maandag 24 juni 1996
Scheidsrechter speelt Oranje opnieuw parten

Van onze speciale verslaggever - LIVERPOOL, maandag

Opnieuw heeft een scheidsrechterlijke dwaling het Nederlands elftal parten gespeeld tijdens het EK'96. Zeven minuten voor het einde van het kwartfinaleduel met Frankrijk, beroerde Marcel Desailly de bal vol met de hand in het strafschopgebied. Tot ontzetting van alles wat Oranje was, legde de Spanjaard Lopez Nieto de bal niettemin even buiten het zestienmeter-gebied. Daardoor bleef het voor 37.456 toeschouwers 0-0 en zou Nederland na 120 minuten voetbal tenslotte via penalty's het onderspit delven.

Daarmee kreeg het keurkorps van bondscoach Guus Hiddink te weinig. Tegen de opvallend angstige Fransen, al 26 interlands ongeslagen, waren de beste kansen voor Nederland geweest. Een opvallende ontwikkeling, na het 4-1 verlies tegen Engeland. Een echec dat Guus Hiddink deed besluiten, om drie wijzigingen aan te brengen. Met als gevolg, dat Johan de Kock, Patrick Kluivert en Phillip Cocu de posities innamen van Clarence Seedorf, Aron Winter en Peter Hoekstra.

In vergelijking met Nederland-Engeland was Oranje vooral defensief beter georganiseerd en straalde daardoor meer rust uit. Ronald de Boer was de eerste die het team op voorsprong had kunnen zetten, maar van dichtbij hielp hij een vrije kopkans om zeep.

Pas na de pauze kregen de Fransen meer greep op het duel, al bleven de beste kansen voor Nederland. Vooral in de slotfase, toen Oranje na het inbrengen van Aron Winter en vooral Youri Mulder opleefde en Frankrijk aan een nederlaag ontsnapte. Eerst onthield Lopez Nieto Oranje een strafschop, daarna mikte Phillip Cocu uit een vrije trap de bal op de paal en tenslotte miste Clarence Seedorf de kans van de wedstrijd, nadat hij door Youri Mulder alleen voor Bernard Lama was gezet.

In de verlenging leek de patstelling even doorbroken te worden toen Winston Bogarde in de fout ging en Zinedine Zidane vrij voor Edwin van der Sar verscheen. Met een fraaie reflex hield de 25-jarige doelman echter de nul vast en moesten strafschoppen alsnog uitsluitsel bieden.

Na de voltreffers van Johan de Kock, Ronald de Boer en Patrick Kluivert, volgde de naar later bleek beslissende misser van Clarence Seedorf. Nadat Danny Blind weer raak had gemikt, liet Laurent Blanc tenslotte het doek voor Oranje vallen.