wp21132134_02.jpg
wpa5e947af_02.jpg
wp28798184_02.jpg
wpcf600f3c_02.jpg
23 december: De intro met de rittens gaat best goed. De rittens zitten nu netjes bij de groten in de groep. En tot nu toe gaat dit prima.

18 december: Helaas is Poppy vanochtend vroeg overleden naar aanleiding van complicaties van haar eerdere operatie. Vorige week zaterdag

10 december ben ik ´savonds met haar met spoed naar de DA gegaan, omdat ze een acute baarmoederontsteking had. Bij aankomst bij de DA was Poppy er best slecht aan toe, ze had een te lage temperatuur en reageerde erg slecht. Ze is meteen geopereerd. Ze is gezien haar conditie goed uit de operatie gekomen en heeft daarna vrij snel ook weer wat gegeten.  Toch heeft er iets niet helemaal goed gezeten en is ze toch onverwacht snel overleden, nog veel te jong. Ik ga lieve en rustige Poppy heel erg missen.

4 december: Alle rittens zijn opgehaald en naar hun nieuwe huisje gegaan.

22 november: De rittens zijn behoorlijk gegroeid en doen het super. Ze zijn dan ook alweer bijna 6 weken oud. De ventjes zijn sinds 4,5 ook gescheiden, Ulaika zit nog wel bij haar dochters.

Helaas is er ook wat triest nieuws te melden.
Op 13 november heb ik afscheid moeten nemen van Elmo. Het ging steeds slechter en die ochtend ging het duidelijk niet meer. En heb ik voor hem de beslissing genomen. Hij is 2 jaar en bijna 7 maanden geworden. Hij was een heerlijk ventje en altijd in voor een knuffel.
Voor Mika heb ik een paar dagen daarvoor een beslissing genomen. Een paar weken eerder is hij geopereerd geweest bij zijn oor aan een tumor en 2 poliepjes. De operatie ging verder goed, maar er was twijfel of alles van de tumor was weggehaald omdat het vrij diep zat. Helaas bleek dat niet het geval en werd dit op een gegeven moment steeds duidelijker. Het resulteerde in een kaakabces. En het gevolg daarvan is dat ik op 11 november de beslissing voor Mika heb genomen, een hele moeilijke zoals het bij kaakabcessen meestal het geval is, omdat Mika verder nog zo goed leek.

1 november: Sinds zaterdag hebben alle rittens de oogjes open.  En sinds gisteren zitten de rittens met Ulaika samen in een Mary. Ze zijn eigenlijk nog redelijk rustig, lopen zo af en toe door de bak.
Alle ventjes hebben dumbo oortjes, bij de vrouwtje zijn dit er maar 2 de overige 4 hebben gewone oortjes. De meeste kleuren zijn wel duidelijk, en die zijn ook goed te zien op de foto’s. Ik twijfel nog over de lichte tinten bij de mannen. Als ik daar zeker van ben zet ik de kleuren erop.

28 oktober: Het ritten van Upsie had gisteren al zijn oogjes open. Het nestje van Ulaika is een super gevarieerd nestje kwa kleur. De blesjes die er in zitten zijn husky.
De komende 2 weken zet ik de foto’s voorlopig even in het album van photobucket.

21 oktober: Het gaat super met de rittens. Ulaika doet het heel erg goed als moeder. En ook het kleine ventje van Upsie redt zich prima tussen de rittens van Ulaika.

Ook met Upsie gaat het goed. Ik heb haar de afgelopen week nog wel apart gehouden, maar af en toe wel samen laten lopen met de andere van haar groep en met haar zusje.

Het kleintje van Upsie is een ventje. Bij Ulaika zijn het 5 mannen en 6 vrouwen.
Bij de ventjes zitten  er verschillende tinten in, 2 rittens die rood/robijnoogjes hebben. En 3 ventjes met een bles, wat husky zou kunnen zijn.
Bij de vrouwtes zitten er ook verschillende tinten in, allemaal met donkere oogjes. Er zit daar 1 ritten in met een bles.
Ik heb het vermoeden dat de meeste rittens aan de kant van de vrouwtje gewone oortjes hebben. Aan de kant van de mannen zitten de meeste dumbo's

16 oktober:
De rittens van Upsie zijn gisterochtend met een keizersnee gehaald. Het eerste ritten wat er uit kwam bleek overleden te zijn en waarschijnlijk heeft deze ook de boel geblokkeerd. Inclusief dit dode ritten had Upsie 8 rittens. Bij de dierenarts is er nog weer 1 overleden. Toen we met Upsie naar huis mochten waren er nog 6 rittens over waarvan het bij een aantal heel twijfelachtig was of die het gingen redden. Upsie wilde op dat moment ook nog niets van de rittens weten.

Thuis hebben we de rittens op advies van de dierenarts suikerwater en vervolgens ook sondevoeding geprobeerd te geven, tot het moment dat Upsie ze zou accepteren, maar dat laatste gebeurde niet. Ondertussen waren toch nog weer 3 rittens overleden en bleven er 3 redelijk kleine over.

Het was nu wachten tot Ulaika zou bevallen en gelukkig was dat nog wel gisteravond. Hoewel Ulaika er voor ons gevoel bijzonder lang over deed. Uiteindelijk is zij bevallen van 11 gezonde rittens.
Helaas had Ulaika in het begin zelf moeite met het accepteren van haar rittens, ze ging ze niet meteen voeden toen ze klaar was en dat werd best wel kritiek omdat ik de kleintjes van Upsie ook bij die van haar had gelegd en deze toch dringend ook melk nodig hadden.

Uiteindelijk heb ik er voor gekozen omdat Ulaika de rittens bleef ontwijken, haar in een klein reisbakje te zetten met alle rittens. In totaal dus 14 inclusief de 3 van Upsie. Het duurde daarna toch nog een poos maar uiteindelijk wisten de rittens toch te drinken bij haar en heb ik Ulaika de rittens ook zien aflikken.

Ik ben er 's nachts regelmatig naar gaan kijken, ook om Ulaika wat voeding en drinken te geven omdat dit niet in het reisbakje paste en het zag er allemaal goed uit.

Vanochtend hadden alle rittens mooie melkbuikjes, alleen telde ik er toen nog maar 12. Zo te zien hebben 2 van Upsie haar rittens het toch niet gered. Ze waren ook wel bijzonder klein in vergelijking tot die van Ulaika, ook het overgebleven ritten van Upsie is een stuk kleiner dan de rest maar heeft  wel een mooi melkbuikje. Het is wel bijzonder jammer dat de 2 rittens van Upsie het niet gered hebben.

Vanochtend heb ik het reisbakje in de duna van Ulaika open gezet om te kijken of Ulaika de kleintjes wilde blijven voeden vanuit het reisbakje, dit is iets wat Tosca toen persé wilde, maar Ulaika duidelijk niet. Ze begon de rittens er een voor een uit te halen en in een hoekje in de duna te leggen en vervolgens netjes af te dekken met kranten. Ze heeft nu een mooi nestje gemaakt en ligt ze te voeden, dus het ziet er goed uit. Het blijft nog wel afwachten of alle rittens inclusief die van Upsie het gaan redden.
Als het ritten van Upsie het redt blijft het wel bij mij, omdat ik niet weet of het een achterstand heeft opgelopen en het is de enige uit Upsie en Nemo.

Met Upsie gaat het  heel erg goed, ze heeft de keizersnee goed doorstaan. Ik houd haar nog even apart om wat meer te herstellen en dan probeer ik haar weer voorzichtig in de groep te zetten.

5 oktober: Ik ben nog niet helemaal zeker van of Upsie en Ulaika zwanger zijn. Ze zijn wel wat aangekomen, maar niet heel erg veel. Ik heb ze verder nog niet weer flapperig gezien, dus het blijft gewoon nog even afwachten.

4 oktober: De X-jes die bij mij gebleven zijn, zijn goed opgenomen in de groep.
Bij de dames ging het wat sneller dan bij de heren maar over het algemeen gaat het nu in de herengroep ook goed.

Mika is vorige week geopereerd aan een bult bij zijn kaak/oor. Er bleken 2 poliepjes te zitten en ook een kleine tumor. Het is niet zeker of de tumor helemaal is weggehaald, het zat vrij diep. Hij zit op de antibiotica en het is nu afwachten.

18 september: sinds gisteren zijn alle rittens van het X-nestje opgehaald.

11 september: Rafel en Sisi hebben een fantastisch nieuw huisje gevonden, ze zitten nu bij een ouder vrouwtje. En hoewel de intro eventjes duurde kunnen ze het nu prima met elkaar vinden.

6 september: Het ging een paar dagen al iets minder met Lady maar maandag ging ze minder eten en vandaag had ze helemaal geen zin in eten. Bij de dierenarts werd duidelijk dat het niet iets simpels was. Hij voelde wat dieper een stevige bult zitten, dat maakte duidelijk dat ik op dat moment een beslissing moest nemen voor Lady. Lady is 2jaar en 2mnd oud geworden.

29 augustus: Sinds het weekend zit Sietske met haar dochters apart. De ventjes zijn naar een andere kooi gegaan. Ze hebben al een paar keer heel leuk samen gelopen met Liam. Uki en Aramis.

21 augustus: Het gaat super met de kleintjes van Sietske en Liam. Ze groeien goed en eten super. Ze zijn heerlijk actief maar hebben over het algemeen ook wel zin in een kort knuffeltje.

19 augustus: De drie heren uit het W-nestje zijn opgehaald. Het is ineens een stuk rustiger. Het waren drie lieve leuke stuiterballetjes.

14 augustus: Vandaag zijn wegens allergie twee dames teruggekomen, uit mijn R en S nestje. Heerlijke lieve meiden, ze mogen even tot rust komen bij mij maar daarna zoeken ze wel een nieuw huisje.

6 augustus: vandaag heb ik de kleintjes van Tosca gescheiden. De 3 ventjes zitten nu in een halve samo en ze hebben al kennis gemaakt met Uki en Aramis.
Tosca zit nu nog met haar 3 dochters, maar dit gaat wel snel veranderen.
Ze zijn nog geen 5 weken oud maar de meeste wegen nu al boven de 100gram.
Eigenlijk geen wonder want ze mogen bij Tosca drinken wanneer ze maar willen. Tosca laat het allemaal toe.

3 augustus: Helaas heb ik vandaag afscheid moeten nemen van Katla, mijn lieve oude dametje. De avond daarvoor was ze nog heel goed, ik heb haar lekker  geknuffeld. Vanochtend ging het minder, ze wilde niet eten en drinken. Het was duidelijk dat het niet goed ging, ik heb het even aangekeken. Maar uiteindelijk heb ik haar bij de dierenarts laten gaan. Ze is 2jr en ruim 8maanden oud geworden.

2 augustus: Het gaat super met Sietske en de rittens. De 7 mannen zijn allemaal zwart, 3 hebben er een berken tekening waarvan 2 een behoorlijk grote. De andere ventjes zijn effen en mitted.
Bij de dames zijn er 4 zwart effen en mitted en 3 zijn russisch blauw waarvan 2 een berken tekening hebben.

2 augustus: Ook met Tosca en de rittens gaat het super. De kleintjes krijgen normaal te eten maar zitten op een behoorlijk gewicht voor rittens van bijna 4 weken. Gemiddeld zijn ze zo rond de 82gram.

29 juli: Het lijkt er op dat er 2 tinten in het nestje zitten. De geslachten zijn als er niets veranderd gelijk verdeeld, 7 mannen en 7 vrouwen. Sietske is een zorgzaam moedertje

26 juli: Vanmiddag is Sietkse bevallen van 14 rittens. Ik heb gewacht met het op mijn site zetten van het nieuws tot zeker was dat alles goed zou gaan, dit omdat de bevaling van Rosalie en Tosca niet zo verlopen zijn als gehoopt. En het heeft ook even geduurd voordat ik echt zeker was dat Sietske zwanger was, eigenlijk werd het de laatste week pas goed duidelijk.

Nadat het nestje van Rosalie niet gelukt was heb ik toch besloten om Sietske in te zetten, dit lag eerst niet in de planning. Voor mij als date kwam Liam als enige optie in aanmerking. Hij is heel lief en rustig van karakter en de nestjes die hij heeft gegeven zijn ook kwa karakter erg rustig en lief en ik hoop dit door te geven naar de X-jes toe.

24 juli: Gisteren zijn Tosca en de rittens naar de Mary verhuisd. Het is duidelijk dat ze de nieuwe ruimte erg fijn vinden.

19 juli: Vandaag is Katla 2 jaar en 8 maandjes oud geworden.

12 juli: Er zijn nieuwe foto’s gemaakt, deze staan op dit moment onder Nieuws W-nest, ze zullen later in het fotoalbum worden toegevoegd.

Ik heb de site bijgewerkt bij Huidige Nestjes en Nestjes Verleden. Mijn V-nestje van Rosalie en Xem is helaas niet goed gegaan, deze staat nu onder verleden nestjes. Rosalie (lees hieronder en onder nieuws V-nest) heeft een keizersnee ondergaan.
Onder huidige nestjes staat nu het W-nest van Tosca en Debussy.

Tosca is afgelopen woensdag (6 juli) via een keizersnee bevallen van 8 rittens, 2 zijn helaas naderhand overleden. Met de overige 6 rittens en Tosca gaat het heel erg goed. Het uitgebreide verhaal is te lezen onder Nieuws van het W-nest.
De foto’s van het nestje zijn via bovenstaande link te vinden in het Webshots album van het W-nest.

Rosalie haar nestje is helaas niet verlopen zoal s verwacht. Rosalie had tekenen van een bevalling begin van de avond op 20 juni . Maar dit zette niet door, ze verloor weinig bloed en de weinige weeën die ze had hielden op. Rosalie was in een prima conditie op dat moment. Na overleg met de dierenarts ‘s avonds hebben we besloten om te wachten tot de volgende dag.  Rosalie heeft toen weeënopwekkers gehad, en toen die geen resultaat gaven werd het een keizersnee. Het uitgebreide verhaal is te lezen onder Nieuws van het V-nest.
Rosalie heeft de operatie uitstekend doorstaan en is weer helemaal de oude.

Bij Raika zijn tijdens haar verblijf bij Joli Rats samen met Tosca en Nora, haar tandjes getrokken bij de dierenarts, hij had al eerder een tandje getrokken bij haar. Doordat Raika een onderbeet heeft en dat daardoor haar tandjes compleet elke keer de verkeerde kant op doorgroeiden, moesten deze regelmatig geknipt worden. Nadat het eerste tandje getrokken was, is het heel lang niet nodig geweest om de rest te knippen, maar op een gegeven moment werd dit toch weer noodzakelijk. Uiteindelijk was een definitieve oplossing al haar tandjes trekken. En hoewel Raika het in het begin even zwaar heeft gehad, José heeft super voor haar gezorgd, is ze goed hersteld. En ze voelt ze zich duidelijk nu veel beter. Ze krijgt nu 3 keer over de dag heen aangepast voer en dat gaat heel erg goed.

In de tussentijd zijn er ook weer een aantal ratjes jarig geweest.
Het L-nest is op 30 juni 2 jaar geworden.
Het P-nest is op 1 juli 1 jaar geworden.
Het M-nest is op 4 junli 2 jaar geworden.
Gefeliciteerd aan iedereen.

Verder heb ik tijdens mijn vakantie mijn damesgroep gesplitst. Tijdens de vakantie kwam het kwa ruimte zo uit dat ik ze moest verdelen over twee kooien. Nu waren Tosca, Nora en Raika uit logeren. Rosalie zat toen nog samen met Xilly apart omdat Rosalie zwanger was en zij samen met Xilly uit logeren was geweest. Ik heb in de eerste groep toen Katla, Mitzy, Lady, Millie, Queenie, Poppy, Uspie en Ulaika samen gezet. En in de tweede groep Xolani, Ola, Olina, Sietske, Salza. Op dit moment zitten Xilly,  Rosalie en Raika ook bij de tweede groep. En Nora heb ik bij de eerste groep gezet. Het is de bedoeling dat Tosca ook in de eerste groep komt. Tot nu toe werkt deze verdeling heel erg goed. De ruzies die er eerst waren zijn er gewoon niet meer en is een stuk rustiger geworden.

3 juni: De planning is ondertussen iets veranderd. Rosalie was de laatste paar dagen aan het afvallen en ze is 24 mei weer flapperig geworden. Uiteindelijk is ze zaterdag 31 mei voor de 2e keer op date geweest met Ratcity’s Xem. Zondags heb ik haar meteen weer opgehaald zodat ze rustig thuis weer kan wennen. Voorop gesteld dat ze zwanger is en blijft is ze uitgerekend rond 20 juni.

18 mei: De intro met de Ulaika en Upsie in de damesgroep is uiteindelijk goed gelukt. Dit geldt ook voor Uki en Aramis in de herengroep, zij zijn helemaal ingeburgerd.

16 mei: Helaas heb ik vanavond afscheid moeten nemen van Keira, het meisje was echt op.

13 april: Het gaat heel erg goed met de rittens. Bij de ventjes zijn de rittens Merlin en Aramis erbij gekomen. Aramis is het zoontje van Nemo en RatCity's Fille Sage uit het A-nestje van Joli Rats. Merlin komt uit het M2 nestje van Ratcity's Xem  en Ratcity's Ebony. Merlin gaat samen met een U-tje naar een reserveerder.
De dames en de heren zitten apart in een Jenny en ze vermaken zich prima met de ruimte die ze daar hebben.

3 april: Vandaag zijn er nieuwe foto’s gemaakt van alle rittens apart. Ze staan in het fotoalbum.  De ventjes heb ik vandaag apart gezet en ik geloof dat die de vrijheid wel waarderen. Het is wel de bedoeling dat dit niet al te lang duurt en ze straks wat opvoeding krijgen van de wat oudere heren.
Queenie heeft het nu met 6 dochters in ieder geval iets rustiger.

27 maart: De rittens zitten alweer een tijdje in de Mary en ze vinden de ruimte daar geweldig. Ze proberen van alles uit.

19 maart: De rittens zijn over het algemeen nog erg rustig en komen heel af en toe het nestje uit, maar Queenie brengt ze tot nu toe nog steeds netjes weer terug.

17 maart: De oogjes van de meeste rittens zijn vandaag opengegaan.

13 maart: Queenie is een super moedertje, ze zorgt goed voor de kleintjes.
Met alle 14 rittens gaat het goed. Het zijn uiteindelijk 8 heren en 6 dames geworden:)
Bij de mannen zijn het 3 zwart berken, 1 zwart mitted, 3 russisch blauw berken en 1 russisch blauw mitted.
Bij de vrouwtjes zijn het 1 zwart effen, 1 zwart berken, 1 russisch blauw effen,
1 russisch blauw mitted en 2 russisch blauw berken.

12 maart: Afgelopen week ben ik ook bezig geweest met de intro van Elmo bij Speedy en Loki. In eerste instantie heb ik Elmo alleen met Speedy geïntroduceerd omdat Speedy, door zijn castratie daarin wat makkelijker en rustiger is dan Loki. Van het weekend heb ik Loki erbij gezet. En eigenlijk gaat het bijzonder goed. Ze hebben eerst een nacht met z’n drieën in een reismand gezeten en zijn nu naar een grote duna gegaan. Wanneer dit goed blijft gaan mogen ze aan het eind van de week waarschijnlijk naar een Jenny. Ik heb gemerkt dat het samen zetten in wat kleinere  ruimtes positief werkt doordat ze niet weg kunnen van elkaar en daardoor verplicht zijn elkaar van dichtbij te leren kennen.

6 maart: Het gaat super met Queenie en de rittens. Vandaag heb ik gekeken naar de geslachten en het ziet er naar uit dat het half om half is. 7 heren en 7 dames.

3 maart: Vanmiddag is Queenie bevallen van 14 rittens. Het is allemaal goed verlopen en Queenie zorgt goed voor haar kleintjes. Binnenkort komen ook de eerste foto’s van de kleintjes.

1 maart: Sage is bij Rattery Joli  Rats vandaag bevallen van 9 rittens. Nemo is een trotse papa :)

9 februari:
Er is een nieuwe planning voor het U-nestje bekend: Queenie en Liam  hebben gisteravond samen gezeten. Er is nog te reserveren. Kijk voor meer info bij Planning Nestjes.

Sinds zondag zijn er twee logees gekomen Sage en Senna van Rattery Joli Rats. Ratcity’s Fille Sage is hier voor een date met Nemo.
Ze hebben afgelopen maandag al een feestje gebouwd. Kijk voor meer info op Joli Rats  - nesten - geplande nesten

6 februari: Helaas heb ik  vanmiddag Daimy moeten laten inslapen.
Tot de dag ervoor ging het het nog redelijk goed met hem, hij had heel goed gegeten. Het ging minder met zijn pootjes, zijn achterpootjes wilden niet meer. Maar hij redde zich er toch goed mee.
Maar zondagochtend wilde hij niet meer eten en was hij heel slap. Daimy was wel bij want hij reageerde wel op ons maar het lukte hem niet meer om  wat te doen. Vandaar dat ik de beslissing heb genomen voor hem. Het was een super lief ventje wat van een knuffel hield. We zullen hem heel erg missen.

24 januari :Helaas is vanavond Joska overleden. Ik merkte in het weekend al wel dat hij wat minder ging eten, het ging allemaal wat moeizamer, dus ik wist ook wel dat het er aan zat te komen. Hij was de laatste van het J-nestje en heeft ook best wel een mooie leeftijd gehaald, op een paar dagen na 2 jaar en 9 maanden.

21 januari:
Het gaat redelijk goed met de intro van de dames. Na een weekje in een kleinere Samo gezeten te hebben zijn ze van de week terug naar de XL gegaan. Omdat het hier ook zo goed gaat ga ik van het weekend de tower opzetten voor de dames.

Salsa kan zich prima redden in de kooi en wordt gelukkig ook gewoon geaccepteerd in de groep. Ze loopt ook zo af en toe in het loopwiel  en doet eigenlijk alles wat andere rittens ook doen. Doordat ze denkt dat ze alles maar gewoon kan heb ik toch de inrichting van de kooi wat aangepast. En gaan er naar alle verdiepingen in ieder geval trappetjes.

9 januari: Afgelopen dagen zijn alle rittens opgehaald. Alle R, S en Ttjes hebben nu goede huisjes gevonden. Nu komt de wat lastigere klus, tenminste het gaat bij mij altijd in stappen: de intro.

Vandaag ben ik begonnen met alle dames lekker los te laten lopen op de bank, ze hebben al wel vaker losgelopen met de rittens, maar nu heb ik naast de bank de samo gezet.  Zo kunnen zo allemaal vanaf de bank in de kooi en weer terug de boel verkennen. Het is nu afwachten of het zo in één keer goed gaat of dat ik maar een paar volwassen dames bij de rittens kan laten naast Ola en Queenie.

Op 5 januari heb ik voor Kai de beslissing moeten nemen om afscheid van hem te nemen. Na ingrepen van cystes bij zijn oren ging het in eerste instantie goed.Maar ze begonnen op een gegeven moment terug te komen en te groeien. Er was toen ook te merken dat Kai niet echt lekker meer in zijn vel zat. Ik vond het niet eerlijk naar Kai toe om hem nog een keer te laten opereren, aangezien hij al voor de cystes 3x eerder geopereerd was. Ik ga deze knuffelpot ontzettend missen.

Op maandagochtend 3 januari is Ferne in haar slaap overleden. Ze was een vrouwtje met veel pit en doorzettingsvermogen. En de laatste maanden/weken vond ze het gewoon heel erg fijn om bij me te zitten. Ze is bijna 3 jaar en 5 maandjes geworden. Ik ga ook Ferne erg missen.
wp40334398_02.jpg
Archief 2011
wp392fb598_02.jpg

Terug...

wp9cba2cf0_02.jpg
wp0dd0b61e_02.jpg