van musschenbroek

 

Straatsite Van Musschenbroekstraat Utrecht

 

 

Straatfeest

 

Een super straatfeest dat voor enkele mensen tot 2:45 duurde!

 

Tijdens het straatfeest is in >> FACEBOOK << een groep Musschenbroekstraat aangemaakt. De groep is besloten. Men kan er dus na een uitnodiging in, of men kan zichzelf uitnodigen.

 

Verwacht dus geen actuele artikelen meer hier (zo die er al waren de laatste tijd). Alleen de vaste rubrieken worden nog bijgehouden.

 

  

 

Verzetsstrijder Johan Dons

 

de familie Dons

 

In 2012 is het 70 jaar geleden dat Johan Dons door de Duitse bezetters werd doodgeschoten in Fort Rhijnauwen. Johan woonde in de Van Musschenbroekstraat op nummer 22 bij zijn vader, de kunstschilder Bernardus Dons.

 

Bernardus Dons

 

Hij raakte betrokken bij de verzetsorganisatie Oranje Wacht die in augustus 1940 werd opgericht door oud-leden van de door de Duitsers verboden Burgerwacht. Johan was koerier bij Oranje Wacht. De organisatie werd al snel door de SD opgerold (eind 1940). Bij een van leiders van de groep (Jan Werkman) vonden de Duitsers een lijst met de namen van een groot aantal andere leden van Oranje Wacht. Die lijst had natuurlijk nooit in huis mogen liggen. De Nederlanders moesten nog leren hoe een illegale organisatie op te zetten. Misschien stond ook de naam van Johan Dons op de gevonden lijst. Volgens de achterkleinzoon van Bernardus Dons is Johan echter door iemand verraden.

 

Johan Dons

 

Eind 1941 werd Johan met acht anderen ter dood veroordeeld wegens wapenbezit en spionage. In afwachting van het definitieve vonnis werden de leden van de groep naar Kamp Amersfoort gebracht. Van Johan zijn tekeningen bewaard gebleven die hij in Kamp Amersfoort heeft gemaakt van medegevangenen. Onderstaand schilderij maakte hij de nacht voor zijn dood.

 

Laatste schilderij Johan Dons

 

In een tweede proces bleef het vonnis overeind. Johan Dons is op 9 juli 1942, samen met de acht anderen, door de Duitsers gefusilleerd in Fort Rhijnauwen (Amelisweerd).

 

Overlijdensadvertentie

 

Hieronder een schilderij van zijn vader Bernardus Dons. Omdat schilderslinnen in de oorlog niet te krijgen was, schilderde Bernardus op het linnen van meelzakken dat hij van verschillende bakkers in Utrecht wist te bemachtigen.

 

Schilderij Bern. Dons

 

 

Een schilderij van zijn zoon Bennie Anton Dons:

 

Schilderij B.A. Dons

 

  

Februari 2012

 

Wintersport in het Griftpark!

 

Sleeberg

 

 

Ijsbaan

 

 

roetsj

 

 

Vogels in het ijs

 

 

Schaatsers

 

 

Pandhof

 

 

Zonder stroom

 

Soms gebeurt er nog iets in de buurt, zoals vandaag op 30 augustus. Laat in de ochtend valt de electriciteit uit door een defect in het transformatorhuisje in de Stieltjesstraat.

 

 

stieltjestraat transformatorhuisje

 

Om een uur of vier is de stroomvoorziening weer hersteld dankzij de inzet van een flinke generator.

 

 

stieltjestraat generator

 

 

Stieltjesstraat 73 gekraakt (maart 2011)

Een paar dagen geleden is een wijkbericht in de buurt verspreid met de mededeling dat de sloopwerkzaamheden in de Stieltjesstraat hervat zijn (ze waren ondertussen al een tijdje bezig). Aan de achterkant van Stieltjesstraat 73 zijn aanbouwen gesloopt en drie grote bomen gekapt (was er kapvergunning?).

 

 

stieltjestraat achterzijde

 

De sloop vindt plaats zonder dat er duidelijke plannen zijn voor nieuwbouw. Om te verhinderen dat de sloop wordt voortgezet is het pand gekraakt. De volgende doelen worden hiermee nagestreefd:

- behoud en renovatie van de panden aan de Stieltjestraat en de Vogelenburcht;

- herziening van het hele project, waar in de buurt veel weerstand tegen bestaat;

- vermijden dat er braakliggende terreinen ontstaan.

 

kraak stieltjesstraat

 

De bewoners van het naburige pand hebben al de nadelen ondervonden van de sloop: er zijn verschillende pogingen gedaan om via die kant in hun huis in te breken.

Veel buurtbewoners zijn naar de Stieltjesstraat 73 gekomen om een handtekening te plaatsen op de petitie die aan de gemeente zal worden aangeboden. << meer informatie>>

 

 

sns kunst

 

 

Muurschilderingen ontdekt

Bij het verwijderen van het oude behang kwam deze tekening te voorschijn van Napoleon Bonaparte en zijn broer Lodewijk (Louis) Napoleon. Lodewijk was de eerste koning van Nederland en heeft zelfs een paleis achtergelaten in Utrecht. Het paleis aan de Drift/Wittevrouwenstraat is nu een bibliotheek van de universiteit.

De tekeningen stammen niet uit de 19e eeuw omdat onze huizen toen nog niet gebouwd waren, maar zijn waarschijnlijk begin jaren vijftig van de vorige eeuw gemaakt.

 

sns kunst

 

  

Sneeuwpret in het Griftpark. Januari 2010

 

jamuari in het griftpark 

  

 

Sam van Musschenbroek

Dit jaar was het in juli zesenzestig jaar geleden dat Samuel van Musschenbroek door de Nazi's werd geëxecuteerd in de duinen bij Overveen. Deze nazaat van onze eigen Petrus van Musschenbroek was betrokken bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam op 27 maart 1943. Samuel maakte deel uit van de verzetsgroep die geleid werd door Gerrit van der Veen. Meer over Samuel is te vinden op de site van de familie Van Musschenbroek.

Hieronder staat een foto van een van de schilderijen die Jan van Asbeck (ex-straatbewoner) heeft gemaakt van Gerrit van der Veen.

 

Gerrit van der Veen

 

 
 

mussenwijk

Een paar weken gelden kwam ik in Gent een mooie oplossing tegen voor het huisvestingsprobleem bij de mussenbevolking. Iemand had een raam opgeofferd om een Vinexwijk voor mussen te bouwen. Of deze woningen aantrekkelijk zijn voor mussen weet ik niet; ik heb in ieder geval geen enkele mus in de buurt gezien. Misschien worden mussen ook steeds kieskeuriger wat betreft woonruimte.

In Helsinki vond ik een andere oplossing bij een koffiehuis langs het water. Een grote groep mussen probeerde de taartkruimels van de borden te stelen. Of ze inderdaad in de aangeboden woningen nestelen heb ik niet kunnen vaststellen.

 

mussenpaal  

De verdwenen winkels

Het artikel over de verdwenen winkels is weer bijgewerkt met wat gegevens die oud-bewoners hebben opgestuurd naar de straatsite. Waarschijnlijk wordt de site vaker gelezen door oud-bewoners dan door de huidige bewoners. De laatste bijdrage kwam van iemand die als kind naar een ver buitenland is geëmigreerd.
Wim Van Wezel, die van 1950 tot 1955 in onze straat woonde, heeft nog een aanvulling gestuurd op zijn herinneringen: over hoe er in de bakkerij aan de Snelliuskade werd gewerkt.
De link naar dit artikel vindt u in de rechterkolom.

Ook de heer Wabbijn stuurde een aantal aanvullingen op het artikel over de verdwenen winkels in de buurt. Hierbij mijn hartelijke dank!

  

Conny

Conny van Overbeek beschrijft hoe ze in 1943 in de Van Musschenbroekstraat is komen wonen. Is er nog iemand in de straat te vinden met een langere staat van dienst?
U vindt de link hier.

 

Het fotoalbum

Conny had ook nog een aantal foto's liggen van het befaamde straatfeest in 1992. Een deel van de foto's is nu opgenomen in het fotoalbum.

  

Alle straatsites?

Hier vindt u een link naar straat online, een site waarop alle straatsites van Nederland worden verzameld. De meeste sites zijn te vinden in de Domstad.

 

Mooi Utrecht

De serie Mooi Utrecht brengt vandaag een foto van brave fietsers die voor het rode licht staan te wachten bij het Stationsplein. Een idioot heeft deze verkeersellende ontworpen: de van alle kanten komende fietsers botsen op elkaar, terwijl trams, bussen, auto's en voetgangers zich daar een weg doorheen proberen te banen. Een goed recept voor een constante stroom ongevallen. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.Mooi Utrecht 9

 
En tenslotte natuurlijk de mussen

Meer weten over een uitstervende vogelsoort? : klik dan op de mus...

Red de mus!