wp21132134_02.jpg
wp309dc46e_02.jpg
wp5e55a1fc_02.jpg
wpd31a900f_02.jpg
wpc3679261_02.jpg
Archief 2014
wp1c59c8d4_02.jpg
26 december: Ik heb vandaag afscheid moeten nemen van Clara. Ze had een vrij snel groeiende en kwaadaardige tumor onder haar staart zitten. En het zat op zo'n nare plek dat er niets meer aan te doen was. Ik had het wel eerder laten verwijderen, zo'n 3 weken eerder en dat was al wel een risico, vanwege de plek, maar ze herstelde super goed en ook na 10 dagen bij de wondcontrole zag alles er goed uit. Maar maandags zag ik toch weer een klein bultje en dat werden er in die paar dagen 3,die per dag bijna verdubbelden in grootte. Lieve Clara is 2 jaar en 8,5 maand oud geworden.wp5f4d8b24_02.jpg 12 december: Vandaag heb ik afscheid moeten nemen van Cubby en Luna. Voor beiden zat het er wel aan te komen. Ze hadden toch wel wat ouderdoms probleempjes. Met Cubby ging het de laatste 2 weken beduidend minder goed. Hij zat minder goed in zijn velletje en hij ging steeds slechter eten. Het leek wel of er iets niet goed in zijn koppie zat, hij reageerde soms erg vreemd en het lukte hem niet meer om  zijn eten goed vast te houden.
Gisteravond was hij nog vreemder bezig en toen heb ik wel besloten om voor hem de volgende dag de beslissing te nemen. Het kon voor Cubby duidelijk zo niet meer. 's Ochtends heb ik  de dierenarts gebeld voor de afspraak.
Ik loop normaal gesproken, zeker als ik vrij ben 's ochtends alle ratjes even na. En de oudjes krijgen dan ook wat lekkers ,en zo ook Luna. Luna had twee melkklier tumoren, niet echt groot. Gisteravond zagen die er nog normaal uit. Maar nu vanochtend bleek er eentje een keer zo groot en helemaal donkerrood, richting zwart. Het was duidelijk dat er een bloeding in de tumor plaats vond, de huid was wp6466d7c9_02.jpg aan de buitenkant ook beschadigd en bloedde nog een beetje.
En gezien haar verdere conditie en leeftijd was er geen andere optie om  ook voor haar de beslissing te nemen. Ze hebben beiden een ontzettend mooie leeftijd behaald. Ik ga ze wel  heel erg missen. Ondanks dat Luna niet vanaf het begin bij mij heeft gewoond, heb ik wel extra lang van haar mogen genieten, Luna is 3 jaar en 4,5 maand oud geworden.
Voor Cubby was het wel moeilijk dat hij zijn maatje Bobby heeft moeten missen, daar had hij echt een klik mee, die hij met de anderen niet had. Maar hij leek het naderhand wel goed te kunnen vinden met Dazzle, en lag ook vaak bij haar. De laatste tijd liet ik de oudjes samen lopen en wat extra's eten. Zo heeft Cubby ook kennis kunnen maken met zijn tante Luna en zusje Clara. Cubby is 2 jaar en 8 maanden oud geworden.


wpeb24e87b_02.jpg 21 november: Ik heb vandaag voor Frodo de beslissing moeten nemen. Eigenlijk is zijn conditie elke dag wel slechter geworden. Hij kreeg het steeds benauwder waardoor hij ook moeite had met eten. Alle lekkere babyvoeding hapjes en convalescence gingen er ook erg slecht in, helaas. Ik heb met de dierenarts nog gekeken of het te achterhalen was vanwaar de tumor kwam, en het vermoeden is dat die toch vanuit de nieren kwam. Ik vind het bijzonder jammer dat ik niet langer van Frodo heb kunnen genieten. Hij is maar zo kort bij me geweest. Frodo is 2 jaar en 1,5 maand oud geworden.


wp20fe4ab3_02.jpg Ook voor Yoda heb ik de beslissing vandaag genomen. Het is een beslissing die er bij hem  wel aan zat te komen. En die ik eerder niet genomen heb omdat hij een ventje is met  een enorm doorzettingsvermogen. Dol op zijn eten en knuffels. En altijd een heldere blik in zijn ogen die gecombineerd met zijn acties liet weten dat hij er nog 100% was.
Hij had sinds de zomervakantie een bult bij zijn oor/kaak die redelijk langzaam groeide en daar kwam later ook nog een bult bij die meer aan de achterkant bij zijn ruggengraat zat. En die laatste groeide een stuk sneller. In eerste instantie wilde ik in de week er na kijken hoe het ging en dan ook definitief een beslissing nemen, maar ik zag bij Yoda deze vrijdagochtend dat hij zijn plassertje niet meer terug kon trekken en ik voelde daar omheen ook wat verdikkingen. En omdat dat zeker ook problemen zou gaan geven met ontstekingen heb ik toen besloten om niet meer te wachten en het vandaag te doen.Yoda was een ongelofelijk lief ventje en een ontzettende vechter, het is heel bijzonder dat hij het zo lang zo goed heeft volgehouden met zijn conditie. Ik vind het dan ook heel erg jammer dat hij er nu niet meer is, maar ik ben erg blij dat hij die laatste maanden bij mij heeft mogen wonen. Yoda is 2 jaar en 9 maanden oud geworden.

15 november:  Het gaat op dit moment helaas niet goed met Frodo. Hij zat op een antibioticakuur omdat hij last had van zijn
luchtwegen. Na ongeveer 10 dagen zat er geen verbetering in zijn conditie, die er bij een ontsteking van de luchtwegen wel moet zijn. Het werd zeker kwa geluiden alleen maar erger. Ik ben met hem vrijdag naar de dierenarts in Duiven geweest en die heeft een foto van hem gemaakt. En het resultaat was niet echt fijn. Het blijkt dat er in zijn buik iets niet goed zit. Normaal gesproken moet je op een foto de organen kunnen onderscheiden, en bij hem lag er een witte waas overheen. Zijn longen zagen er wel helemaal schoon uit. Helaas betekent dit dat hij één of meerdere tumoren in zijn buik heeft zitten en dat hij het steeds benauwder zal krijgen en, naarmate de tumor groeit, zijn longen minder ruimte krijgen. Ik houd hem heel goed in de gaten, maar er zit helaas voor Frodo wel een beslissing aan te komen.

11 november: Nadat het samen zetten van Cubby en Dazzle bij Dobby en Yoda zo goed is gegaan, heb ik besloten om een poging te wagen om mijn damesgroepen samen te zetten. Flora en Femke zaten met zijn tweeën, Heike en Haley zaten ook met zijn tweeën en Clara, Gilly en Geeske zaten met zijn drieën. Nu heb ik wel even overwogen, omdat Clara toch ook wel aardig wat ouderdomsproblemen heeft, om die ook bij het groepje van Dazzle te zetten, maar Clara ligt gewoon nog ontzettend veel bij haar dochters, dus heb ik dat uiteindelijk niet gedaan.
Het loslopen met de 7 dames ging eingelijk heel goed. Femke gaf een klein beetje problemen, maar ze was niet echt extreem in haar gedrag en de anderen negeerden dat ook een beetje. Wat ik wel heel erg netjes vond van iedereen, is dat ze Clara gewoon met rust lieten. Nadat het loslopen zo goed ging, heb ik ze in een Mary gezet. En ook daar was het Femke die wat problemen gaf, en dan eigenlijk meer met Gilly en Geeske, die zich daar niet heel veel van aantrokken.  Omdat het allemaal zo goed ging, ook 's nachts heb ik ze samengezet in een wat ruimere bak. En daarvoor heb ik de XL weer opgezet en daarbij het dak verlaagd. Ook dit ging prima, ik had nooit gedacht dat het zo makkelijk zou zijn. Ik geloof dat ze het eigenlijk allemaal wel fijn vinden om in een wat groter groepje te zitten. Ik doe nu elke dag wat extra's in de kooi en het gaat gewoon goed.

7 november: Mijn mannengroep heeft in korte tijd wel wat te verduren gehad, met het overlijden van Florian en Bobby, bleven alleen Cubby, Frits en Gijs over. Ik merkte aan Cubby die altijd de aansluiting had bij Bobby dat hij ook niet echt lekker in zijn velletje zat, hij lag toch vrij veel apart in een hangmatje. Ik heb toen besloten om te kijken of ik Cubby bij Dobby en Yoda kon introduceren, het zijn tenslotte halfbroertjes. En dat ging eigenlijk heel goed. Hij werd gewoon geaccepeteerd. De volgende stap die ik genomen heb, is om Dazzle er bij te zetten. Dit omdat Dazzle hoewel ze samen zat met Femke en Flora, voornamelijk de laatste tijd alleen lag in het huisje. Heel af en toe lagen Femke en Flora er wel bij, maar meestal lag ze gewoon alleen. En ook de intro van Dazzle bij Dobby, Yoda en Cubby gaf geen problemen. Ze werd gewoon geaccepteerd.

wpbd313b4a_02.jpg 31 oktober: Ik heb vandaag helaas afscheid moeten nemen van Bobby. De medicatie deed niets voor zijn benauwdheid, sloeg niet aan. Hij kreeg het steeds benauwder en begon ook af te vallen. Ik heb voor hem de beslissing moeten nemen. Hij bleek uiteindelijk een longtumor te hebben, wat verklaarde waarom de antibiotica niet aansloeg. Ik ga deze grote lieve knuffelbeer ontzettend missen. Bobby is 2 jaar en 8 maanden geworden.

23 oktober: Op dit moment gaat het met de meeste ratjes wel goed. Ik merk wel dat de 'oudjes' ook echt wel oud aan het worden zijn en dat merk ik dan met name aan de achterpootjes. Maar wat wil je als je rond de 2 jaar en 8maandjes oud bent.  Dazzle heeft besloten om beneden te wonen en Femke en Flora houden haar met regelmaat gezelschap. Grubbelt en Luna die hebben het met z'n tweeën prima naar hun zin. Grubbelt zijn achterpootjes werkten al lang niet goed meer mee, maar zowel hij als Luna redden zich er prima mee. Ze zijn altijd in voor aandacht en eten. Dit geldt ook voor de broertjes van Grubbelt, Dobby en Yoda. Eten en aandacht staan bij hen voorop. Yoda heeft een bult bij zijn kaak en op zijn rug zitten. En hoewel er zeker groei in zit, kijk ik echt naar hoe hij zich voelt voordat ik een definitieve beslissing voor hem neem,. En het ventje is dol op zijn eten, schuifelt nog door de hele kooi heen en van aandacht krijgt hij geen genoeg. Het is een kwestie van tijd, maar zolang ik hem nog zo vrolijk en ondernemend zie doen, neem  ik nog geen beslissing voor hem.
Met Bobby gaat het iets minder, hij laat zich niet tegenhouden door het feit dat zijn achterpootjes slechter worden, hij klimt nog gewoon door de kooi, maar met zijn luchtwegen gaat het op dit moment helaas wel iets minder en ik hoop dat de medicatie bij hem aanslaat.
Met Illy gaat het goed, ze had laatst ook last van haar luchtwegen, maar met een antibioticakuur is dat helemaal goed gekomen.

Ik merk  dat Clara haar conditie wel iets minder aan het worden is, zij wil nog wel steeds graag in een hangmat slapen en klimt nog gewoon naar boven. Maar ik heb de kooi inrichting wel iets aangepast op haar, want ze is gewoon wat minder stabiel met haar achterpootjes, laatst was ze zich aan het wassen verloor ze haar evenwicht waardoor ze van een plateautje viel. Het ging gelukkig goed, maar ik heb nu alles zo hangen dat er meerdere opvang mogelijkheden zijn.

Verder is Gilly dinsdag geopereerd aan 2 melkkliertumoren, ze bleek er eentje wat meer verborgen te hebben zitten richting haar nek/ schouder, waardoor ik die pas zag toen hij al wat groter was. Maar de operatie is goed gegaan en ze zit in de duna om te herstellen.

wp357e8f31_02.jpg 5 oktober: Ik heb vandaag afscheid moeten nemen van Florian. Het ging al enige tijd niet echt super met hem. Sinds augustus ging het op en neer met zijn gezondheid. In eerste instantie werd gedacht aan een tumor, er werd een verdikking gevoeld in zijn buik. Maar tijdens de operatie bleek het om een ontstoken blindedarm te gaan, waarbij een deel van de overige darmen en klieren ook geïrriteerd waren. Besloten is toen om dit met medicatie te behandelen. En dit leek enige tijd goed te gaan. Maar het ging op een gegeven moment toch weer minder met hem. Bij vlagen bleef hij periodes zijn gewicht wel vasthouden en soms verloor hij weer ineens veel gewicht. Toen het op een gegeven moment niet meer ging en hij met bijvoeding zelfs zijn gewicht niet meer vast bleef houden en hij het daarbij ook benauwd kreeg, heb ik voor hem de beslissing moeten nemen. Ik ga dit lieve ventje heel erg missen, hij is veel te jong gegaan.


wpcfc38c8c_02.jpg 29 september: Ik heb helaas vanochtend afscheid moeten nemen van Zuri. Ze liet zich eerder al vallen uit een hangmatje en vanaf een plateautje en daarvoor had ik al extra hangmatjes in de kooi gehangen om dit op te vangen. Maar dit gedrag bleek een onderliggende oorzaak te hebben, want ze liep op een gegeven moment met loslopen ook bijna van de bank af. Ook was haar coördinatie niet goed meer, ze kon met haar voorpootjes niet goed meer de brokjes vasthouden. En toen ik ontdekte dat ze een behoorlijk bult in haar buik had zitten, die wat hoger zat waardoor ik hem ook niet eerder had gevoeld, wist ik wel dat ik een beslissing voor haar moest nemen. Ze heeft een fantastisch mooie leeftijd behaald en is tot het laatst toe super actief gebleven. Zuri is 2 jaar en 11 maandjes oud geworden.


29 augustus: Afgelopen maand is er een van hoogte- en dieptepunten geweest. De hoogtepunten zijn toch wel de verjaardagen van de 2,5 plus jarigen. De dieptepunten zijn helaas het overlijden van Christa eind juli en van Zilver eind augustus.

28 augustus: vandaag is Bobby 2,5 jaar geworden. Het gaat erg goed met Bobby. Ik merkte een paar weekjes terug voor het eerst dat hij een achterpootje iets anders neerzette, zijn teentjes stonden iets krommer. Maar deze eerste tekenenen van problemen met de achterpootjes heeft zich verder niet doorgezet, waar ik wel erg blij mee ben. Bobby is nog altijd een ontzettend vrolijk ventje en altijd in voor een knuffel.

wp4394171e_02.jpg 27 augustus: helaas is Zilver vandaag  overleden, ze was  ook echt op. Ze had 2 tumoren op verschillende plekken en die waren in korte tijd erg snel gegroeid . Maar 2 jaar en een dikke 10 maanden is een bijzonder mooie leeftijd. Lieve Zilver wordt hier absoluut gemist.


26 augustus: vandaag is Luna 3 jaar en 1 maandje oud geworden. Toch een bijzondere leeftijd voor een ratje, wat zeker gevierd mag worden.  Ze is nog steeds zo fit als een maandje geleden. Klimt bij gelegenheid nog  het plateautje omhoog zodat ze in de hangmat of sputnik kan. Ze vindt het wel fijn om  af en toe haar rustige momentjes te hebben. De andere tijd ligt ze eigenlijk altijd samen met Grubbelt.


22 augustus: vandaag is Dazzle 2,5 jaar geworden. Ik heb Dazzle op 20 augustus laten opereren aan een steeds groter wordende melkklier tumor die bij haar in de liesstreek zat. Dazzle is ondanks haar leeftijd nog in een goede conditie.

21 augustus zijn de A2 tjes 2,5 jaar geworden. Met Grubbelt die bij Luna zit gaat het wel goed. Hij is wel steeds wat slechter met zijn achterpootjes, maar ondanks de leeftijd en de ouderdomskwaaltjes is hij altijd vrolijk en staat hij altijd snel voor het deurtje samen met Luna als er wat te eten is :)
Tijdens de vakantie periode zijn er door omstandigheden ook 2 A2 ventjes, Dobby en Yoda teruggekomen. Conditioneel is Dobby wel een stuk beter dan Yoda. Dobby is ondertussen succesvol geopereerd geweest aan een ontstoken tumor en hij doet het erg goed. Met zijn broertje Yoda, hoewel hij erg vrolijk is gaat het met zijn gezondheid iets minder. Hij heeft een kaakabces ontwikkeld waarvoor hij  op een stevige antibioticakuur staat. Het zijn vrolijke en ontzettend lieve ventjes die absoluut in zijn voor een knuffel en een likpartij :) en ik ben dan ook erg blij dat ik toch nog een tijdje van ze mag genieten.

20 augustus: Vandaag zijn de H2tjes 1,5 jaar geworden.

wpb2c767ff_02.jpg Op 15 augustus zijn Zilver en Zuri 2 jaar en 10 maanden geworden. Met Zuri gaat het ondanks haar leeftijd nog goed, ze heeft wel iets last van haar achterpootjes, maar komt nog prima op alle plateautjes. En ze loopt soms zelfs nog eventjes in het loopwiel. Met Zilver gaat het wel iets minder goed. Ze heeft last van achterhandsverlamming en ze heeft helaas ook 2 melkkliertumoren op 2 verschillende plekken zitten en conditioneel is het voor haar geen optie om  die te laten verwijderen. Maar ze geniet zeker nog van de lekkere hapjes.

wp791846f0_02.jpg28 juli: In de vroege ochtend is helaas Christa overleden. Het ging al wel iets minder met haar, ze had last van de standaard ouderdomsverschijnselen, maar niet dusdanig dat ik dit zo snel verwachtte. Maar ze ging ineens toch wel heel snel achteruit. Achteraf bleek dat ze een tumor in haar buik had zitten, die ook ik niet eerder gevoeld had. Christa was een heel lief en rustig meisje, zelfs als ritten al. Maar altijd wel in voor een knuffel. Christa is 2 jaar en bijna 4 maandjes oud geworden.26 juli: Vandaag is Luna 3 jaar geworden. Voor haar leeftijd doet ze het nog heel erg goed. Ze heeft iets last van haar achterpootjes, maar ze loopt er toch nog redelijk goed mee, ze komt overal waar ze wezen wil.
Ik heb haar afgelopen woensdag, 24 juli wel laten opereren aan een melkklier tumor die op een hele nare plek zat en in korte tijd toch vrij snel groeide, het was een lastige afweging, maar conditioneel zou je niet zeggen dat Luna al 3 jaar is en ze heeft de operatie dan ook prima doorstaan.

10 juli: Vandaag zijn de G2 tjes 1,5 jaar geworden.

8 juli: Vorige week zijn wegens omstandigheden bij de reserveerder 2 ventjes uit het F2 nestje teruggekomen. Voorlopig blijven ze gezellig met z'n tweeën zitten en misschien dat het in de toekomst mogelijk is om  ze te introduceren in een van de groepen.

2 juli: wpf81fb45d_02.jpg Vandaag hebben we helaas afscheid moeten nemen van Ziggy. Het lieve ventje is nooit ziek geweest maar hij was nu helaas echt helemaal op. Hij heeft een fantastisch mooie leeftijd behaald met 2 jaar en een dikke 8 maanden. En we gaan hem hier erg missen.

31 mei: Na al het trieste nieuws in mei met het overlijden van Dribbel en Bibi, is er toch ook positief nieuws te melden.
Grubbelt heeft een nieuw maatje in Luna en het klikt prima. Grubbelt is 21 mei geopereerd aan een maagwand tumor wat gelukkig allemaal goed gegaan is. Hij had al een week last van dunnere hoopjes, die erg roken, zonder dat dit aan het voer te wijten kon zijn. En met voelen, voelde ik op een gegeven moment een bult in zijn buik. In overleg met de dierenarts is besproken wat te doen. Grubbelt was eigenlijk in prima conditie en daarom heb ik besloten de operatie wel te riskeren. Ondertussen is Grubbelt prima hersteld, ook zijn hoopjes zijn weer normaal.

28 mei: Heb ik Bibi moeten laten gaan.  Half mei ben ik met Bibi naar de dierenarts geweest omdat ze duidelijk iets in haar neus had zitten, er kwam  een lichte pus wpe95ae067_02.jpg lucht en toen ik bij de dierenarts zat, kwam er zelfs wat bloed uit. Ik had er  zelf een bijzonder slecht gevoel bij. Maar ze is op de antiobiotica gezet en het leek een paar dagen redelijk goed te gaan. Maar er drukte duidelijk iets op haar rechter oogje, want dat werd iets naar buiten gedrukt en begon wat uit te drogen. Ik heb daarvoor om de zoveel uur haar regelmatige oogzalf geven, maar dit hielp niet, helaas. Maar toch leek ze wel tevreden ze sliep weer bij de anderen in de hangmat in plaats van alleen beneden in het huisje en ze begon zelfs in het loopwiel te lopen. Het ging mis afgelopen dinsdagavond, toen kreeg ze het ineens ontzettend benauwd, ik zag ook dat haar oogje nog meer naar buiten stond en heb extra met de babyneusspray gesprayd voor we naar de dierenarts gingen. En bij de dierenarts gekomen kwam ze voordat de dierenarts haar zag met een paar goede niezen uit de benauwdheid. Bibi zelf was duidelijk blij, want ze lag daarna in mijn nek te ploppen en ik werd behoorlijk afgelikt :) Dus in overleg met de dierenarts ben ik maar weer met haar naar huis gegaan. Ze had het toen bijna 40 miniuten ontzettend heftig benauwd gehad. Helaas de volgende ochtend ging het weer mis. Uiteindelijk met wat rondbellen kon ik met spoed terecht bij een andere dierenarts dan mijn eigen en tegen die tijd had ze het bijna 2 uur lang al benauwd. Dit keer kwam ze er er niet meer zelf uit .De beslissing was toen overduidelijk, het zou voor Bibi alleen maar erger worden en niet beter. Ën na afloop bleek de beslissing ook absoluut de juiste.

16 mei : Heb ik afscheid moeten nemen van Dribbel. Het ging de laatste week wp2a194022_02.jpg ineens een stuk slechter met hem. Hij heeft op 4 mei heel vrolijk nog zijn 2de verjaardag gevierd en hoewel hij eerder een longontsteking had opgelopen ging het weer een heel stuk beter met hem. Hij zat ook al weer bijna op zijn oude gewicht en had een prima eetlust. Maar een week na zijn verjaardag ging het elke dag een stuk slechter met hem, hij had het benauwd en viel ontzettend veel af en ondanks alle bijvoeding kon hij geen gewicht meer vasthouden. Geen antibiotica hielp. Ondertussen had ik bij hem ook een stevige massa gevoeld in zijn buik en in overleg met de dierenarts de afweging gemaakt om hier niets mee te doen, omdat hij conditioneel te slecht was. Uiteindelijk bleek het om een alvleeskliertumor te gaan met uitzaaiingen richting de longen. Ik ben blij dat ik Dirbbel een verdere lijdensweg heb kunnen besparen maar ik vind het ontzettend jammer dat hij maar net 2 jaar is geworden. Dribbeltje wordt hier erg gemist.

3 mei: Ik liep een aardig eindje achter met het nieuws, en helaas is ook niet al het niews van de laatste maand leuk, het is eigenlijk bijna alleen maar triest nieuws. Ik heb van een aantal hele lieve ratjes in korte tijd onverwacht afscheid moeten nemen. Upsie, Boef, Alex en Topsy.

1 mei: Na het overlijden van Boef ben ik voor zijn broertje Grubbelt op zoek gegaan naar een maatje. En Grubbelt had een fantastisch maatje gevonden in de lieve Topsy, een wat ouder gecastreerd vrouwtje van februari 2012. Ze hadden daardoor bijna dezelfde leeftijd. Ik ben op 18 april met Grubbelt naar Duiven gegaan en daar heeft hij voor Topsy gekozen. wp6e0c8c24_02.jpg
Het klikte heel goed tussen de twee en ik had ze daarom via de Mary een week later al in de Jenny zitten. Topsy was echt een vrolijk en lief meisje en heel toegankelijk ook naar ons toe. En Grubbelt vond haar ook helemaal geweldig. Het was dan ook een complete schok toen we haar vanavond rond 19:00 dood in de kooi vonden. Er was geen aanleiding dat er iets mis was, ze was 's ochtends nog gewoon vrolijk bezig. Het lijkt er dan ook op dat ze iets van een hartaanval of hartstilstand heeft gehad. Ze lag in een soort van ontspannen houding voor het huisje, waar ze naar toe op weg was. Ik vind het heel erg dat we maar zo kort voor Topsy hebben mogen zorgen en dat Grubbelt zo snel zijn nieuw gevonden maatje verloren heeft.
Omdat mij dit nog niet eerder op deze manier overkomen is, heb ik Topsy wel door de dierenarts later laten onderzoeken en daaruit kwam naar voren dat ze eigenlijk een gezond ratje was, er werden geen vreemde dingen gevonden.
Het is jammer dat we niet de kans hebben gekregen om Topsy nog beter te leren kennen.

29 april: Een paar weken eerder vond ik bij Alex een vrij grote bult in zijn buik. wp2dccad93_02.jpg Ik ben toen met hem naar de dierenarts geweest en heb ook een foto laten maken. Het bleek om een enorm grote niet te opereren tumor te gaan. En ook eentje die heel snel gegroeid is. Ik heb besloten om  op dat moment geen beslissing te nemen voor Alex omdat hij nog altijd gewoon heel vrolijk was. Maar hem daarop wel heel goed in de gaten te houden en elke dag te bekijken hoe hij zich voelt, in de hoop dat ik op tijd de juiste beslissing voor hem zou kunnen nemen. Alex is zo'n heerlijk lief ventje en samen met Luna is het ook echt een setje. Hij loop enthousiast met greenmile de trappetjes op om het vervolgens in het hangmatje te gooien. Hij doet dit ook echt voor Luna, want de hangmat ligt vol met greenmile en Luna zit daartussen, soms gaat hij erbij liggen, maar de laatste tijd ligt Alex meestal in de spoetnik en dan komt Luna hem daar gezelschap houden.
En ondanks dat de tumor groeit, blijft Alex heel vrolijk en tevreden op en neer greenmile naar boven brengen. En als ze los mogen lopen is hij ook gewoon nog steeds actief. Hij zit niet stil in een hoekje en heeft zijn haren ook niet overeind staan. Dat maakt het zo ontzettend moeilijk om het juiste moment te vinden om de beslissing te nemen. Ik zag echter vanavond bij het loslopen dat hij wat vlekjes achter liet op de fleeceplaid, dus pakte ik hem op en bekeek hem nog eens goed en toen zag ik ineens dat er wat uit zijn achterkant zakte. En toen wist ik dat het over was voor Alex, hier kon ik hem niet mee laten lopen en ik heb meteen de DA gebeld en kon ook vrij snel terecht. Het moeilijke hieraan vind ik nog steeds dat je aan Alex zelf niets merkte in zijn gedrag dan, gewoon zijn vrolijke zelf. Maar misschien was hij wel ontzettend goed in het verbergen ervan. Hij is rustig (29 april) ingeslapen.
Ik heb nog nooit een ratje zo lief afscheid zien nemen zoals Luna dat van Alex deed.
Nu zit ze alweer een paar dagen alleen en ik vind het heel erg triest om te zien dat zij nu de greenmile naar boven brengt naar de sputnik en nu in de sputnik slaapt. Ik ga nu kijken hoe ik dit ga oplossen voor haar zodat ze niet al te lang alleen hoeft te blijven, eens kijken met wie van de ratjes bij mij ze goed overweg kan.

wp6df580cc_02.jpg 8 april: Iets meer dan een week geleden ontdekte ik een bult onder Boef zijn oor. Er zat in ieder geval een ontsteking in zijn oor en hij is op de antibiotica gezet met de afspraak dat als het niet beter werd, de bult dan via een operatie verwijderd zou worden. Het werd helaas niet kleiner, alleen maar groter. En vandaag is hij geopereerd. Helaas bleek het bijzonder slecht nieuws te zijn voor Boef. De tumor zat te diep om hem helemaal te kunnen verwijderen en daarbij bleek ook dat hij om zijn halsslagader zat. En was er op dat moment geen andere optie dan hem te laten gaan.

wp33934e25_02.jpg
5 april: Helaas heb ik vandaag afscheid moeten nemen van Upsie. Ze was echt op. Toch is dit vrij snel gegaan, want nog geen 2 dagen eerder klom ze nog vrolijk in de kooi. Ze was een van de eerste die vooraan stond om er uit gehaald te worden. En vond het heerlijk om aandacht te krijgen. Ze heeft een bijzonder mooie leeftijd van 3 jaar en 1 maand gehaald.28 maart: Vandaag ben ik met Boef, een ventje uit mijn A2 nest naar de dierenarts geweest, hij heeft een bult onder zijn oor en er kwam ook wat uit zijn oor. Dit blijkt een behoorlijke ontsteking te zijn. Op zich was de dierenarts in Duiven redelijk positief, hij zit voor een week op de antibiotica en als blijkt dat dat niet helpt dan wordt hij geopereerd.
21 maart: wpcd5ac777_02.jpg Helaas heb ik vandaag afscheid moeten nemen van Wobke, het ging steeds minder goed met haar, ze bleek een vrij grote milttumor te hebben, wat voor behoorlijk problemen zorgde. Wobke is 2 jaar en een dikke 8 maandjes oud geworden.
3 maart: Gefeliciteerd Upsie is 3 jaar geworden. Je kan elke dag wel steeds meer zien dat de 3 jaar gepasseerd is. Maar desondanks weet ze nog precies wat ze wil en zal ze ondanks dat het meer moeite kost, via de tralies omhoog klimmen in plaats van dat ze de trappetjes gebruikt.

28 februari: Gefeliciteerd, vandaag zijn de B2 tjes 2 jaar geworden.

21 februari : vandaag zijn de A2tjes 2 jaar geworden. Gefeliciteerd!

26 januari 2014: de X-jes zijn vandaag 2,5jaar oud geworden. Gefeliciteerd.aan alle Xjes.

25 januari 2014: Update intro Okkie, Ivanhoe, Ipke en Indy. Het heeft even geduurd, aangezien ik begonnen ben met de intro in de kooi tijdens de kerstperiode omdat ik toen ook de tijd had om ze goed in de gaten te houden. Voor die tijd hebben ze wel gewoon met z’n allen regelmatig losgelopen en dat ging altijd goed.

De eerste 2 à 3 dagen hebben ze samen in een grote duna gezeten, een beetje krap maar ze hebben veel losgelopen en het ging heel goed in de duna. Vanuit de duna zijn ze naar de Mary gegaan en ook daar ging het in eerste instantie goed. Na een kleine week ging Ziggy ineens moeilijk doen en achter de kleintjes aanjagen, ook als ze helemaal niets deden. Tijdens het loslopen ging het gewoon goed. Maar in de kooi op bepaalde momenten zette hij zijn vacht uit en ging echt blind achter de kleintjes aan. Daarbij heeft Ivanhoe helaas een klein haaltje aan zijn oor overgehouden. Ziggy heb ik toen ’s avonds wel apart in een duna gezet. Tijdens de vakantieperiode hebben ze in een Furet gezeten, dus hadden ze iets meer ruimte ook met een loopwiel waar de kleintjes fanatiek gebruik van maken, en zo af en toe lopen de ouderen er nu ook in. Maar Ziggy bleef problemen maken. Ik heb de kleintjes en Ziggy ook ’s avonds in een kleine duna gehad, omdat ik ze zo ‘s avonds ook in de gaten kon houden, maar dan gebeurde er helemaal niets. Uiteindelijk heb ik Ziggy best wel vaak apart gehad in de duna en overdag als wij erbij waren heb ik hem wel gewoon in de Furet gezet. En aangezien hij dan toch veel sliep, waren er overdag geen problemen. Tijdens het loslopen deed  hij verder ook niet moeilijk. Voor Ziggy is het natuurlijk ook een moeilijke tijd, hij heeft vlak voordat de kleintjes erbij kwamen in korte tijd zijn maatjes Xolo en Yoshi verloren. En vooral met Yoshi was Ziggy erg close.

En ergens is schijnbaar toch een omkeer gekomen voor Ziggy want na zo’n 1,5 week deed hij niet meer moeilijk. Toen het beter ging heb ik ze in een Samo kooi gezet, die was weer iets groter dan de Furet en daar hebben ze wat  meer hangmatjes in de kooi gekregen. We hebben het idee dat Ziggy het nu, indien nodig, aan Haiko overlaat, die heel netjes met de kleintjes omgaat ook met ze speelt maar indien nodig ze ook gewoon op hun rug legt. Ik geloof dat Haiko de kleintjes stiekem ook wel erg leuk vindt. Sinds een dikke week zitten ze nu in een XL en het gaat goed met iedereen. De kleintjes vinden de ruimte duidelijk heerlijk en Ziggy vindt alles goed als ze hem maar niet lastig vallen :)

10 januari 2014: G2 -tjes zijn 1 jaar geworden. Gefeliciteerd alle G2 tjes.
6 januari 2014: Vandaag is Wobke 2,5 jaar geworden. Gefeliciteerd Wobke.

Cubby

Luna