MUSEUM  
   OER-   
PARADE
 NATUUR- 
 THEATER  
 ANDERE
ZALEN
 WISSEL 
 EXPO'S 
 DINO'S  
 IN BEELD
   SITE    
AUTEUR

 HET NATUURTHEATER : DE BIODIVERSITEIT 

 

 Het Natuurtheater: een schitterende veelheid 


Wie om zich heen kijkt ziet in de natuur een enorme veelheid van levensvormen, van heel kleine insecten tot heel grote zoogdieren en vissen. Aangepast aan de omstandigheden waarin zij leven. In het water, op het land en in lucht. Voor ons mensen goed zichtbaar of verscholen in of onder de grond. Planteneters, diereneters, parasieten en afvaleters.
Hoeveel soorten planten, dieren en andere levensvormen bestaan er wel niet? Ongetwijfeld loopt dat in de vele miljoenen. Naturalis beheert een van de grootste collecties ter wereld.

 
 

In de oude zaal van het Natuurtheater (foto hierboven) was de veelheid en de verscheidenheid in de natuur schitterend vorm gegeven. De aanblik die de zaal bood was overweldigend en ontlokte menigeen de kreet 'waaauw, wat mooi . . !'
Alleen al die hangende vitrine (een technisch hoogstandje van formaat) met de op diergroepen ingedeelde presentatie was een herhaald bezoek waard. Helaas is deze zaal, tegelijk met andere zalen, nu voorgoed verleden tijd en zijn we in afwachting van wat de nieuwbouw naast het museum straks gaat opleveren. Het museum wil minder 'expositie' en meer 'beleving'. Het is afwachten of dit een vooruitgang gaat betekenen of niet . . .
 
Opzet van de zaal
Centraal in de zaal was er de grote ronde hangende vitrine waarin de verschillende diergroepen vertegenwoordigd zijn in de vorm van opgezette exemplaren of op sterk water, Met de planten wass moeilijker en werd er gekozen voor gedroogd herbariummateriaal. Waar alleen modellen mogelijk waren zoals bij grote dieren als rog en haai waren deze aan het plafond opgehangen.
Direct bij de opgang was een vitrine geplaatst met daarin drie van de 'primitiefste' zoogdiren: de eileggende zoogdieren.
Achter In de zaal was een ruimte gereserveerd voor een vitrine met daarin een uitgelezen collectie mineralen en gesteenten. Via het grote trappenhuis was de bezoeker zo in de aansluitende zaal van de Aarde (zie hiervoor bij het hoofdstuk ''Andere zalen').
Veel dieren en planten stonden in de vitrine en daardoor toch een beetje op afstand. Maar de zoogdieren en de vogels stonden open op tableaus en daardoor dichter bij de bezoekers. Bijna aan te raken, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling!

 (Te weinig) Uitgelicht en toegelicht 


De totaalindruk van het Natuurtheater was geweldig. Van de reuzenmantra (een rog) aan het plafond tot de grote pijlinkvis in de vloer (foto rechts) en de superduizendpoot op sterk water (foto links onder) tot de kleinste vlinder in de insectenvitrine, alles was de moeite van het bekijken waard. Maar dat had ook een bezwaar: er werd nergens de gelegenheid geboden om eens even dieper op een plant of dier in te gaan.
Zo was er in de grote virine van de Geleedpotigen veel te zien. Alleen al de mooie insectenwand (foto rechts) toonde honderden vlinders en kevers met het bezwaar de bezoeker al gauw verzadigd raakte en dan maar doorliep. Kortom, er werd te weinig uitgelicht.
 
Vanaf 2006 kwam die mogelijkheid met 'Freeks tour' er wel. Op een aantal plaatsen in de zaal kon bij een bord met afbeelding van 's lands bekendste bioloog Freek Vonk via ingevoegde audiovisuele hulpmiddlelen informatie worden ingewonnen hetgeen de hele expositie een stuk levendiger maakte. De bezoeker werd zo uitgenodigd om ergens eens goed bij stil te staan en informatie in zich op te nemen.