Toppers naar Pinkstergala

zaterdag 05 april 2008 - door: Frits Bakker (PZC)   

HULST - Het zesde internationale Pinkstergala van RKHAV in Hulst wordt niet alleen een dag met veel topatleten, ook de jeugd krijgt de kans om zich te laten zien.

De Hulster organisatie houdt op de wedstrijddag als kort intermezzo van het hoofdprogramma op maandag 12 mei twee wedstrijden over 500 en 900 meter voor jongeren tot en met twaalf jaar.

Jan van Laarhoven: ,,We hebben de scholen en de clubs in de buurt benaderd om jongeren warm te maken, want we willen de baanatletiek promoten. En wat is er mooier dan die jongeren een wedstrijdje te laten lopen tussen de hoofdnummers door."

Het Hulster atletiekgala gaat de zesde editie tegemoet met nu al een groot aanbod voor de technische nummers. Van Laarhoven: ,,We kunnen dank zij het grote aanbod van sponsors het budget elk jaar verhogen. En daarmee hebben we ook een garantie van kwaliteit, hoewel we altijd afhankelijk zijn van de atleten. Want er is veel concurrentie van andere wedstrijden die in het pinksterweekeinde worden gehouden."

Toch hebben zich op vijf weken van het gala al veel bekende atleten gemeld.

Melissa Boekelman is één van de grote beloften in Nederland. De Bredase atlete, die op de dag voor het gala negentien wordt, werd in 2006 in Peking wereldkampioene kogelstoten bij de junioren en liet zich vorig jaar kronen tot Europees kampioene in Hengelo. Dit jaar veroverde ze de nationale titel bij de senioren.

De Belg Hans van Alphen is een internationale topatleet met de speer en de discus, maar verder ook een zeer veelzijdig atleet. Hij werd vorig jaar op het WK in Osaka elfde op de tienkamp met een totaal van 8034 punten.

Melissa Dupré is de Belgische kampioene met speer, Monique Jansen de Nederlandse kampioene discus en Jeroen Blommerde staat eerste op de bestenlijst van 2007.

Giovanni Codrington is de beste Nederlandse sprinter bij de junioren, maar hij krijgt indrukwekkende tegenstanders. Van de EK-ploeg onder 23 jaar op de 4x100 meter komen behalve Alex Ward (Hulst) ook Raggaé Monsels en Rik Wester aan de start.

Andere bekende deelnemers zijn Catherine Timmermans, Wim en Veerle Blondeel en de veertigjarige rolstoelatleet Pieter Gruijters, die in 2006 werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar.

Het Pinkstergala begint om 12.00 uur met de 60 meter voor meisjes. De 100 meter wordt voor de mannen om 15.25 uur en voor de vrouwen om 15.20 uur gelopen. De afsluiting van het programma is de 3000 meter voor mannen.