Aalst-Waalre 1940-1945

1940-45, de oorlogsjaren van Nederland. Veel

mensen hebben het dan vaak over de

Hongerwinter, Jodenvervolging en

andere zaken. Al was onze gemeente al

bevrijd gedurende de Hongerwinter van 1944,

wil dat niet zeggen dat er weinig is gebeurd

tijdens deze bewogen jaren.

 

De gemeente heeft ook zijn schaarste gekend.

Verzet, onderduikers, NSB’ers en Duitse

onderdrukking kwamen allen ook hier voor.

 

Het mooiste van de oorlogsjaren is natuurlijk

de bevrijding geweest op 18 september

1944. Ooggetuigen die hier over spreken

worden weer zichtbaar enthousiast als ze terug denken aan die dag. Dit is ook de dag waardoor Aalst werd vereeuwigd in diverse geschiedenis boeken. Dit, omdat het dorp een belangrijk deel zou uitmaken in de legendarische operatie Market-Garden ook bekend als de slag om Arnhem. De reden van falen van deze operatie kan ook voor een gedeelte in de gemeente Aalst gezocht worden.

Ook na de bevrijding gebeurde er nog van alles in het dorp. Natuurlijk ebde de gevolgen van de oorlog nog wat door en was de gemeente een paar maanden lang gebruikt door de geallieerde voor het inkwartieren van hun militairen en materieel.

Verder zijn er in de gemeente diverse vliegtuigen naar beneden gekomen met allen hun eigen verhaal. Het heeft mij vaak veel moeite gekost (en kost het nog steeds) om hier de verhalen van te achterhalen. Toch maken de resultaten altijd weer de moeite goed. Het is mooi om achter de namen van de gevallenen wat verhalen te kunnen vinden. Vaak via nabestaande die soms ook een foto leveren zodat de militair een gezicht krijgt, in plaats van alleen een grafsteen op het oorlogskerkhof.

 

Heeft U nog verhalen of informatie over deze periode van het dorp, uit eerste hand of van anderen. Of heeft U nog spullen uit deze periode. Neemt U dan contact met mij op. Alles is welkom, gooi niets weg!

Home

 

Vliegtuigen

 

Media

 

Contact

 

Links

 

Nieuws

 

Gastenboek