Geslachtshormoon

 

 

 

Inleiding:

Geslachtshormoon, die hormonen die vnl.  invloed uitoefenen op geslachtsorganen, geslachtskenmerken en geslachtsdrift.
Geslachtshormonen worden vnl. gevormd in de inwendige geslachtsorganen. Een uitzondering hierop vormen enkele androgene hormonen, die in de schors van de bijnieren van zowel mannen als van vrouwen geproduceerd worden.Mannelijke geslachtshormonen:

Het verreweg belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, testosteron, wordt geproduceerd in cellen van de zaadballen (= testes) onder invloed van een stimulerend hormoon uit de hypofyse: het interstitiŽle cellen stimulerend hormoon (ICSH). Het testosteron brengt in pre-puberteit en puberteit de mannelijke geslachtsorganen tot verdere ontwikkeling, bevordert de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken (baardgroei, stemdaling), de geslachtsdrift en de potentie en stimuleert de eiwitopbouw, in het bijzonder de ontwikkeling van de spieren. Bij de man is er productie van mannelijk hormoon tot in het senium, al is er wel een min of meer sterke vermindering ongeveer na het 60ste levensjaar


Vrouwelijke geslachtshormonen:

De vrouwelijke geslachtshormonen kunnen verdeeld worden in twee groepen: oestrogenen en progestatieve hormonen (vnl. progesteron). Beide worden gevormd door de eierstok onder invloed van gonadotrope hormonen (uit de hypofyse): het follikel stimulerend hormoon (FSH) en het luteÔniserend hormoon (LH, identiek aan ICSH). De oestrogenen kunnen opgevat worden als tegenhanger van de androgenen; zij brengen in de pre-puberteit de in- en uitwendige geslachtsorganen en de secundaire geslachtskenmerken (borsten, vorming van onderhuids vet op bepaalde plaatsen, het karakter van de huid) tot ontwikkeling. Oestradiol en oestron doen voorts het baarmoederslijmvlies groeien. Progesteron veroorzaakt o.m. een sterke ontwikkeling van de klieren in het baarmoederslijmvlies en speelt een grote rol bij de voorbereiding op en de handhaving en ontwikkeling van een zwangerschap (zie ook menstruatie).

 

 
Terug naar hoofdmenu Hoofdmenu

 


 

Anti-Spam Knop. Schrijf het e-mail adres op, voordat u op de knop drukt