BUURTVERENIGING "STATUM"
ALGEMENE INFORMATIE
Dit is de homepage van de buurtvereniging "STATUM" uit Lemele.
Op deze homepage vindt u informatie over de aktiviteiten van deze buurt.
Voor op- of aanmerkingen kunt u een bericht sturen aan de beheerder van deze website.
Dit kan d.m.v. te klikken op "E-mail adres beheerder" bovenaan de pagina.
"STATUM" ligt in het buitengebied van Lemele, aan de voet van de Lemelerberg.
De leden van deze buurtvereniging wonen voornamelijk aan de Kingmaweg, Korteveldsweg en de Statumweg. Hieronder vindt u een kaart van het gebied.
VIA ONDERSTAANDE LINKS KOMT U OP DE PAGINA VAN HET FEEST 2005, 2007 EN 2009
FEEST 2011
Het feest wordt dit jaar gehouden op 16, 17 en 18 juni.
De onderstaande artikelen verschenen in "De Stentor"
dinsdag 14 juni 2011
Bloedfanatieke buren buffelen voor Lemels feest
Jenneke van Doesburg (links, lady-speaker), Tonny Boerkamp (secretaresse) en Marlies Marsman (voorzitter) inspecteren de wagen van 'De Kikkerpoelers'. foto FFU Press Agency
LEMELE - De deuren van schuren zijn op slot, de gesprekken tussen ouders op schoolpleinen verstommen en de dagelijkse conversaties beperken zich tot 'goedemorgen' en 'lekker weer hè'. Normaal gesproken zijnde inwoners van Lemele wel gastvrij, maar eens in de twee jaar steekt geheimzinnigheid de kop op in het achthonderd inwoners tellende dorp.
De oorzaak is het tweejaarlijkse Lemels Feest dat komende donderdag in alle hevigheid losbarst. De grote optocht is één van de hoogtepunten en houdt het dorp al maanden in haar greep.
De Stentor ging mee op inspectietocht langs de praalwagenbouwers met een drietal dames van het Oranje Comité Lemele. Jan Bennink van buurtvereniging De Kikkerpoelers bekijkt argwanend de onbekende stoet auto's, vanuit de voormalige koeienstal, die achter garagebedrijf Wetering parkeren. "Goed volk jongens", constateert hij. Het zijn voorzitter Marlies Marsman, secretaresse Tonny Boerkamp en ladyspeaker Jenneke van Doesburg en twee voor Bennink vreemde en dus niet Lemelse heren. Het dekzeil gaat open en de gasten worden hartelijk begroet door één van de achttien deelnemers aan de grote optocht. "Wij hebben in 2009 gewonnen, dus wij zijn titelverdediger", vertelt Bennink. De combinatie van de straten Hellendoornseweg, Zandeinde en Glinthaar doet wederom een gooi naar de titel die veel prestige en eeuwige roem oplevert in- en rondom Lemele. "Elke straat of buurtvereniging is bloedfanatiek", weten de dames in koor te vertellen. "Deze bezoekjes zijn om informatie in te winnen zodat Jenneke volgende week met de optocht voldoende wetenswaardigheden over de praalwagens kan vertellen aan het publiek, maar ook om sfeer te proeven, wij hebben namelijk ontzettend veel zin in het feest," aldus Marlies en Tonny.
"Na Oud en Nieuw vergaderen wij, dan worden allerlei ideeën verzameld. Niet alleen betreffende het ontwerp voor de versierde wagen maar ook welke act we gaan opvoeren tijdens de playbackshow en wie er deelnemen aan de afsluitende zeskamp," vertelt Gerald Pen die met het idee kwam voor het ontwerp 2011. "Het is afstrepen en uiteindelijk blijven er dan thema's over die een ieder aanspreekt. Sinds februari zijn we bezig, maar de laatste weken wel drie of vier avonden per week. Het is supergezellig om met z'n allen aan de wagen te bouwen, rond tien uur doppen wij er altijd eentje los.
Dan gaat zo'n biertje er wel in hoor."
De drie inspecteurs zijn tevreden, ze hebben genoeg gezien en verhuizen naar de volgende straat. "Het is een feest voor en door Lemelenaren. De punten voor de praalwagen, playbackshow en de zeskamp worden bij elkaar opgeteld, daar komt een uiteindelijke winnaar uit. Benieuwd wie dit jaar de prijs verdiend."
vrijdag 17 juni 2011
Feestend Lemele geniet van optocht
Deelnemers en publiek troffen het met de weersomstandigheden tijdens de optocht in Lemele; na een regenachtige dag bleef het mooi droog toen de stoet door het dorp trok. foto FFUPress Agency
Lemele - 'Lief Heertje, geen ons alsjeblief mooi weertje'. Duizenden schietgebedjes stegen gisteren boven Lemele op, drukte in het luchtruim.
Het bidden wierp blijkbaar vruchten af want net voor het begin van de optocht klaarde het weer op, zo ook op de gezichten in het supertrotse dorp aan de Lemelerberg. Voor even was het met voorsprong het leukste plaatsje van Overijssel. Tegen de klok van zessen had de hemel namelijk nog één keer alle registers opengetrokken.
De eerste praalwagens die ter keuring naar de jury moesten hadden pech, in alle haast werd er overal plastic tevoorschijn getoverd om de meest mooie creaties nog enigszins droog te houden.
"Wil niet pochen, toch doe ik het. Waar zo'n klein dorpje groot in kan wêh", twee inwoners van de Wethouder Imminkstraat staan, in onvervalst plat Lemels, de bonte stoet goed te keuren. Met de paraplu's in de aanslag zijn ze ook trots op hun eigen versierde wagen. "Weet niet hoe ik moet schrijven, maar de 'Maori's trekken ten strijde' of zoiets. Neuh, wij doen zelf niet mee, dat laat ik over aan de jongere garde doen en bovendien pas ik niet meer in zo'n klein pakje."
Op de Öldersweg stellen de wagens van de achttien buurten en straten zich op. Bij de Hooischuur staat de jury de aangeklede wagens één voor één te beoordelen. "Een lastige klus", weet Niels Schoorlemmer te melden. "Wij geven punten voor het idee, opbouw, afwerking en de presentatie. Straks halverwege geven wij nogmaals punten vanaf de jurywagen. Het niveau is bijzonder hoog, je kunt echt zien dat iedereen in Lemele er ontzettend veel tijd en energie in heeft gestoken."
Voorzichtig komen de Lemelenaren uit hun huizen. Een schuin oog naar boven leert dat de gebeden zijn verhoord en dat het voorlopig en gelukkig tijdens de optocht droog blijft. De tuinmeubels worden uitgestald, de koffie gaat rond. Iets verderop worden de eerste blonde jongens al schuimend en met kraag soldaat gemaakt. De stemming is opperbest, Lemele viert feest de komende dagen.
Lady-speaker Jenneke van Doesburg verwelkomt het talrijke publiek en neemt vlug, voordat de indrukwekkende optocht passeert, het overvolle feestprogramma door met haar toehoorders.
De muzikale klanken van Kunst Na Arbeid komen dichter bij de jury-wagen. Het grote moment is eindelijk daar, hier heeft heel Lemele twee jaar reikhalzend naar uitgekeken. Het publiek wordt niet teleurgesteld, integendeel zelfs. De optocht is inderdaad van zeer hoog niveau.
Winnaar werd uiteindelijk de Kikkerpoelers met de musical Zorro. 'Mississippi Queen' nummer twee en 'De Nachtwacht' belandde op plek drie.
WAGENBOUW/OPTOCHT
Buurtvereniging Statum heeft in februari 2011 de eerste vergadering gehouden over het feest in Lemele. Toen zijn er weer verschillende ideeen op tafel gekomen voor een onderwerp voor de wagen. Hieruit is een keuze gemaakt. Eind februari j.l. is men begonnen met het bouwen van de wagen, allereerst 1 avond per week, maar momenteel 2 avonden per week.
Het thema wat wij dit jaar gekozen hebben is:
Op reis met” the blues” met de Mississippi Queen
Dit jaar heeft Statum ervoor gekozen om “de Mississippi Queen” te maken, een raderboot die over de Mississippi vaart. Deze boot heeft een rol gespeeld bij de ontwikkeling van de verschillende soorten muziek die tegenwoordig bestaan.
Muziek is iets waar iedereen naar luistert en iedereen heeft wel een bepaalde stijl waar die van houdt. Ook wij houden van muziek en momenteel is de populariteit van musicals groot, maar wij vroegen ons af : waar stamt de eigentijdse muziek vanaf?
Bluesmuziek is ontstaan in de tijd van de slavenarbeid; vele Afrikaanse slaven werkten op katoenplantages in het zuiden van de VS in de Mississippi delta .Voor hen was muziek een manier om hun geloof samen te beleven, hun zorgen te delen en om boodschappen door te geven.
Na de afschaffing van de slavernij vertrokken veel zwarte mensen naar de steden in de noordelijke gebieden om daar te gaan werken in de industrie , ver weg van plantages . Ze reisden via raderboten over de Mississippi landinwaarts.
Rond 1900 verspreidde de blues zich dus langzaam via de Mississippi River richting het noorden van Amerika. De blues ging zich daar vermengen met andere invloeden en er werden in de loop van de tijd steeds nieuwe stijlen geboren: de jazz, R&B, Rock&Roll, Hard Rock, Country, Soul, Hiphop en Pop.
De blues is dus de oorsprong van bijna alle muzieksoorten die er nu zijn!
Met deze wagen werd tijdens de optocht de 2de plaats behaald.
Foto's van de bouw van de wagen:
Foto's van de optocht
PLAYBACKSHOW
Op vrijdagavond 17 juni stond de playbackshow weer op het programma.
Statum bracht het nummer Dynamite van MUD en behaalde hiermee de 14de prijs.
BRUNCH
Zatermorgen om 10.00 was er een brunch in de feesttent.
Hierbij enkele foto's van deze brunch.
ZESKAMP
Op zaterdag werd de traditionele zeskamp gehouden.
Statum eindigde met de zeskamp op 18de plaats.
De zeskampploeg van Statum werd ondersteund door de buurtgenoten en tevens was er gezorgd voor een drankje en een BBQ.