Gedurende enkele weken wordt in etappes een boek besproken dat door de
deelnemers thuis is gelezen. We bespreken verhelderingskwesties en
discussiepunten n.a.v. het gelezen gedeelte. De samenstelling van de leesgroep
wisselt per boek. Er is geen voorkennis vereist. Wel kan enig
doorzettingsvermogen nodig zijn. Een leesgroep: een goede gelegenheid om
intellectueel bij te tanken, iets wijzer te worden over mens en wereld, en
belangwekkende teksten die je in je eentje niet zo snel zou (uit)lezen met
elkaar te bespreken.
Sinds januari 2001 zijn er leesgroepen geweest over boeken van o.a.
Aristoteles, Sloterdijk, Foucault, Huntington, Arendt, Nussbaum, Levinas,
Hardt/ Negri, James, Epiktetos, Seneca, Spinoza, Montaigne, Kant, Hegel, Deleuze, Schopenhauer, Houellebecq, Bataille, Hadot, Rousseau, Taylor, Darwin, Wittgenstein, Sartre, Derrida, Gray, Machiavelli, Marcus Aurelius, Dennett, Cliteur, Kierkegaard, Buber, Zhuang Zi, Irigaray, Plato, Boeddha, Augustinus, Scruton, Damasio, Meister Eckhart, Nietzsche, Mill, Berlin, Dogen, Lao Zi, Schiller, Huizinga, Swaab, De Botton, Trungpa, De Waal, Camus, Freud, Confucius, Heidegger, Gadamer, Gabriel, Nagarjuna, Taleb, Descartes, Hume, Stangneth, Badiou, Rosa en Harari.
Volgende leesgroep:(zie nieuwsbrief)
vanaf 24 maart 2020: Albert Camus, De mens in opstand
Boek: Albert Camus, De mens in opstand
Data: 5 dinsdagdagavonden, achtereenvolgens, vanaf 24 maart Begeleiding: Drs Dries Boele (06-11858448) Aanvang: 19.30 uur (tot circa 22 uur) Locatie: Cafe-restaurant Fijnkost, Van Limburg Stirumplein 18-20, Amsterdam (Staatsliedenbuurt) (Je kunt er ook lekker eten en gezellig borrelen!) Kosten voor deelname: 39 euro Huiswerk: Per week zullen we zo'n 60 pagina's bespreken Deelname aan leesgroep: vooraf opgeven (beperkt aantal deelnemers). Aanschaffen: Albert Camus, De mens in opstand. Uitgeverij Olympus. (Kosten 15 euro)
Aanmelden voor leesgroep 'Camus': stuur een mail naar driesboele@wxs.nl
Camus was een belangrijk vertegenwoordiger van het na-oorlogse existentialisme. Naast romans zoals 'De pest' en 'De vreemdeling' schreef hij een aantal filosofische werken. In 'De mens in opstand' gaf hij een filosofische analyse van opstandigheid. 'Tegenover de revolutie van de velen, stelde hij de opstand van de enkeling.'
In de visie van Camus speelt het absurde een hoofdrol: het leven is zonder betekenis of bedoeling. De ervaring van het absurde kan onverschillig maken voor het lot van zichzelf en dat van anderen; ook kan zij maken dat iemand ertegen in opstand komt. Of ruimer: ergens voor gaan staan! Camus onderzoekt de vormen die deze opstandigheid aanneemt, en ook hoe het mis gaat. Uit deze vormen valt niet iets algemeens te destilleren; wel zegt de opstandigheid iets over de mens en hoe hij zich waarden schept.
Van de achterflap:
De beroemde Franse schrijver en filosoof Albert Camus beschouwde 'De mens in opstand' als zijn belangrijkste boek. Het is een diepgaand essay over de ontsporing van het revolutionaire denken. Tegenover het onvermijdelijke geweld van de revolutie plaatst Camus de redelijkheid van de persoonlijke revolte. 'De opstandige vernedert niemand.' De verschijning van het boek in 1951 leidde tot hevige debatten en tot de definitieve breuk met Jean-Paul Sartre.
Volgende leesgroep/ Nieuwsbrief
Mocht je informatie willen ontvangen over de volgende leesgroepen, stuur een mail naar:
driesboele@wxs.nl o.v.v. `nieuwsbrief filosofische activiteiten'.
In de nieuwsbrief per email staat ook informatie over het filosofisch cafe, openbaar filosofisch spreekuur, cursussen, filosofische vakanties en andere activiteiten.