Uiterlijk

 Welke onderdelen heeft het lijf van een dolfijn?
Wat zijn de zintuigen van een dolfijn?
Hoeveel tanden heeft een dolfijn?
Hoelang kan een dolfijn onder water blijven?

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten dolfijnen, en ze zien er allemaal anders uit. Ze hebben bijvoorbeeld allemaal verschillende kleuren. Maar er zijn wel een paar overeenkomsten te vinden.

 

Welke onderdelen heeft het lijf van een dolfijn?

Een dolfijn heeft 2 borstvinnen (zie nummer 1 op het plaatje). Hiermee kunnen ze sturen terwijl ze aan het zwemmen zijn. Ook hebben ze een rugvin (nummer 2), hiermee bewaren ze stabiliteit en evenwicht. Net zoals dat wij onze benen gebruiken om te lopen, heeft een dolfijn zijn staart (nummer 3) nodig om vooruit te komen. De staart van de dolfijn is erg gespierd en hiermee kan hij krachtige bewegingen maken. Bovendien gebruikt hij zijn staart om die mooie sprongen boven het water te maken!

Dolfijnen hebben tanden (nummer 4) in hun bek. Hiermee leggen ze de vis (nadat ze deze gevangen hebben) recht in hun bek, zodat ze hem in een keer door kunnen slikken. Ze gebruiken hun tanden dus niet echt om te kauwen. Verder gebruiken ze hun tanden ook om te spelen met andere dolfijnen. Als ze aan het stoeien zijn worden die tanden gebruikt. Het doet niet echt pijn, maar de dolfijnen kunnen er soms wel littekens van krijgen. (Dit zijn strepen op de dolfijn zijn huid).

 
Deze tanden gebruiken ze dus niet om écht te vechten. Als ze een andere dolfijn (of een ander dier) echt pijn willen doen, gebruiken ze hun harde snuit (nummer 5). Door met deze snuit hard tegen iemand aan te zwemmen kunnen ze die ander verwonden

TERUG NAAR BOVEN

Wat zijn de zintuigen van een dolfijn?

Een dolfijn heeft hele kleine oortjes (nummer 6), die je bijna niet kunt zien. Hiermee kunnen dolfijnen erg goed horen. Ze kunnen zelfs geluiden horen die voor ons te hoog zijn.

 
De ogen van een dolfijn zitten naast zijn oren (nummer 7). Dolfijnen hebben redelijk goede ogen. Eigenlijk heeft de mens betere ogen, want wij kunnen meer kleuren zien. De dolfijn kan alleen maar groen en blauw zien. Oranje en rode kleuren kunnen ze minder goed zien. Als wij gaan zwemmen en we proberen onder water te kijken, dan gaat dit niet zo goed. Wij kunnen ook niet vanuit het water dingen boven water goed zien. De dolfijn kan dit wel. Als een dolfijn bijvoorbeeld vanuit het water naar zijn train(st)er kijkt, zie hij deze gewoon normaal. Dit komt omdat hun ogen dit kunnen aanpassen aan de breking van het licht op het water, ze zien dus geen ‘bobbelige’ mensen, maar normale mensen.


Dolfijnen kunnen redelijk ver kijken, maar dit doen ze met hun sonar (nummer 8). Kijk voor meer informatie over hoe deze sonar werkt op de pagina over de sonar.

 
De neus van de dolfijn zit bovenop zijn kop en wordt het blaasgat (nummer 9) genoemd. De dolfijn kan hiermee niet ruiken, wel ademt hij ermee. Op het moment dat de dolfijn aan de oppervlakte van het water komt spuit hij water de lucht in en ademen ze weer in voordat ze weer onder water gaan.

TERUG NAAR BOVEN

Hoeveel tanden heeft een dolfijn?

Een dolfijn kan maximaal 200 tanden in zijn bek hebben. Voor veel soorten ligt dit aantal wat lager. Rond de 100 tanden.

TERUG NAAR BOVEN

Hoelang kan een dolfijn onder water blijven?

Een dolfijn ademt dus met zijn neus, ook wel blaasgat genoemd. Een dolfijn komt normaalgesproken elke minuut boven om adem te halen, maar als het nodig is kan bijvoorbeeld een tuimelaar ongeveer 15 minuten onder water blijven. Hoelang een dolfijn onder water kan blijven verschilt natuurlijk van soort tot soort.

TERUG NAAR BOVEN