Van Hooste in Hulst de haas

zaterdag 03 mei 2008 door Frank Boussen

Tom van Hooste. "Een dag voor het gala in Hulst, heb ik in België nog een wedstrijd. Daarom zal ik de 3000 meter niet tot het einde meemaken, maar ga ik proberen om snelheid te maken voor de andere deelnemers." foto Camile Schelstraete

ATLETIEK De Belgische atleet Tom van Hooste, woonachtig in Stekene op een steenworp afstand van Koewacht, is één van de toppers tijdens het zesde internationale Pinkster atletiekgala in Hulst. De 35-jarige Belg liep zich op 13 april tijdens de marathon van Rotterdam flink in de kijker. Hij werd er zesde in een sterk bezet veld, met de acht beste marathonspecialisten uit Kenia.

Hij finishte op De Coolsingel na 2.10.38 uur. Een tijd die, volgens de boekjes, net niet goed genoeg was om zijn grote droom, deelname aan de Olympische Spelen van Peking, te realiseren.

Van Hooste keerde met een dubbel gevoel terug uit Rotterdam. ,,Natuurlijk was ik blij met mijn zesde plaats. Maar benader je de limiet van 2.09.45 uur zo dicht, dan is er toch sprake van teleurstelling”, zo sprak hij direct na terugkeer uit Rotterdam.

Inmiddels is duidelijk dat er wellicht toch een deurtje richting Peking open staat vanwege die mooie tijd, gelopen in Rotterdam.

De Vlaamse Atletiekbond is in elk geval in onderhandeling met het Belgisch Olympisch Comité om Van Hooste toch nog naar Peking te loodsen.

Zelf beschouwt hij zijn kansen op afvaardiging als niet al te groot. „Noem het een waterkansje.”

Nogmaals terugblikkend op Rotterdam zegt Van Hooste: „Na 30 kilometer lag ik nog op schema. De laatste zeven kilometer hadden we de wind stevig tegen. Dat heeft me zeker een halve minuut gekost.”

En dan was er ook nog die enkelblessure die hem half maart twee weken aan de kant hield. ,,In hoeverre die van invloed is geweest, tja, moeilijk te zeggen. Maar het zal vast wel een rol hebben gespeeld.”

Van Hooste staat op 12 mei voor de derde keer op het atletiekgala. In 2005 werd hij er tweede op de 3000 meter. Twee jaar daarvoor, tijdens zijn eerste kennismaking met de Piet Vonckbaan, won hij in 8.05.94 minuut. Een tijd die nog steeds als baanrecord in de boeken staat.

Jim Svenoy deed al eens een poging die tijd te verbeteren, maar slaagde daar niet in. Van Hooste gaat atleten als Sanne Torfs, Bernard te Boekhorst, Gijs Peters en Mark Leeman in Hulst nu op weg helpen om zijn eigen besttijd aan te vallen. Zelf die tijd verbeteren, dat zit er niet gezien zijn programma. Hij zal de 3000 meter niet uitlopen, maar als haas functioneren.”

De dag voor Hulst heeft hij namelijk verplichtingen in België. „Ik loop daar tijdens de inter-clubwedstrijden de vijf kilometer. Maar ik wil RKHAV niet teleurstellen en daarom ben ik aanwezig. In Hulst ga ik snelheid maken, het tempo bepalen, tot halverwege de wedstrijd. Daarna is het voorbij voor mij.

Dat Van Hooste, ondanks een bijna overladen ogend programma toch in Hulst wil verschijnen, heeft te maken met zijn vriendschappelijke contacten met atleten van RKHAV.

Hij is afkomstig van Stekene, maar woonde zo’n tien jaar in De Klinge. In die periode liep hij tijdens trainingstochten door het bosgebied in de grensstreek veelvuldig samen met atleten van RKHAV.

,,Sinds die tijd heb ik goede contacten met Jan van Laarhoven. Die is dag en nacht in touw voor de Pinksterwedstrijden. Een mooie, sfeervolle wedstrijd overigens.”

Van Hooste, een beroepsatleet die net als de wielrenners van Topsport Vlaanderen, wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, houdt vooral van het veld, de modder, de plassen.

In dat specialisme werd hij ook al vijf keer kampioen van België. Eind dit jaar wordt het Europees kampioenschap veldlopen in Oostende gehouden. „Dan wil ik er graag staan. Proberen mijn vierde plaats te verbeteren.”

Maar op de baan kan hij zowel op de 3000 (persoonlijk record 7.51.61 min.) , 5000 als 10.000 meter ook goed uit de voeten.

Na Hulst is zijn eerste grote wedstrijd op de weg op 26 mei de tien kilometer van Londen. ,,Daarna staat alles in het teken van Peking. Als dat tenminste door zou gaan.

„Binnen nu en een week gaan de signalen op groen dan wel definitief op rood. Ik heb al testen gedaan in een klimaatkamer, waar de omstandigheden van China worden nagebootst. 34 graden en een luchtvochtigheid van ruim 70 procent. In anderhalf uur was ik tweeënhalve kilo kwijt.”