Rietveld gewend aan druk programma

door Roeland van Vliet. zaterdag 10 mei 2008 | 09:40

ATLETIEK - Met deelname op drie onderdelen heeft Pelle Rietveld het ogenschijnlijk druk op het Pinkstergala in Hulst.

Maar hij is wel wat gewend. De 23-jarige atleet uit Zoetermeer is namelijk tienkamper.

Rietveld is een aanstormend talent. Zijn persoonlijk puntenrecord staat sinds afgelopen zomer op 7995 en hij is op de Nederlands ranglijst aller tijden inmiddels gedeeld zesde. De mannen die boven hem staan, onder wie Chiel Warners en Eugène Martineau, hebben allemaal meer dan 8000 punten. "Dit jaar wil ik ook over die grens gaan", zegt de Zuid-Hollander. "Dan kan ik pas zeggen dat ik er echt bij hoor."

Over de 8000 punten heen gaan, zou al eind deze maand in het Oostenrijkse Götzis kunnen gebeuren. Daar is de traditioneel sterk bezette Hypo Meeting. In de aanloop naar dat tweedaagse evenement test hij op alle onderdelen zijn vorm.

"Mijn deelname in Hulst moet in een groter verband gezien worden. Op verschillende wedstrijden doe ik een paar nummers. In Hoorn ga ik zaterdag speerwerpen en verspringen, in Hulst test ik me op de 200 meter en bij het discuswerpen en speerwerpen."

Rietveld had maandag ook naar Sittard of Groningen kunnen afreizen, maar koos uit praktische overwegingen voor de Zeeuws-Vlaamse wedstrijd. "Hulst is voor mij nu eenmaal het dichtstbijzijnd", bekent hij.

"Daarnaast zijn ze er heel actief met werven en hebben ze een heel mooi deelnemersveld bij elkaar gekregen." Bij de atletiekunie staat de Nederlands kampioen van 2007 te boek als kandidaat voor de Olympische Spelen. Maar Peking komt een jaartje te vroeg, denkt de atleet van ARV Ilion. "Ik moet de limiet van 8166 punten halen. Dat is niet reëel. Theoretisch is het mogelijk hoor. De tienkamp is onvoorspelbaar en met een supergoed weekend zou ik het kunnen halen, maar ik ben al blij als ik over die 8000 punten ga. En dan is de stap naar 8166 nog heel groot."

Bovendien komen er in de komende vier jaren nog genoeg mooie andere toernooien.

Rietveld: "Je kunt zeggen, dat ik moet wachten tot de Spelen van Londen. Maar tussendoor zijn er nog EK's en WK's. En omdat de tienkamp nogal Europees geörienteerd is, is het op die toernooien net zo moeilijk een goed resultaat neer te zetten als op de Spelen."