Aangezien Nederland op de aanvliegroute naar Duitsland lag, is het begrijpelijk dat hier meerdere vliegtuigen naar beneden zijn gekomen. Zo ook in de gemeente Aalst-Waalre. Mijn onderzoek heeft nu het aantal gevallen vliegtuigen in de gemeente staan op zeven stuks. Daarbij lieten zo’n twintig vliegers het leven, en zijn er anderen gewond geraakt. Ook is een voltallige Nieuw Zeelandse bemanning gevangen genomen en zij hebben drie jaren in krijgsgevangenschap moeten doorbrengen.

Verder kwamen er in en rondom de gemeente ook vliegeniers naar beneden aan hun parachute nadat zij uit nood hun vliegtuig hadden moeten verlaten. In Aalst-Waalre werden veel van deze mannen door het verzet opgevangen en verder geholpen.

Ook is er een mysterie dat nog de enige aandacht behoeft. Het vinden van een dode Engelse vlieger in de gemeente in Mei 1944. Wie was deze man en wat is er met hem gebeurt?

Het onderzoek naar de gevallen vliegtuigen heeft me in contact gebracht met veel nabestaande van de bemanningsleden. Helaas ontbreekt van sommige nog ieder spoor naar  meer informatie.

Aalst-Waalre 1940-1945

Home

 

Vliegtuigen

 

Media

 

Contact

 

Links

 

Nieuws

 

Gastenboek