woensdag 19 juni 1996
Oranje krijgt voetballes

Peentjes zweten. Dat had Guus Hiddink de hele tweede helft gedaan. Het elftal van de bondscoach kreeg een enorme afstraffing, waar volgens de Achterhoeker enorme lessen uit te leren viel. "We hebben les gehad in scherpte, verdedigen, afwerken, in alles eigenlijk. We zijn afgetroefd door Engeland dat bijzonder geladen was en het op het juiste moment liet zien. Wij gaven veel te veel ruimte weg met het verdedigen."

Volgens Hiddink zal nu iedereen weer met beide benen op de grond staan. "We kwamen als favoriet naar Engeland vanwege een overwinning in Liverpool tegen Ierland. Angst daarvoor hadden we niet, maar nu blijkt dat het geen realiteit is geweest."

Richard Witschge had weinig gezien van de tweede helft na zijn wissel. "Het was een tactische zet. Ik kwam nauwelijks aan de bal en achter spelers aanlopen is niet mijn sterkste punt. We hadden ook verwacht dat Anderton aan mijn kant zou spelen en zou komen vanaf het middenveld. In werkelijkheid kwam ik tegenover McManaman te staan en die speelde als rechtsbuiten. Wat allemaal fout ging na rust weet ik niet omdat ik in bad zat. Aan het gejuich kon ik wel horen dat we er niet goed voorstonden. Pas op het laatste moment zag ik de score vanuit de spelerstunnel."

Op dat moment liep Phillip Cocu in het veld om samen met Patrick Kluivert de ban te breken. "Ik kwam als vervanger voor Hoekstra. Samen met Kluivert kregen we maar een opdracht: scoren. Gelukkig lukte het. We moeten nu zien of we alle schade in zo'n korte tijd kunnen repareren. Het blijft toernooivoetbal en iedere wedstrijd is een finale die anders kan lopen. Het is wel zo dat Frankrijk in Liverpool met hele andere gevoelens dan wij het veld in zullen komen."

Witschge: "We hebben het grootste geluk van de wereld gehad, maar dat moet je zo snel mogelijk vergeten." Voor Guus Hiddink geldt dit niet. Hij zal ook gaan zoeken naar de oorzaken en daarop moeten anticiperen. "Ik haalde Witschge eruit omdat ik problemen op die kant verwachtte. Daar kon ik op wachten of ingrijpen. Ik besloot tot het laatste. Bogarde moest doorschuiven en verdedigend die flank afdekken. Toch raakte we de weg kwijt omdat de Engelsen scherp man op man speelden en nog een tandje bijgooide. Toen het eenmaal 4-0 stond moest er toch iets gebeuren. Vandaar dat Kluivert en Cocu kwamen en het gaf ons net dat zetje dat we nodig hadden. Hopelijk zal tegen Frankrijk blijken dat we de Engelse les hebben begrepen."

Toen de spelers van Oranje na afloop naar het vak van de Oranje-fans gingen om ze te bedanken voor hun aanwezigheid, werd het elftal van Guus Hiddink getrakteerd op een hels fluitconcert. Zo werkt dat, als je als elftal helemaal door het ijs zakt. Aanvoerder Danny Blind kon dan ook helemaal niets positiefs naar voren halen.

"Behalve dan het feit, dat we ons geplaatst hebben voor de laatste acht. Dieper dan dit kun je niet zinken. Tot de 1-0 dwongen we ook al niet al te veel kansen af en ik moet zeggen, dat die penalty tegen discutabel was. Het begin van de tweede helft was echter dramatisch. Op de training was het ook al een paar keer helemaal misgegaan. Stond de ene partij binnen een paar minuten een paar goals achter op de andere. Het zal te maken hebben met ervaring, dat er mensen uit hun positie gingen lopen. We hebben nu drie dagen tot de wedstrijd tegen Frankrijk. Die zullen we nodig hebben om uit dit dal op de krabbelen. Frankrijk is zaterdag een hele grote ploeg, maar als je naar ons kijkt zijn we nu helemaal nergens."