werk

< >

Geselecteerd werk

Een atoombunker in Dalfsen was in het jaar 2000 even het middelpunt van het universum. Het heelal was er veiliggesteld in een ruimtevullende mobile van negenentachtig aan het plafond hangende delen van het hemelgewelf.

Skysaver,  2000-2009-2020
Installatie (gefragmenteerd), 89 beschilderde mdf-panelen

Skysaver

Het virtueel universum vereeuwigd

Home Planet is een computerprogramma waarmee je de sterrenhemel kunt waarnemen vanaf elk willekeurig punt op aarde. Met een virtuele telescoop richten we onze blik op een virtueel universum die alleen in de database van het programma bestaat.

In het Help menu van dit programma valt het volgende over deze telescoop te lezen:

‘Home Planet’s telescope, constrained as it is to showing a simulated sky, does provide some attractive features your backyard scope can’t compete with. First of all, Home Planet’s telescope works just as well in daylight as at night -it punches through bright, sunny skies. Think of it as a Humble Space Telescope. Second (try this yourself at home with your Celestron!), it can see through the Earth as if it didn’t exist’.

In de virtuele telescoop van Home Planet is de planeet aarde paradoxaal genoeg afwezig. Deze afwezigheid is ook invoelbaar in de in 1986 gereedgekomen atoomschuilkelder onder het gemeentehuis te Dalfsen, coördinaat 52.50’N 6.26’E. Het is de laatste atoombunker die in Nederland is gebouwd  tijdens de ‘Koude Oorlog’. In deze ruimte was kunstenaarsinitiatief Stichting Safe gevestigd.

Tijdens een tentoonstelling op deze locatie kon men de Home Planet sterrenhemel bekijken, vanaf hetzelfde coördinaat vastgelegd, maar nu concreet uitgevoerd in negenentachtig mdf-panelen met gaatjes daarin geboord als sterren. De complete set van achtentachtig sterrenbeelden van het noordelijk en zuidelijk halfrond (een daarvan bestaat uit twee delen). Ieder paneel hangt aan een zwarte draad en draait door luchtverplaatsingen langzaam om zijn as. De panelen zijn geheel beschilderd met matzwarte schoolbordverf, samen vormen de puzzelstukken een min of meer fotorealistisch schilderij van de sterrenhemel.

De panelen zijn sinds 2010 afzonderlijk te koop, vanaf 2020 staat het een koper vrij erop te krijten. Meer informatie op het webadres:
www.muzemus.nl/skysaver.html