wp21132134_02.jpg
wpf70abf7c_02.jpg
wpfe966da9_02.jpg
wp14f7bcfd_02.jpg
Informatie over het houden van ratjes
wp59ae7cf9_02.jpg
wp1cdb05ca_02.jpg
Er is heel veel te vinden over het houden van ratjes op verschillende sites. Maar omdat ik merk dat er zo af en toe toch vragen zijn wil ik hier ook wat over vertellen met name over de huisvesting, bodembedekking en voeding. Onderaan staan een aantal verwijzingen naar sites waarover deze onderwerpen en andere onderwerpen meer te vinden is.

Huisvesting – Kooien:
Als eerste wil ik het hebben over de huisvesting. Ratjes houden echt van rennen en klimmen. Een kooi kan daarom nooit groot genoeg zijn voor 2 ratjes, eerder te klein. Voor het minimale formaat van een kooi zou ik ongeveer aanhouden 80lx50dx80h wat gelijk staat aan een Ferplast Jenny. Kleiner zou kunnen maar ik zou absoluut niet kleiner gaan dan 80lx50dx63h wat gelijk staat aan een Savic Freddy of 70lx45dx70h wat gelijk staat aan een 2-laags terenziani.
Heb je zelf al ratjes en neem  je er twee rittens bij, zorg dan dat er een reservekooi  aanwezig is. Het is nooit verstandig om rittens meteen bij oudere ratjes te zetten zonder goede intro. Behalve dat een reservekooi handig is voor intro’s kan het ook in de toekomst praktisch zijn wanneer je ratje ziek wordt en even apart zou moeten zitten.

Inrichting:
Zorg voor een goede en leuke inrichting waarin ze hun energie kwijt kunnen. Een paar verdiepingen, buizen en slaapplekken zoals hangmatjes en huisjes. Wanneer je denkt aan een loopwiel, neem dan een wiel op grootte voor de toekomst, deze zal ongeveer een doorsnede moeten hebben van 30cm. Koop bij voorkeur een dicht loopwiel zodat er geen kans is dat hun staart of pootjes tussen de spijltjes komen. Wanneer je wel een traliewiel hebt kun je deze dicht maken met stof.
Hangmatjes zijn ook makkelijk snel zelf te maken van fleecestof/ plaids. Knip daarvoor 2 grote vierkanten uit. Leg de 2 delen op elkaar en stik smal langs de randen helemaal ‘rond’. Knip aan één kant in het midden mooi de stof in en keer de hangmat naar buiten. Zo heb je een dubbele hangmat waar ze lekker in kunnen kruipen.

Bodembedekking:
Ratjes hebben baat bij een goede bodembedekking. Ze zijn erg gevoelig voor luchtwegproblemen daardoor is het heel erg belangrijk om erop te letten dat de bodembedekking die je uitkiest niet stoffig is.
Wat absoluut niet gebruikt mag worden is zaagsel.
Het soort bodembedekking wat prettig is in gebruik is iets wat je zelf moet ervaren. Je hebt Ecobed, beukensnippers, Hemparade, Aubiose, Corbo, No Smell, Happy ferret bio litter en zo zijn er nog een paar. Corbo zou ik niet adviseren als enige bodembedekking omdat het niet echt prettig loopt, maar het is prima voor in poepbakjes of als extra onder andere bodembedekking. Het neemt heel goed vocht op.
Aubiose, Hemparade en ook Corbo hebben wel de neiging wanneer de  rand van de bodem van je kooi laag is, door het gestoei van de ratjes ook makkelijk buiten de kooi te belanden. Dit is met Ecobed veel minder het geval. Het voordeel van Ecobed is naast dat het in verhouding goedkoop is ook heel leuk is voor de ratjes om mee bezig te zijn.

Voer:
Er is veel op de markt op het gebied van rattenvoer. Het meeste voer zoals Xtra Vital, Reggie Rat, en Hope Farms is gemengd voer, waardoor de inhoud er gevarieerd uit ziet. Er zijn ook produkten die één soort brok hebben zoals Science selective
De dagelijkse hoeveelheid die je een ratje mag geven hangt ook een beetje af van het merk. Lees daarom goed het voedingsadvies op de verpakking. Dit kan onderling nog wel eens verschillen.
Bij het zelf mengen van voer houd ik minimaal zo’n 20 à 25 gram per rat per dag aan.
Er zijn natuurlijk  ook dingen die ratjes niet mogen hebben. Een lijst hiervan ‘Wat mogen ze wel en wat mogen ze niet’ is te vinden op www.ratten.nl . Deze link is heel handig wanneer je even niet meer weet wat ratjes wel of niet aan groente, fruit of kruiden etc. mogen hebben.

Links naar sites waar ook informatie te vinden is over oa. Huisvesting, Bodembedekking, Voer.
www.ratten.nl - hier staat een algemeen stuk over de aanschaf, voeding, kooien en bodembedekking. Verder is er ook nog een medisch stukje.
www.tammeratten.nl - ook hier staat algemene informatie over aanschaf, huisvesting en voeding. Maar ook een stuk over gezondheid en Introductie.
www.rattenfun.nl - een leuke site met  algemene informatie maar ook met creatieve artikelen.