Frodo had bij zijn oor een behoorlijke wond zitten. Hiervoor heb ik zalf en antibiotica gekregen. Nadat ik Frodo gisteravond behandeld had en weer had teruggezet in het hok, is het gelukkig de hele nacht vrij rustig geweest in het hok.
Ik heb het idee dat Olly een behoorlijk macho mannetje aan het worden is. Hij heeft een enorme interesse in de dames, zit met regelmaat als hij mag los lopen op het dames hok en soms blijft hij er gewoon een tijdje op liggen of kruipt er langzaam overheen. Ik heb op het dameshok wel een doek liggen, want de dames zijn niet direct gediend van de heren die op hun hok lopen.
En bij gebrek aan dames zit Olly in het herenhok zo af en toe de andere achterna. Ik vermoed dat een onenigheid mbt de dames tot Frodo's wond heeft geleid.
Nu had ik het idee dat Frodo in het begin de baas was in het hok, hij was toen de oudste en grootse van de heren. Ik heb het idee dat dit aan het veranderen is nu Olly in gewicht de zwaarste is.

11 juni:
Ik heb Jarrod een paar dagen geleden bij de jongere heren in het hok gezet. Jarrod is erg gesteld op zijn huisje dus die ging ook weer mee. De jongere heren hebben helemaal geen problemen met Jarrod en andersom gaat het ook goed. Ik heb het idee dat Frodo graag een oogje op Jarrod wil houden, kijken of alles goed met hem gaat, Frodo is nl. vaak bij Jarrod in het huisje te vinden, meestal vind ik ze slapend samen .
Binnenkort zal ik hopelijk uitbreiding krijgen op de dames afdeling, ratje Bambix van Kissimmee is nl. zwanger. Frodo is ontzettend gek op de dames en hangt met regelmaat als hij rond mag lopen voor het hok van de dames, hopelijk valt hij ook op een van de dames die ik van Kissimmee verwacht, en andersom natuurlijk.

28 mei:
Geen nieuws is goed nieuws. Het gaat nog steeds goed met de dames en heren. Ook Jarrods conditie is naar omstandigheden goed. Hij is de laatste maand wel wat vet kwijt geraakt, en is daardoor aardig in gewicht gezakt, maar momenteel blijft zijn gewicht gelijk, dit is volgens mij een standaard ouderdoms probleem. Hij is tenslotte ook al 2 jr en 8 mnd oud. En ondanks de problemen met zijn achterpoten, heeft hij het nog prima naar zijn zin en komt hij op zijn manier overal wel bij. Het meest heeft Jarrod nog contact met Frodo en Neka, als de heren rond lopen brengen deze twee zo af en toe een bezoekje aan Jarrod. Van de dames zijn dit Alana en Luna, hoewel Luna een beetje een kat is naar Jarrod toe, blijft Alana altijd heel aardig, volgens mij komt dit door de periode dat ze met z'n tweeën samen zaten.

28 april:
De site hier en daar kwa tekst wat bijgewerkt, waaronder het nieuws, dit is nu alleen van 2003.

27 april:
De foto's van Quinty op de site bij de mannen gezet. En een aantal andere foto's van de heren en dames vervangen.

25 April:
Afgelopen zondag heb ik Quinty op gehaald bij Rattery Kissimee. De eerste dag heb ik hem samen met Neka in een dunabak gezet voor de kennismaking, Neka is de tweede baas na Frodo, dat ging heel goed. Vervolgens na een dag de anderen erbij gezet en als laatste Frodo.
Alles ging prima wat gesnuffel en gestoei. Vanuit de dunabak heb ik ze 's avonds in het grootte hok gezet. Dit was ook verder geen probleem. Quinty was blij dat hij kon klimmen. Het is een lief, actief kereltje, laat zich absoluut niet onder sneeuwen door de grotere heren. Hij probeert wel overal tussen te komen, bang om maar iets te missen. Zo af en toe wordt Quinty even op zij geduwd als hij te opdringerig wordt. De introductie was dus succesvol, heel anders dan met de dames. Ik heb al veel foto's gemaakt en hoop ze komende week ook op de site te zetten.

3 April:
Nou, met de ratjes gaat alles hartstikte goed. Ik heb een paar keer Frodo en Olly bij Jarrod gezet omdat ik het zo sneu vond dat hij nu alleen zat. Dit ging verder goed, alleen zit Jarrod toch liever alleen, dan samen met het jonge spul, hij voelt zich niet helemaal op zijn gemak.
Ik laat hem daarom 's avonds samen lopen met de kleintjes en Jarrod gaat dan gewoon zijn eigen gang, zo af en toe komen Frodo en Olly even kijken, maar het merendeel spelen de kleintjes met elkaar.
Omdat Jarrod toch niet zo snel meer is, laat ik hem ook regelmatig samen met de dames lopen. Gewoon omdat hij dan contact heeft, en zo ook een hele avond los kan lopen. Cierra blijft meestal bij Jarrod uit de buurt, ze heeft het niet zo op mannetjes die los rond lopen, als ze achter de tralies zitten is het weer wat anders dan hangt ze graag voor het mannenhok.
Alana is heel zachtaardig naar Jarrod toe, het blijft altijd bij wat ruiken en zo heel af en toe een likje. Maar zodra ze in de gaten heeft dat Jarrod iets meer wil proberen is ze weg, en heeft Jarrod het nakijken. Luna moet ik altijd een beetje uit de buurt van Jarrod houden, die is niet altijd even aardig in haar gedrag tegen Jarrod, maar volgens mij heeft ze dat met alle mannetjes, ze is dan echt een uitdagend type.
Heb de site maar eens in een ander jasje gestoken, daar had ik even de tijd voor. Ook ben ik voor mezelf een access databaseje aan het opzetten om zo alle gegevens van de ratjes bij te houden, van gedrag, gezondheid, stambomen tot ziekte toe.
Verder hoop ik over ongeveer 2 weektjes voorlopig het laaste mannetje voor de groep op te halen. Vijf is een mooi aantal, vandaar ook de naam Quinty die komt van Rattery Kissimmee.

18 Maart:
In de tussentijd is er veel gebeurd. Alex is woensdagavond 12 maart overleden. Hij was die middag geopereerd aan een 3 tal abcesjes bij zijn oor. Het schoonmaken van de abcesje bleek al iets langer te duren, omdat er één dicht bij een belangrijk bloedvat zat. Hij kwam een beetje suf uit de narcose, heel anders dan de vorige keer. De sufheid moest in de loopt van de avond/nacht wegtrekken. Dit gebeurde niet. Ik heb de dierenarts nog gebeld en deze gaf aan dat hij ieder geval wat eten en drinken binnen moest krijgen. Hier had Alex geen interesse in, leek helemaal van de wereld, ook al waren zijn ogen open. Midden in de nacht met spoed toch nog naar de dierenarts gegaan omdat ik het vermoeden had dat het helemaal mis ging. Het is allemaal vrij snel gegaan, bij aankomst bij de dierenarts was hij al overleden. De oorzaak zal een combinatie van verschillende factoren zijn geweest, de narcose, misschien toch ook bacteriën uit een abces die in het bloed terecht zijn gekomen, hij was al 2,5 jaar en dit was de tweede operatie binnen een half jaar, zijn gezondheid was niet optimaal. Hij zal vandaag gecremeerd worden.
Goed nieuws verder met betrekking tot de jonge mannetjes. Ze hebben het met zijn vieren ontzettend naar hun zin. Zijn regelmatig aan het stoeien. En 's avonds wanneer ze lekker los mogen lopen, is het helemaal een dolle boel. Frodo vindt het leuk om over alles en iedereen heen te lopen, vooral over balletjes, nog even en hij kan op zo'n bal balanceren. Neka en Olly dollen graag en Pippin dolt liever in het hok, daar buiten heeft hij meer aandacht voor het ontdekken van alles.
Jarrod heb ik nu samen met de jonge heren los lopen en dit gaat prima, het blijft tot nu toe bij een beetje snuffelen en over elkaar heen lopen.

23 februari:
Eindelijk de pagina's van de mannen aangepast met de nieuwe aanwinst. Ondertussen zijn er van Rattery Fairy Tails nog 2 mannetjes bijgekomen. Ik hoop er in april nog een mannetje van Rattery Kissimmee erbij te krijgen. Ook op de pagina's van de vrouwen heb ik een aantal foto's veranderd.

17 februari:
Heb al veel foto's gemaakt van de nieuwe ratjes. Nu alleen nog goed bewerken en dan kunnen ze op de pagina bij de mannen worden gezet. De pagina voor de nest planning is bijgewerkt. Voor dit jaar zijn er geen nestjes gepland, ik hoop begin volgend jaar wel een nestje te kunnen plannen.

10 februari:
Veel nagedacht toen Grey is overleden, vooral hoe ik de toekomst zag met de ratjes. Omdat Jarrod en Alex op een behoorlijke leeftijd zijn en ik niet wilde dat er 1 alleen over zou blijven heb ik besloten om er wat mannetjes bij te nemen.
Momenteel heb ik nieuwe aanwinst van Rattery Bebe Amène waar ik ontzettend blij mee ben. Het is namelijk een creme dumbo en familie van Jarrod en Alex. En in hem herken ik veel van Jarrod, rustig, knuffelig en likkerig, hij was al iets ouder. Ik heb hem samen met een zwart berken ritten van het weekend opgehaald.
Ik hoop ze goed te kunnen introduceren bij Jarrod en Alex, de eerste reactie van snuffelen aan elkaar leverde geen problemen op. En mocht het niet lukken om ze samen in een hok te houden, omdat de heren misschien op hun rust gesteld zijn, kunnen ze in iedergeval samen op de grond lopen. Ik verwacht in de nabije toekomst nog meer nieuwe aanwinst te kunnen ontvangen.
Ik hoop de pagina met de mannen binnen 3 weken aan passen met foto's en verdere informatie. De pagina met Links en het Verleden zijn aangepast.

Terug...

wpef3dadc4_02.jpg
wp68b088ba_02.jpg
Archief 2003
wp493923c5_02.jpg