Wijmeersch betaalt RKHAV terug

door Roeland van Vliet. dinsdag 13 mei 2008

De 38-jarige Belg Erik Wijmeersch (links) slaat toe in de slotmeters van de 100 meter. Hij klopt Patrick van Luijk in een tijd van 10.42 seconden. foto Camile Schelstraete

De 38-jarige Belg Erik Wijmeersch (links) slaat toe in de slotmeters van de 100 meter. Hij klopt Patrick van Luijk in een tijd van 10.42 seconden. foto Camile Schelstraete

HULST - Erik Wijmeersch dankte de organisatie van het Pinkstergala gisteren met een snelle tijd op de 100 meter.

 

De 38-jarige Belg liep in Hulst 'op ervaring' naar 10,42, een verbetering van het baanrecord met 0,13.

De routinier, die enkele jaren geleden verdacht werd van dopinggebruik en tien dagen in de cel verbleeft, keek in de eindstrijd lang tegen de rug van Patrick van Luijk aan. Maar in de laatste twintig meter sloeg hij toe. "Ik zag hoe hij verkrampte en zelf had ik toen nog wat over om hem te passeren", zei hij.

De Europees kampioen op de 200 meter van 1996 deed twee keer eerder mee in Zeeuws-Vlaanderen. Beide keren stelde de Belg teleur. Wijmeersch: "In die jaren vroeg én kreeg ik startgeld van de organisatie. Maar ik was steeds niet goed. Ik voldeed niet aan het verwachtingspatroon. Nu wilde ik graag eens komen zonder er wat voor terug te hebben. En het zou dan mooi zijn als ik ook eens wat presteerde, ook voor RKHAV."

In de series liep de Belg al 10,52. Dat was al beter dan de Amerikaan Kevin Braunskill (10,55) in 2004 had laten zien.

Van Luijk gaf met een kwalificatietijd van 10,59 aan in de finale een geduchte tegenstander te zullen zijn. De rappe man kwam in de eindstrijd echter iets tekort: hij gaf vierhonderdste toe op zijn vijftien jaar oudere rivaal. Derde werd Martis Obed met 10,73.

Zowel Wijmeersch als Van Luijk liet vervolgens de 200 meter schieten. De Belg gaf de ouderdom als reden aan. "Ik kan niet meer twee snelle tijden op één dag lopen." De Nederlander zei geen risico's te willen nemen met zijn lichte knieblessure.

"Ik heb ook al zaterdag in Hoorn gelopen. En hier in Hulst wilde ik vooral een snelle 100 meter neerzetten. Een 200 meter erbij is dan te veel."

Van Luijk liep gisteren pas zijn tweede outdoorwedstrijd in anderhalf jaar. Hij was lang uit de roulatie vanwege blessures. In Hoorn maakte hij twee dagen voor Hulst zijn rentree met de winst op de 100 meter. Hij klokte daar 10,46. Tijdens het Pinkstergala kwam hij tot precies dezelfde tijd. Maar tevreden was hij er niet mee. "Ik zou in de laatste meters niet moeten verkrampen. Normaal gesproken ben ík namelijk de man met het sterke eindschot."

Van Luijk, die waarschijnlijk al voor de 4x100 meter naar Peking gaat, en Wijmeersch hopen nog allebei op individuele deelname aan de Olympische Spelen.

Beiden achten de kans om onder de limiet (10,13 in Nederland, 10,15 in België) te duiken echter niet zo bijster groot. Al weet Van Luijk na al het blessureleed nog niet precies waar hij dit jaar feitelijk toe in staat is.

 

Goyvaerts bezorgt Hulst topprestatie

door Roeland van Vliet. dinsdag 13 mei 2008 | 09:10

ATLETIEK - Hoewel de zon flink brandde, sneuvelden er tijdens het zesde Pinkstergala liefst vijf baanrecords.

Uiterst spectaculair was de prestatie van de Belg Tom Goyvaerts, die zijn speer pas na 79 meter en 65 centimeter zag landen.

De 24-jarige atleet uit Brecht meldde zich één dag van tevoren aan bij RKHAV.

Samen met Bjorn en Jeroen Blommerde zorgde hij voor een bijzonder sterk deelnemersveld. De beste prestatie ooit op de Piet Vonckbaan - 66,64 van Elliott Thijssen - zou uit de boeken gaan, voorspelde organisator Jan van Laarhoven toen al. Maar dat het met dertien meter zou zijn, had hij ook niet verwacht.

"Dit is prachtig", zei de voorman van de Hulster club. "Zo'n prestatie is er in jaren niet geleverd in Nederland."

Goyvaerts had een persoonlijk record van 78,65 staan. Daar ging hij al met zijn eerste worp met precies één meter over heen. Daarmee hield hij Jeroen Blommerde (68,57) en diens broer Jeroen (63,59) heel ruim achter zich. De nummer één bij de zuiderburen sleepte tevens de Alex van Rie dagprijs in de wacht.

Bij de vrouwen ging die eer naar Xenia Luxem. De Belgische klokte op de 1500 meter 4.22,35 (1,12 onder het baanrecord) en versloeg haar landgenotes Lindsey De Grande (4.23,08) en Stephanie de Croock (4.25,61).

Melissa Boekelman werd geklopt op het onderdeel discus, maar revancheerde zich met de kogel. foto Camile SchelstraeteMelissa Boekelman werd geklopt op het onderdeel discus, maar revancheerde zich met de kogel. foto Camile Schelstraete

 

 

 

 

 

 

Bij het discuswerpen en het kogelstoten voor vrouwen kwamen ook twee nieuwe 'beste prestaties' in de boeken. Maar die gingen verrassend genoeg niet allebei naar Melissa Boekelman.

De Bredase, die in de race is voor olympische tickets, liet zich bij het discuswerpen verslaan door Monique Jansen, die 56 meter 49 haalde. Boekelman werd slechts derde met 49,70. Later op de dag revancheerde ze zich. Met worpen van 16,20, 16,36 en 16,75 ging ze drie keer over haar eigen baanrecord uit 2005 (15,86) heen. De concurrentie moest genoegen nemen met een verschil van liefst tweeënhalve meter.

Sprintnummers

dinsdag 13 mei 2008

De 100 meter werd bij de vrouwen gewonnen door Janice Babel.

Zij klokte in de finale 12,02. Op het podium werd ze geflankeerd door Esmeralda Adriaans (12,07) en Elke Bogemans (12,10).

Op de dubbele sprintafstand was Kadene Vassel (24,66) nummer één. Bogemans (24,82) en Adriaans (24,99) pakten hun tweede medaille.

Martis Obed noteerde de snelste tijd op de 200 meter bij de mannen: 21,81. Giovanni Codrington (21,95) en Youssef Rhalfioui (21,96) zaten dichtbij.