vrijdag 21 juni 1996
Fransen uiterst voorzichtig

CHOLLERFORD, vrijdag

Voordat het tot het bot gemotiveerde Franse elftal de chartervlucht van Newcastle naar Liverpool nam, zat de hele technische staf uren naar videobeelden van Engeland-Nederland te kijken. De heren Jacquet en Bergeroo, respectievelijk trainer en assistent-entraîneur van de 'Haantjes', waren het vervolgens volkomen eens: Pays-Bas laat zich geen tweede surprise aansmeren. Jacquet herinnerde de pers er nog maar eens aan, dat Nederland altijd sterk voor de dag komt wanneer er conflicten zijn.

Bondscoach Jacquet"Nederland is," volgens de bondscoach, "een land van conflicten, maar komt daarna sterk terug. Na die zware nederlaag tegen Engeland worden alle krachten gemobiliseerd. Het wordt oppassen, omdat Nederland door de jaren heen zowel tactisch als technisch een formidabel elftal kan opstellen."

Vanuit zijn luie zetel in het idyllisch gelegen George-hotel in Northumberland wist Jacquet precies waar het op Wembley voor Oranje de verkeerde kant op ging. "Die wedstrijd heeft mij verrast. Nederland ging in de fout doordat het te snel van die 1-0 achterstand wilde herstellen. De Engelsen konden vervolgens van de wanorde profiteren, omdat Nederland niet in staat bleek om pressie uit te oefenen. Maar nogmaals, wij staren ons niet blind op dat resultaat."

De Fransen, die over twee jaar het grootste WK aller tijden (32 landen) mogen organiseren, hebben voor het kwartfinaleduel op Anfield vrijwel geen problemen. Alleen Christian Karembeu, het vroegere maatje van Clarence Seedorf bij Sampdoria, kampt met een blessure aan de hamstrings. Maar volgens teamarts Henri Émile kan de middenvelder met het rasta-kapsel normaal aan de start verschijnen.

Overigens verwachten de Fransen dat het zaterdag geen grote uitslag zal worden. "In ieder geval geen 4-1," lacht Marcel Desailly, de sloper achterin. "Ik denk dat het bij 1-0 of 0-1 blijft." En Laurent Blanc, de man van Auxerre, die in de wedstrijd tegen Bulgarije fraai met het hoofd scoorde, weet als routinier maar al te goed dat Nederland zich geen nieuwe afgang kan permitteren. "Het wordt een alles-of-niets-wedstrijd met een heel gemotiveerd Nederland."

"Het toernooi," zegt Aime Jacquet, "gaat nu pas echt beginnen. En er gaan verrassingen vallen. Zelf vind ik Kroatië en Tsjechië sterk; hun spel kan je in grote verlegenheid brengen."

Zijn grote vraag is op dit moment echter of Frankrijk het niveau kan halen van de ploeg die in 1984 Europees Kampioen werd. De 'Haantjes' hadden toen een middenveld om van te kwijlen met Tigana, Giresse, Fernandez en natuurlijk monsieur Michel Platini. Karembeu, Deschamps, Zidane en Guérin zijn nu de mannen die de Federation Française de Football (FFF) nieuwe glorie moet brengen.


donderdag 20 juni 1996

Blessure Bogarde valt mee

ST. ALBANS, donderdag

De blessure die Winston Bogarde dinsdag in de wedstrijd tegen Engeland opliep blijkt minder ernstig dan verwacht. "Het valt wel mee," zei de international, daarmee aangevend dat hij zaterdag wellicht speelt tegen Frankrijk.

Bogarde liep een kwetsuur net onder de knie op, na een forse overtreding van Sheringham. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij foto's zou laten nemen in een Londens ziekenhuis. "Om zeker te weten dat er niets kapot is," zei bondsarts Frits Kessel.

Na overleg met de dokter besloot Bogarde hiervan af te zien. Hij reist donderdag met de selectie mee naar Liverpool, voor de kwartinale tegen Frankrijk op zaterdag.