Testosteron

 

 

Testosteron:

Testosteron: Brutoformule: C19H28O2   synoniem: 17beta-Hydroxy-4-androsten-3-one.

Testosteron (v. Lat. testis = zaadbal, en steroïde; -on v. keton), het belangrijkste van de androgene hormonen, dat het eerst in Nederland, door Ernst Laqueur en medewerkers, in kristallijne vorm werd afgescheiden uit stiertestikels en door hen testosteron werd genoemd (1935). Het is het belangrijkste C–19 steroïde. De door Laqueur c.s. voorspelde structuur werd spoedig bevestigd (Butenandt en Hanisch; Ruika en Wettstein).

Het wordt bij de man (per dag ca. 7 mg) gevormd in de zaadballen en de bijnierschors en stimuleert de ontwikkeling en functie van de mannelijke geslachtsorganen, de baardgroei, de vergroting van het strottenhoofd en de ontwikkeling van het spierstelsel. Vanwege deze laatste werking is het gebruik ervan verboden voor sportlieden.

Testosteron wordt in de lever afgebroken, zodat regelmatige aanvulling nodig is. Het is een steroïd: het molecuul bestaat uit drie zesringen en een vijfring. Ook vrouwen produceren testosteron (in de eierstokken en bijnierschors), zij het in geringe mate (1 tot 2 mg per dag). Extra hoeveelheden testosteron leiden bij vrouwen tot vermannelijking: hees worden, toenemende beharing, acne in het gezicht, enz.

Testosteron speelt een rol bij het kaal worden van mannen.


 

 

Terug naar hoofdmenu Hoofdmenu

 


 

Anti-Spam Knop. Schrijf het e-mail adres op, voordat u op de knop drukt