Genealogie Du Pon / Dupon
HOME   GENEALOGIE   WEBSITE   LINKS   CONTACT  

Genealogie Du Pon/Dupon

Welkom

Welkom op onze website over de familienaam Du Pon/Dupon. Aan de hand van onze achternaam nemen we je mee op reis van de Franstalige protestanten aan het einde van de 16e eeuw naar de moderne mensch van nu.

Ga mee via onze eigen, Delftse familie-stamboom, bekijk de gegevens over andere Du Pon's en Dupon's in Nederland of verdiep je in de bredere historische achtergronden. Via de namenlijst kun je ook rechtstreeks naar een bepaalde persoon zoeken.

La liste des noms et le fichier sont disponible aussi en Français.

De informatie op deze site is vooral afkomstig uit digitale bronnen die via het Internet beschikbaar zijn. Voor onze eigen Delft-tak zijn we wel in de papieren gedoken.

Du Pon/Dupon in vogelvlucht

Zoals de Franstalige naam al een beetje doet vermoeden stammen veel Du Pon's en Dupon's in Nederland af van Franse of Waalse protestanten die in eigen land vervolgd werden. De Franse protestanten kwamen vooral uit midden en zuidelijk Frankrijk en zijn bekend geworden als de Hugenoten. Vaak worden de Waalse protestanten uit West-Vlaanderen/Franstalig Nederland ook met de term Hugenoten aangeduid maar dit is eigenlijk niet helemaal terecht vanwege de verschillende achtergronden van beide groepen.

Onze eigen familie stamt vrijwel zeker af van deze vervolgde protestanten. We hebben alleen nog niet kunnen achterhalen of onze wortels in zuidelijk Frankrijk of in Franstalig Vlaanderen liggen maar we vermoeden dat het zuidoost Frankrijk is. De omgeving van Luik/Luxemburg is ook een mogelijkheid. Bij de Du Pon's in Leiden is goed te zien dat de meesten daar een Waalse of anders Luikse achtergrond hebben.

Natuurlijk betekent dit niet dat alle Du Pon's in Nederland dezelfde protestantse achtergrond hebben, zie bijvoorbeeld de katholieke Du Pon's uit het Noord-Brabantse Budel.

Namen en Plaatsen

De naam Du Pon komt vanzelfsprekend het vaakst voor in onze stamboom, op de voet gevolgd door Dupon. Andere variaties zoals De Pon, Dupont en Dupen zijn veel zeldzamer. In de namenlijst zijn deze allemaal bij elkaar gezet. De namenlijsten (DuPon en A-Z) en de persoonskaarten zijn ook beschikbaar in het Frans.

Andere namen die we in verhouding vaker tegenkomen in onze stamboom zijn Beijers, Brouwer, Van der Burgh, Du Cerf en Le Cerf, De Deus, Dijkstra, Le Fevre, Hennebo, Van der Hoeck, Van den Heuvel, Du Kenno, Kanij, Lambert, Lannoy, Le Leu, Van der Linden, Marlé, De Man, Du Mon, Plantefeve, Prevou en Provoost, Van der Stap en Zoutendijk.

Deze site gaat vooral over Du Pon's en Dupon's in Delft en in Leiden. In Friesland komen we ze tegen in Leeuwarden en Schoterland, in Zeeland vooral in Zeeuws-Vlaanderen: Terneuzen, Hontenisse en Sas-van-Gent. Veel Du Pon's uit Leiden zijn afkomstig uit de streek rond het nu Franse Rijsel (Lille) en we zien daar dan ook veel plaatsnamen als Bonduwe/Bondues, Robaais/Roubaix, Toerkonje/Tourcoing en Valencijn/Valenciennes. Een aantal komt uit Kantelberg (Canterbury) in Engeland.

Genealogisch onderzoek

Bij ons onderzoek naar het verleden hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van de genealogische zoekmachines van rijks-, gemeente- en regionale archiefdiensten en in het bijzonder van de Digitale Stamboom bij het Gemeentearchief Delft, bij het Gemeentearchief Leiden en van de landelijke GenLIAS-database (meer bronnen). Voor onze eigen tak hebben we ook (kopieën van) orgineel materiaal bekeken, een beperkt aantal afbeeldingen van die oorspronkelijke akten is te vinden bij de persoonskaarten op deze site.

Naast de echte stamboom van onze eigen familie en de verschillende Du Pon's in Leiden hebben we ook nog de nodige losse Du Pon's gevonden in met name Friesland en Zeeland/Zeeuws-Vlaanderen. Vanuit genealogisch perspectief gezien is onze uitgewerkte Delftse tak dus slechts een bescheiden beginnetje.