Gastrine

 

 

 

Gastrin: 137250

Gene map locus: 17q21

Gastrine: College voor zorgverzekeringen - Gastrine

Gastrine is een lineair polypeptide, waarvan verschillende biologisch actieve varianten met 6, 14, 17, 34, 52 en 71 aminozuren in het bloed voorkomen, afhankelijk van de intracellulaire posttranslatie ‘processing’ van het genproduct Preprogastrine. Het bioactieve deel is gelegen in het C-terminale tetrapeptide-amide. Uitbreidingen aan de N-terminale zijde van dit tetrapeptide-amide, verhogen de biologische activiteit en de specificiteit voor receptorbinding. De fysiologisch belangrijkste en meest werkzame vorm is G17 (molecuulgewicht 2098 D).

Gastrine, een in het laatste maagdeel gevormd hormoon dat stimulerend op de maag werkt. Het zet o.m. de kliertjes in de wand van de maag aan tot productie van maagsap; het stimuleert bovendien de productie van alvleeskliersap. Gastrine wordt gevormd en aan het bloed afgegeven door G-cellen (endocriene mucosacellen  ) in de wand van het laatste deel van de maag (antrum), het duodenumslijmvlies ( slijmvlies van de twaalfvingerige darm)  en jejunum ( darm) en bereikt de andere delen van de maag via de bloedsomloop. De bijdragen vanuit de duodenale en jejunale mucosa zijn kwantitatief verwaarloosbaar ten opzichte van die uit het antrum. De productie wordt gestimuleerd door: voeding (aminozuren, peptiden, calcium), antrumverwijding en vagusprikkeling ( vagus: 10de hersenzenuwpaar) (via diverse neurotransmitters: acetylcholine, neuropeptiden).  De productie neemt af als er voldoende zuur in de maag gevormd is; bij een pH van 2, 5 wordt de productie gestaakt.

Als door een operatieve ingreep het antrum van de maag wordt verwijderd, neemt door het ontbreken van gastrine de vorming van maagsap aanzienlijk af.

Bij het syndroom van Zollinger-Ellison (een gastrine-producerend gezwel van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier, die onder normale omstandigheden geen gastrine produceren) is de gastrineconcentratie in het bloed zeer hoog, de maagzuurproductie dus eveneens, wat leidt tot terugkerende, ernstige zweren in de twaalfvingerige darm.

 1. e-Medicine: Zollinger-Ellison syndrome.
   
 2. e-Medicine: Zollinger-Ellison syndrome.
   
 3. NORD: Zollinger-Ellison syndrome.
   
 4. MERCK: Peptic Ulcer
   
 5. Maag Lever Darm Stichting: Het syndroom van Zollinger-Ellison
   
 6. Who named it?: Edwin Homer Ellison ; Robert Milton Zollinger
   

Bekijk een  "Acetylcholine Receptor Pathway Shockwave™ Animation "

 

 
Terug naar hoofdmenu Hoofdmenu

 


 

Anti-Spam Knop. Schrijf het e-mail adres op, voordat u op de knop drukt