Welkom op de website van de
Ronde van Hoogerheide!

Koninklijke Onderscheiding voor Toon Havermans

De voorzitter van ‘Stichting Ronde van Hoogerheide' heeft op vrijdag 27 april 2007 een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Toon Havermans is al vele jaren een meer dan bekend gezicht in de West-Brabantse wielrennerij, en het zijn de verdiensten die hij bereikt heeft met de wielersport die de aanleiding waren voor een Koninklijke Onderscheiding. Sinds 1975 is Toon actief betrokken geraakt bij het wielrennen, toen nog voor de rijwieltoerclub van het Zeeuwse dorp Rilland. Vanaf 1990 wilde hij niet alleen het recreatieve wielrennen vrijwillig ondersteunen, maar kwam ook de drang op om zich intensief te gaan bezighouden met het competitieve aspect van de wielersport. Organisaties van wielerwedstrijden die zijn kennis en kunde al jaren en zelfs ook nu nog, mogen en kunnen gebruiken zijn onder andere de Ronde van Oud-Vossemeer, de jeugdcrossen van West-Brabant, trainingswedstrijden van de Borchwerf in Roosendaal en de Ronde van Hoogerheide natuurlijk. Maar niet alleen op bestuurlijk vlak weet Toon zichzelf binnen deze heroïsche sport te manifesteren, ook weet hij van flink aanpakken als er veel werk te doen is waarbij de handen stevig gebruikt moeten worden. Zo is hij nog steeds betrokken bij de profwedstrijd ‘Grote Schaal Sels' te Merksem. Tijdens deze internationale wedstrijd heeft hij de verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de verkeersregelaars zodra de karavaan door de Zuidwesthoek van West-Brabant gaat. Dit doet hij met veel precisie en de betreffende organisatoren loven hem daar hartelijk voor. Stichting Ronde van Hoogerheide is trots op Toon zijn Koninklijke Onderscheiding.

Andre Langenberg wint in Hoogerheide

Zondag 17 september werd in Hoogerheide de 68e wielerronde verreden en dat ging niet onopgemerkt voorbij aan de dagdagelijkse bewoners, het talrijk opgekomen publiek en de vele wielrenners. Velen wisten al dat deze gekende wielerdag in Hoogerheide garant staat voor gezelligheid, sportiviteit met natuurlijk broederlijkheid als summum van de dag. Zo ook dus de 2006-editie van de Ronde van Hoogerheide waarin Andre Langenberg als inwoner van de gemeente Woensdrecht beslag wist te leggen op de eerste plaats bij de categorie Amateurs-A.

Ambitie voor de wielersport

De wielerdag in Hoogerheide werd dus ingekleurd met gezelligheid, sportiviteit en broederlijkheid. De laatste menselijke waarde was overal op het parkoers te merken omdat het publiek de wielrenners voortdurend positief aan het aanmoedigen was en deze acties werden achteraf door veel wielrenners bevestigd. Zo ook bij Andre Langenberg, die tijdens de huldiging na zijn geweldige overwinning bij de Amateurs-A, bevestigde dat de gemoedelijke sfeer langs het parkoers hem absoluut deed motiveren om net dat ene tandje meer bij te schakelen om de wedstrijd tot een voor zichzelf en voor de Gemeente Woensdrecht zo prachtig resultaat te leiden. Tussen de wedstrijden door was er alle gelegenheid voor het publiek om zich onder andere te ontspannen bij de diverse horecagelegenheden langs het parkoers. Onder andere want er waren ook mensen die zichzelf échte verzamelaars kunnen noemen. Zoals Tony Marcus, een Hoogerheidenaar die niet alleen jaarlijks de wielerronde in zijn woonplaats bezoekt maar ook de diverse wielerwedstrijden in de wijde omgeving daarvan. Hij is namelijk een fervente verzamelaar van wielerfoto's, de wielerrondes gebruikt hij om nieuwe contacten te leggen en bestaande relaties te versterken. ,,Mijn eigen wielerronde mag ik natuurlijk niet laten schieten als het gaat om mijn fotocollectie te vergroten'', aldus een enthousiaste Tony Marcus. Wie ook hun enthousiasme en vooral hun gretigheid niet onder stoelen of banken staken waren de jeugdige categorieën in de Ronde van Hoogerheide. Bij de nieuwelingen ging het vooral om de strijd tussen Stefan Kramer (Hardinxveld- Giessendam) en Jelle Lugten (Gouda), nummer één en twee in de eindklassering. Verder werd de nieuwelingenwedstrijd voornamelijk gedomineerd door een aantal zeer actieve uitvalspogingen waarin de dapperen alles gaven om maar voorop te blijven. Helaas tevergeefs want winnaar Stefan Kramer kon na afloop melden dat hij die dag dé benen had om al zijn collega-wielrenners heer en meester te blijven. ,,Na twee podiumplaatsen op het tweede ereschavot te hebben gestaan werd het zo tegen het einde van het seizoen eens tijd voor een eerste plek'', aldus Stefan Cramer die een maand eerder nog een tweede plaats behaalde in Nispen. Bij de junioren ging de overwinnaarpalm naar Martin van Plateringen uit Nieuwegein, tevens student aan de Universiteit van Tilburg. Samen met Andre Langenberg, niet alleen wielrenner maar o.a. ook succesvol ondernemer bewees Martin van Plateringen in Hoogerheide dat sport, studeren en/of werken op het hoogste niveau goed samen kunnen gaan mits het aan één ingrediënt maar niet ontbreekt: ambitie!

Drie maal Hoogerland in Hoogerheide

De laatste wedstrijdcategorie van de dag werd traditiegetrouw ingevuld door de Elite/Beloften. Maar liefst 74 renners wisten hun weg te vinden naar Hoogerheide, het dorp op de groene Brabantse Wal. Eén van deze deelnemers was Nispenaar Gerwin de Regt, rijdend voor wielervereniging R.S.C. de Zuidwesthoek. De Nispenaar reed naar een tweede plaats en bewees daarmee een maand na zijn overwinning voor eigen publiek nog steeds in een goede vorm te verkeren. Hoogerheidenaar Wilfried Bastiaanse had uiteraard gehoopt om net zoals de Regt ook te kunnen winnen in eigen woonplaats maar dat zat er voor hem helaas niet in dit jaar. Dit laatste zegt niets over zijn uitstekende vorm en uitstraling tijdens de Ronde van Hoogerheide 2006. Bastiaanse was evenals de nummer een en twee al vanaf het begin van de wedstrijd zeer actief. ,,Het is Wilfried zijn goede gewoonte om in Hoogerheide te stralen voor eigen publiek en het wielercomité is hem daar dan ook zeer dankbaar voor'', aldus voorzitter Toon Havermans na afloop van de wedstrijd. Een meer antiekfilosofische benadering van het verloop van de wielerwedstrijd van de Elite/Beloften in Hoogerheide is dat de straten van Hoogerheide ‘magisch' zouden zijn geweest op zeventien september 2006.

De reden hiervoor is dat het verloop van de wielerwedstrijd zo exponentieel snel verliep dat menigeen langs het parkoers dacht dat bovenmenselijke krachten de wielrenners hadden beïnvloed. Echter we weten allemaal dat ook de twee wielen van een wielrennerfiets met ‘twee wielen' op de grond blijven rijden en dat ditzelfde mechanisme alleen maar voortgedreven kan worden door menselijk, fysische krachten die met veel training zijn gevormd. Ook volgens winnaar Johnny Hoogerland uit Yerseke, ,,het mooie parkoers leent zich er uitermate goed voor om tegen het einde van het wielerseizoen nog eens alles uit het wielerlichaam te halen''. Voor de derde keer op rij wist Hoogerland zijn wiel als eerste over de finishstreep te drukken en dat is op zich een opvallend maar vooral een leuk verschijnsel. Voor impressies van de wielerdag zelf verwijst de organisatie graag naar: foto's van de Ronde 2006

Wielercomité Hoogerheide

Klik hier voor de foto's van de Ronde 2006

Fotos gemaakt door Bertus Ars

Uitslag Amateurs A

NR

Naam Woonplaats

1.

Andre Langenberg Ossendrecht

2.

Maxim Harteloh De Lier

3.

Ton Vrolijk Schipluiden

4.

John Brand Vlaardingen

5.

Eric Vereecken Hulst

6.

Johan Pemen Rijsbergen

7.

Tini v Rijsbergen Sprundel

8.

Matti de Baat Nieuw Vossemeer

9.

Roger Oomen Etten-Leur

10.

Chris de Baat Hoeven

Uitslag Nieuwelingen

NR Naam Woonplaats
1. Stefan Kramer Hardinxveld Giessendam
2. Jelle Lugten Gouda
3. Moreno Hofland Roosendaal
4. Nick Nieuwdorp Yerseke
5. Erick Tol Boskoop
6. Ronald Dijkhuizen Nieuwegein
7. Ralph Gelens Hendrik ido Ambacht

8.

Nils van Kooij Krimpen aan de Lek
9. Brian van Goethem Sluiskil
10. Stefan den Hartog Hendrik ido Ambacht

Uitslag Junioren

NR Naam Woonplaats
1. Martin van Plateringen Nieuwegein
2. Kevin de Vette Schiedam
3. Leo Gödde Hendrik ido Ambacht
4. Danny Vrolijk Schipluiden
5. Niels Rullens Wouw
6. Geert Kouters Oosterhout NB
7. Jetse Bol Avenhorn
8. Tim Aalders Dordrecht
9. Enno van Os Uden
10. Stefan van Dijk Barendrecht

Uitslag Elite /Beloften

NR Naam Woonplaats
1. Johnny Hoogerland Yerseke
2. Gerwin de Regt Nispen
3. Wilfried Bastiaanse Hoogerheide
4. Ward Bogaert Brasschaat (B)
5. Rob Disseldorp Rijpwatering
6. Gerhard Klijnhout 'S-Gravendeel
7. Davy Jaspers Sint Willebrord
8. Bram van Oosterhout Terheijden
9. Jan Hordijk Westmaas
10. Barry van der Ham Heerle