dinsdag 18 juni 1996
Sleutelrol voor Clarence Seedorf

ST. ALBANS, dinsdag

De mat lag er weer uitnodigend bij. Nog altijd maakt het heilige gras van Wembley een speciaal gevoel bij voetballers los. Dus ook bij de selectie van het Nederlands elftal, die 24 uur voor de confrontatie met Engeland even sfeer mocht proeven in één van de mooiste voetbaltempels ter wereld. Een stadion waarin iemand gewoon niet slecht kan spelen, vandaar dat bondscoach Guus Hiddink ook op een herhaling hoopt. Een terugkeer op Wembley, die alleen mogelijk is als Oranje vanavond de Engelsen verslaat en als eerste in groep A eindigt.

Een optie waar de vaderlandse voetbalelite ook voor gaat, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Over het incident met Edgar Davids wordt naar buiten toe nauwelijks nog gesproken, omdat alles weer gefixeerd lijkt op de te leveren prestatie. Een doel waarvoor de onderlinge fricties ondergeschikt worden gemaakt en waarin Guus Hiddink het recht van de sterkste laat gelden.

Vandaar dat de bondscoach vrijwel zeker zal terugvallen op het basisteam dat tegen Zwitserland van start ging. Dus met Clarence Seedorf in plaats van Johan de Kock, die de nieuwe speler van Real Madrid tijdens het met 2-0 gewonnen EK-duel nog verving. Maar Guus Hiddink heeft geconstateerd dat de 20-jarige allrounder de boel goed gescheiden houdt. Daardoor worden zaken, waar Clarence Seedorf nog altijd vraagtekens achter zet, niet mee naar het veld worden genomen.

Vandaar dat Guus Hiddink hem tegen de weer helemaal opgeleefde Engelsen weer een centrale rol heeft toebedacht. Sterker, Clarence Seedorf kon vanavond vanaf 20.30 uur wel eens de sleutelfiguur van Oranje worden. Tenslotte staat de zo gedreven speler oog-in-oog met Paul Gascoigne, die na zijn fantastische treffer tegen Schotland in Engeland weer tot halfgod is verklaard. Een opwaardering waar Oranje niet rouwig om is, omdat de geniale ingeving van de Brit zijn opnieuw bedroevende optreden gedurende de rest van de wedstrijd zou verbloemen.

Hij is dan ook de schakel die door de fysiek onverwoestbare Clarence Seedorf 'kapot' gespeeld moet worden, waardoor voor het keurkorps van Guus Hiddink een man meer situatie ontstaat en het duel beter gecontroleerd kan worden. Controle die Richard Witschge en Aron Winter als buitenste middenvelders moeten uitoefenen op Steve McManaman en Darren Anderton. In de defensie mogen vervolgens Winston Bogarde en Michael Reiziger het aanvalsduo Alan Shearer en Teddy Sheringham niet uit het oog verliezen.

Als al deze taken naar behoren worden vervuld en Clarence Seedorf het fenomeen Paul Gascoigne de baas blijft, dan is de basis gelegd om niet alleen voor de overwinning te gaan, maar ook om zich steviger in het EK'96 te nestelen. Bovendien heeft het elftal dan eindelijk meer body gekregen, een ontwikkeling die door alle fysieke problemen tijdens de voorbereiding zo'n vertraging heeft opgelopen. Een situatie die de moeilijkst denkbare situatie voor een coach heeft gecreëerd, namelijk dat hij tijdens het toernooi nog aan zijn ideale formatie moet werken.

Een proces dat een deel van de onderlinge irritaties van de afgelopen dagen in de hand heeft gewerkt. Een probleem waar Guus Hiddink nu zo snel mogelijk vanaf wil.