De gegevens op de kastdeuren van het orgel

Situering

De kast van het orgel in de Grote of St. Nicolaaskerk te Muiden heeft een aantal deuren en luiken die allen geopend kunnen worden. Aan de zijkanten van de kast zitten deuren met klampen die van een trekring zijn voorzien. Aan de achterzijde het knieschot, verschillende uitneembare panelen en links en rechts deuren die met een sleutel geopend kunnen worden om bij het pijpwerk te kunnen komen. Boven de lessenaar een luik om bij de voorslagen van het Bovenwerk te kunnen komen. Ook het Bovenwerk heeft luiken die slechts voor een deel geopend kunnen worden daar zij tegen de torenmuur aankomen.

Deur aan de zijkant rechts

Inbrekers in de kerk hebben ook het orgel niet gespaard met een bezoek en de deur aan de rechterzijde van de kast opengebroken waardoor een ernstige beschadiging is ontstaan in het houtwerk uit de 17de eeuw.

De rechter zijdeur met de trekring. De vernieling aan de stijl is duidelijk zichtbaar.

Binnenzijde rechter kastdeur

Aan de binnenzijde van de linker kastdeur bevinden zich interessante gegevens. Naast krantenknipsels van belangrijke personen die zijn overleden hangt er ook een lijst van organisten die in de loop der eeuwen het orgel bespeeld hebben.

Een deel van de binnenzijde van de rechterkastdeur. Hier is de naamlijst van de organisten goed zichtbaar. Het portretje links boven is van Dirk Hasselaar van der Spar die van 22 januari 1875 tot 1 april 1906 het orgel bespeelde.

Binnenzijde linker kastdeur

Op de binnenkant van de kastdeuren van het orgel in de Grote of St. Nicolaaskerk te Muiden heeft de organist Hendrik Boxman gegevens geplakt. Een gedeeltelijk overzicht geeft onderstaande fotoreportage. Het is in gedeelten gefotografeerd om het leesbaar te maken.

Dit is een aansluitend relaas geschreven door de heer H. Boxman over de geschiedenis van het orgel. Het zit geplakt aan de binnenzijde van de linkerdeur van de orgelkast.

Portret van de organist H. Boxman, geplakt op de binnenzijde van de linkerdeur van de orgelkast.

Dit krantenartikel van zaterdag 19 juni 1943 over de orgelbouwer J. de Koff zit linksboven op de binnenkant van de linker deur van de orgelkast geplakt.

Luik voor de voorslagen van het Bovenwerk

Boven de lessenaar bevindt zich een luik om bij de voorslagen te komen van het Bovenwerk.

Het luik voor de voorslagen van het Bovenwerk.

Het luik voor de voorslagen van het Bovenwerk in geopende toestand.

Stemluik voor het Bovenwerk

Om de Dulciaan te kunnen stemmen van het Bovenwerk bevindt zich boven het luik voor de voorslagen van het Bovenwerk een tweede luik dat naar boven toe opklapbaar is.

Het stemluik van het Bovenwerk voor het stemmen van de Dulciaan geopend.

Deuren Bovenwerk

Geheel boven in de kast bevinden zich twee deuren die tegen elkaar open gaan om bij het pijpwerk te kunnen komen van het Bovenwerk. De deuren kunnen niet geheel open daar zij tegen de muur van de toren komen.

De rechter deur van het Bovenwerk in geopende toestand waarbij de torenmuur geraakt wordt.

Knieschot met zijpanelen

Boven het pedaal bevindt zich een uitneembaar knieschot met zijpanelen die verwijderd kunnen worden om de Trompet van het Hoofdwerk te kunnen stemmen en om bij het mechaniek te kunnen komen van het Hoofdwerk.

Achtereenvolgens is zichtbaar van links naar rechts: de linkerzijdeur in geopende toestand, de stemopening voor de Trompet van het Hoofdwerk met verwijderd paneel dat gedeeltelijk rechts op de foto zichtbaar is. Boven het pedaal is het knieschot zichtbaar.

 

Terug naar index.