wp21132134_02.jpg
wp356edc5c_02.jpg
wp1b8eca37_02.jpg
22 december
Omdat ik Dottie gezien haar conditie en haar leeftijd (3 jaar en 1 maand) heel goed vind, heb ik haar vandaag laten opereren aan een nu nog kleine tumor. Ze is er prima doorheen gekomen en is vanavond al weer vrolijk aan het eten. Ze blijft nog wel minimaal 1 dag apart zitten. Net als de vorige keer blijft ze tot nu toe heel netjes van haar hechtingen af.

Het is wel een lastige afweging geweest omdat wanneer ik niets zou doen de tumor uiteindelijk wel steeds groter zou worden en haar conditie misschien wel steeds minder en zo'n bult gaat toch ook in de weg zitten.
De uiteindelijke doorslag is haar conditie geweest in combinatie met het feit dat ze gewoon nog heel graag van alles doet in de kooi, ze klimt erg graag en maakt gebruik van de gehele kooi en kiest niet altijd de makkelijkste weg ondanks haar achterpootjes die wat minder zijn. Ik hoop haar snel weer bij de anderen te kunnen zetten.

Een tijdje terug heeft Jelle een date gehad met Pintor's Serena van Ratcity. Het nestje daarvan is geboren op 16 november. En zeer binnenkort komen daaruit twee mooie rex meisjes bij mij wonen, met de namen Xilly en Xolani.

21 november
Dottie is vandaag 3 jaar geworden. Gefeliciteerd Dottie!

4 november
Vanochtend heb ik van Zara afscheid moeten nemen. Anderhalve maand geleden kreeg ze last van een oorontsteking, hiervoor zat ze ook op antibiotica. Naar aanleiding van een bacteriologisch onderzoek heeft de DA nog een andere antibiotica voorgeschreven, sterker, maar deze heeft ook niet geholpen en de oorontsteking is uitgemond in een kaakabces. Ik heb het voor Zara heel lang gerekt omdat ze afgezien van de oorontsteking gewoon nog goed toonde. Eten en drinken deed ze prima. Zara was ook altijd heel actief, ze was één van de weinige dames die nog graag in een loopwiel liep. Maar toen ik merkte dat haar ondertandjes scheef gingen staan en gingen doorgroeien heb ik wel de beslissing voor haar genomen.

27 oktober
Vandaag heb ik helaas afscheid moeten nemen van Dante. Hij had al een tijdje een tumor op zijn rug bij zijn achterste zitten.
Het was een soort tumor die zijn huid en onderliggend weefsel aantastte. De eerste tijd ging dit heel erg langzaam, en was er weinig van te merken, Dante had er ook geen last van maar in zo'n drie dagen tijd ging het enorm snel, waardoor ik voor hem ook snel de beslissing moest nemen. Dante was een ontzettende lieve knuffel, heel makkelijk in de groep.
Had nooit ruzie met anderen. Hij is tot het laatst toe ook een vrolijk en actief ratje gebleven, zelfs met zijn achterhandsverlamming
die hij had, wist hij zich prima te redden. Dante is een ventje wat hier erg gemist wordt.

21 oktober
Gefeliciteerd! Dante en Dottie zijn vandaag 2 jaar en 11 maanden.

28 september
Ondertussen zijn Liam en Mika helemaal in de groep opgenomen. Eigenlijk was Joska de enige die moeilijk deed. Daarom hebben Liam, Mika en Joska 2 dagen samen in een duna doorgebracht. En sindsdien gaat het ook prima in de furet tower.

20 september
Ik heb helaas vorige week zondag, 13 september, onverwacht afscheid moeten nemen van Alvin. Ik ga Alvin heel erg missen.  Hij was altijd enthousiast en in voor een knuffel en vond het heerlijk om bij me te liggen. Zijn verhaal is uitgebreid te lezen onder Alvin.

Met Zara gaat het op dit moment niet echt super. Haar oorontsteking wil niet minder worden. Na aanleiding van een bacteriologisch onderzoek zit ze wel op andere oormedicatie, maar het lijkt nog niet echt te helpen. Ze eet en drinkt wel, maar naar mijn idee eet ze niet echt genoeg. Het blijft dus nog even afwachten.

5 september
De intro van de dames is ondertussen al weer een tijdje achter de rug en het gaat heel erg goed met de rittens in de groep.

Met de heren heb ik een gedeeltelijke intro gedaan omdat er nog 2 rittens bij zitten die wegens vakantie wat later worden opgehaald. Omdat het wel de bedoeling is dat deze rittens wat opvoeding krijgen, maar niet een hele groepsintro moeten doorlopen, heb ik de furet tower in tweeën gedeeld. In het bovenste deel zitten nu de rittens met Kai, Kiljan, Elmo en Jelle. De overige heren zitten in het onderste deel.
En dit gaat eigenlijk prima. Het is natuurlijk wel afwachten hoe het verloopt voor Liam en Mika als ze straks met de rest kennis maken.

Met Zara gaat het plotseling een stuk minder goed. Ze heeft sinds een week oorontsteking waarvoor ze behandeld wordt, en ze heeft onverwacht zo'n 4 dagen geleden een grote bult gekregen tussen haar schouders. Het leek wel of deze er ineens was. Bij het aanprikken door de DA kwam er niet iets duidelijks naar voren. Het leek geen abces. Wel is duidelijk dat Zara zich echt niet lekker voelt, ze eet ook minder goed.

23 augustus
Op twee na zijn alle rittens opgehaald. De twee blijven wegens vakantie nog even wat langer bij mij.

Met de intro wil het nog niet echt vlotten. Overdag als alles slaapt gaat het prima, logisch natuurlijk. Bij de dames zorgen Ferne en Zara voor de problemen, ze gaan soms hardhandig met de kleintjes om. 's Avonds haal ik hun dan ook uit de kooi en mogen ze even apart in een Jenny verblijven.

Bij de heren gaat het met de intro ook nog niet echt vlot. Bij het los lopen op de bank gaat het prima, dan zijn er totaal geen problemen. Ik zet wisselend twee heren bij de jonge rittens in de Jenny alleen in het begin gaat het even goed. Hoewel de kleintjes prima weten dat ze voor de groten op hun rug moeten liggen, lijken de oudere heren daar niet altijd tevreden mee te zijn en worden dan een beetje fel. Ook daar laat ik nog geen heren 's avonds in de kooi zitten.
Ik wil toch wel een oogje in het zeil kunnen houden.

Dante en Dottie zijn afgelopen vrijdag 2 jaar en 9 maanden oud geworden. Dante verbaast me nog elke dag, dat hij ondanks dat zijn achterpootjes minder zijn, nog steeds zoveel klimt en nooit de makkelijke weg ergens naar toe neemt.
Dottie haar achterpootjes zijn een stuk minder goed dan die van Dante, maar ook Dottie probeert nog overal naar toe te klimmen.

Xian:
Helaas heb ik lieve Xian op donderdag 13 augustus moeten laten inslapen. Ondanks dat zijn kaakabces ondertussen steeds groter werd, ging het eigenlijk redelijk met Xian. Maar die donderdag had hij een hele slechte dag. Xian zat duidelijk niet lekker in zijn vel en wilde niet meer eten of drinken, zelfs de brokjes waar hij altijd zo dol op was pakte hij niet meer aan. Het was op dat moment voor mij een duidelijke beslissing.
Xian had een behoorlijk doorzettingsvermogen en was altijd heel erg dol op zijn eten. Er mocht ook nooit iemand bij hem in de buurt komen wanneer hij aan het eten was, want dan kreeg hij toch echt ruzie. Het was een heel lief ventje en papa van mij K-nest en daarmee opa van de L en M-metjes.

4 juli: Aan het eind van de middag is het nestje van Keira geboren. Het zijn 11 rittens. Het lijkt erop dat het 4 heren en 7 dames zijn, zowel met donkere als lichte oogjes.
De bevalling bij Keira leek wel iets zwaarder te gaan dan die van Katla. Ze had vooraf veel weeën en het duurde best lang voordat het eerste ritten kwam. Deze was ook wel wat groter dan de rest, die er daarna redelijk vlot uitkwamen.

3 juli: Met Keira gaat het heel erg goed, ze vindt het niet echt leuk in de duna. Ze heeft ook nog geen nestje gebouwd. Ik hoop wel dat het snel komt, ze is nu echt enorm, ze weegt nu 508gram.

Met de kleintjes van Katla gaat het prima. Vandaag heb ik ze even goed bekeken en gewogen. Ze wegen gemiddeld nu zo'n 9gram. Er zijn 4 heren en 8 dames. Ook de kleuren lijken  mooi verdeeld. Ik weet op dit moment nog niet helemaal wat ik er van moet maken, maar er zijn 3 tinten.
Bij de dames zijn er 2 robijnoogjes de rest heeft donkere oogjes waarvan er 3 wat lichter getint zijn, dus ik vermoed 3 zwart en 3 russisch blauw.
Bij de heren is er 1 robijnoogje en 3 met een lichte tint, dus misschien russisch blauw.

30 juni: Vanmiddag is het nestje van Katla geboren. Het zijn 12 rittens waarvan er 9 donkere oogjes hebben. Met Katla gaat het heel goed, ze heeft een redelijk makkelijke bevalling gehad.

26 juni 2009:
Katla heb ik een paar dagen voor mijn vakantie naar haar date Divali gebracht en het lijkt erop dat dit succesvol is geweest. Ze komt in ieder geval nu goed aan. Ik heb haar afgelopen maandagavond opgehaald en het is nu afwachten. Als alles goed blijft verlopen verwacht ik het nestje rond 29 juni.

Keira heb ik tijdens mijn vakantie laten daten met Jelle. Ze is ondertussen ook lekker aangekomen. Als bij haar alles goed blijft gaan verwacht ik haar nestje zo rond 3 juli.

9 juni 2009: Helaas heb ik nadat ik onlangs van Payka afscheid heb moeten nemen, vanmiddag Esja moeten laten inslapen. Ik wist wel dat het er aan zat te komen. Naast haar luchtwegprobleem kreeg ze onlangs een kaakabces. Ik had het idee dat ze het er zelf nog niet echt mee eens was, maar het ging echt niet meer, door de druk van het abces stonden haar tandjes scheef en waren deels al  doorgegroeid. Esja is 2 jaar en 5 maanden geworden.

2 juni 2009: Vanavond heb ik Payka moeten laten slapen. Ze was echt op. Haar voorpootjes wilden steeds minder en ze viel heel erg af ook kreeg ze een oorontsteking die niet wegging.
Haar contact met Esja was de laatste maanden wel een stuk beter geworden, en in tegenstelling tot het begin was er tegenwoordig geen ruzie meer. Payka is 2 jaar en 5 maand geworden.

Juni 2009: Ondertussen is Keli's Elmo hier komen wonen. Hij is het zoontje van Shita's Alvin en Reba's Argentina. Argentina die bij Rattery Keli woont heeft even bij mij gelogeerd en is bij Alvin op date geweest. En op 17 april is het nestje geboren bij Rattery Shita. Elmo is een super ventje heel ondernemend, ondertussen kan Elmo het super vinden met iedereen in de kooi.

24 mei 2009: Ik merk dat het de laatste tijd minder gaat met Payka, ze heeft minder kracht in haar voorpootjes en ze is ook minder gaan wegen. Ze slaapt veel meer. Ze eet redelijk maar het is te merken dat ze bijna 2 jaar en 5 maanden is.
Helaas gaat het ook met Esja een stuk minder, ze heeft de laatste tijd meer last van haar chronische luchtwegprobleem. Ze eet en drinkt wel goed. Het gaat iets minder met haar achterpootjes en ik ontdekte van de week een bultje bij haar rechterkaak en vandaag merkte ik al dat er ook wat achter haar oor zat. Het is zeer waarschijnlijk dat het hier weer om een kaakabces gaat, want ik zag ook dat haar tandjes niet helemaal recht meer stonden.
Ik ben dan ook heel erg bang dat ik binnenkort voor Esja een beslissing moet gaan nemen.

Sinds vorige week zijn er 2 logees op bezoek, Coco en Nori van Rattery Fairy Tales. Coco is bij mij voor een date met Jelle.

28 april 2009: Vandaag zijn de J-tjes 1 jaar geworden. Allemaal gefeliciteerd en gezond op naar de 2.

17 april 2009: Vandaag is Alvin papa geworden van 3 zonen en 4 dochters van Reba’s Argentina. Argentina en haar zusje met met maatje Angel hebben zo’n twee weken bij mij gelogeerd, ze komen van Rattery Keli. Op 10 april heb ik ze naar Rattery Shita gebracht waar het nestje mag opgroeien.

5 april 2009: Na het overlijden van Freddie op 3 maart 2009 zat Argus alleen. In die korte tijd heeft hij veel meegemaakt en 2 maatjes verloren. Ik wilde proberen om hem te introduceren in mijn damesgroep. Samen met Dottie ging het heel erg goed en ze lagen bijna altijd bij elkaar. Vandaar uit heb ik de andere dames één voor één langzaam geïntroduceerd bij Argus. Toen dit allemaal goed leek te gaan heb ik ze allemaal weer terug gezet in het schone hok van de dames. Daar ging het de eerste paar dagen ook goed. Maar op een gegeven moment begon Joella erg vervelend te doen richting Argus. Ze wilde altijd maar aandacht van hem en was behoorlijk opdringerig.
Argus is een super lief en ontzettend makkelijk ventje, vond veel goed en wist ook niet altijd hoe hij moest reageren op situaties. Hij raakte van Joella toch wel aardig gestresst.

Argus is op zondagavond 5 april 2009 overleden aan een hartaanval. Misschien had hij al een wat zwakker hart, maar in ieder geval heeft de stress hem ook geen goed gedaan. Het gebeurde zo plotseling en Argus was zo snel weg, dat het even duurde voordat het tot mij doorgedrongen was dat lieve Argus er niet meer was.
Ik ga hem erg missen dit ventje, ondanks dat hij hier bij mij niet eens zo heel lang is geweest. Het was een heel lief ventje erg rustig en gemakkelijk. En hij was een fantastisch maatje voor Freddie en een korte tijd ook voor Streep.

15 maart 2009:
Ik heb helaas Freddie vorige week moeten laten inslapen. Hoewel het de dagen ervoor op en neer ging met de gezondheid van Freddie, hij was altijd goed blijven eten en drinken, is het is nooit echt slecht met hem gegaan. Hij had gewoon wel eens wat mindere dagen. Maar dinsdag (3 maart) was het anders, ‘s ochtends wilde Freddie niet meer eten en drinken en zakte hij stukje bij beetje weg. Het was voor mij duidelijk dat hij nu echt op was, al kwam het toch wel een beetje plotseling.
Omdat ik zijn situatie lang vond duren ben ik met hem naar de DA gegaan. Zij gaf aan dat hij echt op was en in het overlijdensproces zat. Gelukkig heeft hij verder niets van het spuitje gevoeld en is hij rustig heengegaan.
Ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik zolang voor hem heb mogen zorgen, het was een super lief ventje altijd in voor een knuffel. Ik ga hem zeker missen.

1 maart 2009:
Het gaat goed met de meeste ratjes. Met Freddie zijn gezondheid gaat het op en neer. Hij heeft wat last van luchtwegproblemen en achterhandsverlamming. Freddie is nu 2 jaar en 9 maanden wat een hele mooie leeftijd is. Ondanks zijn probleempjes eet en drinkt hij verder goed. En hij heeft het zo te zien prima naar zin, hij wordt goed door Argus verzorgd.

6 februari 2009:
Aangezien er voor Kareltje er tot nu toe nog niemand is geweest die hem een nieuw huisje kan bieden, heb ik besloten dat hij gewoon bij mij blijft wonen. Hij heeft het prima naar zijn zin in de groep en ik vind het erg sneu als ik hem nu nog weer uit deze hechte groep moet halen.

28 januari 2009:
Het kan soms wat langer duren voordat ik mailtjes beantwoord. Ik werk momenteel 2 dagen per week in Amsterdam en ben vaak laat terug.

16 januari 2009:
Alle rittens op één na zijn opgehaald, zoals boven vermeld zoekt Kareltje nog een nieuw huisje.
De introductie van de damesgroep is boven verwachting verlopen. De vorige keer ging de intro niet goed en heeft het erg lang geduurd voordat toen Joella in de groep geaccepteerd werd. Ferne was toen best wel een probleem en dit leek nu weer niet goed te gaan. Ik heb daarom Ferne samen met Joella, Keira en Katla in een klein reisbakje gezet voor een hele avond, zodat ze wel bij elkaar moesten liggen. Dit ging gelukkig goed. Ik heb dit zo gedaan omdat de ervaring die ik had met de intro van Streep bij Freddy en Argus ook min of meer op die manier zo goed verlopen was, al zaten de heren toen wel in een wat grotere reisbak.
De volgende middag heb ik alle dames bij elkaar gezet en dit is eigenlijk ook goed verlopen, Ferne heeft tot nu toe geen problemen gemaakt.

8 januari 2009:
We zijn allemaal weer terug van de Kerstvakantie. Alle ratjes zijn lekker meegeweest op vakantie, ook de rittens die veel aandacht gekregen hebben. De meeste rittens zijn deze week opgehaald, de laatste 2 worden komende dagen opgehaald.

Helaas heb ik tijdens de vakantie afscheid moeten nemen van Streep, hij is op vrijdag 2 januari overleden. Hij was natuurlijk al aardig op leeftijd en hij had al een tijd last van achterhandsverlamming, maar kon zich nog redelijk redden.
Hij at de laatste tijd wel minder en het koste hem meer moeite, maar toch voor de lekkere hapjes kon hij er best nog wel wat vaart inzetten om er als eerste bij te zijn. Hij is 2 jaar en 10 maand geworden. Ik ben erg blij dat ik hem na het overlijden van zijn broertje heb kunnen plaatsen bij Freddie en Argus met wie hij het altijd heel goed heeft kunnen vinden. Volgens mij heeft Streep ook Argus het een en ander geleerd over vlooien, dit is iets wat Argus nooit deed bij Freddie totdat Steep er bij kwam.
wp1b4d8c1d_02.jpg
wp0a857bc1_02.jpg

Terug...

wp9be26fe8_02.jpg
Archief 2009
wp9b95c53c_02.jpg