De historie van de Pinksterwedstrijden in Hulst.

De Pinksterwedstrijden bestaan al bijna net zo lang als de atletiekvereniging RKHAV.
RKHAV werd opgericht in 1953 en enkele jaren later werden de eerste Pinksterwedstrijden georganiseerd op de toen nog zwarte sintelbaan.

Na de officiële opening van de nieuwe kunststof baan "de Piet Vonck baan" op 26 september 2002 werd bij RKHAV een werkgroep opgericht om de Pinksterwedstrijden op een hoger niveau te gaan brengen en zo de baanatletiek in Hulst en Zeeland een mooie impuls te geven.
Deze werkgroep bestond uit Anja Boidin, Jos de Kock, Michiel Willaert en Jan van Laarhoven.
Michiel is twee jaar geleden gestopt en Els van Laarhoven heeft zijn plaats ingenomen.

Reeds vanaf het begin is getracht om met behulp van sponsoren een attractieve wedstrijd te organiseren, vooral voor de deelnemende atleten maar ook voor de toeschouwers.
Op 9 juni 2003 ging de eerste vernieuwde editie van start met op het programma de traditionele onderdelen van de vroegere pinksterwedstrijden: een sprinttweekamp, een werpdriekamp, een 800m en een 3000m.
Er werden meteen enkele zeer goede prestaties geleverd, zoals de overwinning van Tom van Hooste op de 3000m in 8’05.94 en die van Anjolie Wisse op de 800m in 2’05.08 . De  800m mannen werd gewonnen door Yassin Mahamoud in 1’51.26 na een felle strijd met Sebastien Schletterer. De tijden van Tom en Anjolie zijn nog steeds een baanrecord.
De daarop volgende jaren werden steeds meer bedrijven bereid gevonden om als sponsor van de Pinksterwedstrijden op te treden. Zoals de Rabobank, Runners Service Beveren, Bracke Elektromotoren e.a.
Sommige sponsoren hebben te kennen gegeven om na jaren eens wat anders te doen, maar de meesten zijn ons trouw gebleven: Rabobank en Runners Service al vanaf 2003 en daarna volgden oa ZorgSaam, Prosano, het Reynaertcollege, de Woonstichting, Yara, ICL IP, Assurantiekantoor Boidin, Kuijckx Schilders, Outokumpu, Hydrauvision die zich allen voor meerdere jaren aan de Pinksterwedstrijden wilden verbinden. Daarbij worden we ook al jaren gesteund door Athlete Support, Edward Kindt Vogelwaarde, Neckermann.com , Flowershop Oudeman, Streekbeeld, BN DeStem-PZC.

Het programma werd in de loop der jaren aangepast aan de wensen van de atleten. De meerkampen werden vervangen door individuele onderdelen en er kwamen nieuwe onderdelen bij zoals horden en verspringen.
Vanaf 2006 werd Delta NV de hoofdsponsor van de Pinksterwedstrijden. Daardoor en mede  door de jarenlange financiële steun van de Gemeente Hulst en de Provincie kon deze baanwedstrijd uitgroeien tot een voor Zeeuwse begrippen zeer hoogstaande wedstrijd. Vele internationale atleten hebben de laatste jaren de weg naar Hulst gevonden en zeer aansprekende prestaties op de Hulster atletiekbaan verricht.

Enkele aansprekende resultaten waren:

In 2008 wierp Tom Goyvaerts (B) de speer 79m65 en kon daardoor deelnemen aan diverse Golden League wedstrijden én ook aan het WK.
Na een blessure periode heeft Tom in 2011 zijn rentree gemaakt in Hulst. Een mooie geste van deze topwerper.
In 2009 wierp Erik Cadée in Hulst de discus 4x boven de 60m met als beste worp 62.98m waarna Erik enkele maanden later deelnam aan de WK atletiek.

In 2011 nam Ignisious Gaisah uit Ghana deel op het onderdeel verspringen.
Ignisious was wereldkampioen indoor, Afrikaans kampioen en winnaar op de Gemenebest Spelen.
Een wereldtopatleet in Hulst!
Met een beste sprong van 7,65m kwam het baanrecord stevig in zijn handen.

Naast de hierboven genoemde atleten hebben vele deelnemers aan OS en WK’s in Hulst acte de présence gegeven zoals de langeafstandlopers Tom van Hooste (B), Pieter Desmet (B) en Jim Svenoy (N), 800m loopster Letitia Vriesde (Sur), ex-wereldkampioen junioren Laurens Looije, de meerkampers Eugene Martineau, Yvonne Wisse, Rudy Bourguignon (Fr), Hans van Alphen (B) en Laurien Hoos, ex-wereldkampioene junioren Melissa Boekelman, de sprinters Erik Wijmeersch (B), Patrick van Luijk , Kristof Beyens, Giovanni Codrington, Mike van Kruchten, Anouk Hagen en Kadene Vassell, Ned. recordhoudster speerwerpen Bregje Crolla en niet te vergeten Olympisch kampioen speerwerpen Pieter Gruijters.
Maar ook vele andere Nederlandse en Belgische nationale kampioenen komen regelmatig naar Hulst.
 
Tevens mag Hulst zich de laatste jaren verheugen in de deelname van vele talentvolle junioren.
Misschien wel daardoor en als blijk van vertrouwen in de organisatie nam de Atletiekunie het besluit om de Pinksterwedstrijden in 2010 als een kwalificatiemoment aan te wijzen voor het WK junioren in Canada.  En in 2011 werd Hulst aangewezen als een kwalificatiemoment voor het EK junioren én het EK beloften én voor het Europese Jeugd Olympisch Festival (de EYOF).

Vanaf 2008 manifesteert het Delta Zeeland Fonds zich als zeer belangrijke donateur voor deze baanwedstrijden.  Gesterkt hierdoor en door de trouw van de vele andere sponsoren heeft de organisatie in 2010 bij de Atletiekunie een aanvraag ingediend om de Pinksterwedstrijden de nationale status te verlenen. De Atletiekunie heeft zowel in 2010 als 2011 een rapport laten opmaken over de Pinksterwedstrijden.
Enkele citaten uit het rapport van 2011:
Over het wedstrijdsecretariaat: “Een ervaren en sterk team dat uitstekend werk aflevert”.
Over het jurykorps:  “De mensen werken erg hard en doen zonder uitzondering echt geweldig goed hun best” .
Over de wedstrijd in zijn geheel: “Deze wedstrijd is echt een feest waarin voldoende ruimte is voor (zeer goed) presteren.”
In deze rapporten staan natuurlijk ook enkele aanbevelingen voor verbeteringen die door de organisatie zeer ter harte worden genomen.
Door de positieve rapporten heeft de Atletiekunie in juli 2011 besloten om de wedstrijd vanaf 2012 de nationale status toe te kennen. Dit betekent dat  Hulst een nationaal erkende baanwedstrijd heeft gekregen waardoor deze ook vermeld wordt op de internationale kalender van de IAAF en voor alle internationale toernooien als een kwalificatiemoment geldt.

Dat men dit in Hulst heeft kunnen bereiken is vooral ook te danken aan de vele vrijwilligers die elk jaar rond Pinksteren weer klaarstaan om er een succes van te maken.
En daarbij ook de mensen die in de voorbereiding al maanden van tevoren bezig zijn om alles tot in de puntjes te regelen.
Zoals Paul, Alex en Patrick (die er jammer genoeg mee stopt), Riet, Susan, Piet, Christian, Willem .

De 10e editie zal op 28 mei 2012 voor de eerste keer als nationale baanwedstrijd gehouden worden.
Naast de 6 wedstrijden van het nationale baancircuit komen nog 4 baanwedstrijden op de (inter)nationale kalender van de Atletiekunie voor:

  1. De Fanny Blankers-Koen Games.
  2. De Amsterdam Open
  3. De Nijmegen Global Athletics
  4. Het Pinkstergala van RKHAV Hulst.

Niet het minste gezelschap waarin Hulst zich vanaf 2012 gaat bevinden.

Met dank aan iedereen die daartoe heeft bijgedragen. 
 
Het organisatie team:
Anja Boidin
Jos de Kock
Els van Laarhoven
Jan van Laarhoven