Pengel springt door 'magische' grens

door Peter van Kouteren. dinsdag 25 mei 2010

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
ver

Jonathan Pengel won het verspringen.
De Amsterdammer kwam tot een afstand van zeven meter en dertien centimeter.
foto Mark Neelemans

HULST - Zijn gebaar naar het publiek tijdens het Pinkstergala atletiek in Hulst was duidelijk en werd door de liefhebbers meteen in daden omgezet. Nationaal kampioen verspringen Jonathan Pengel vroeg in een boeiende finale om ondersteunend ritmisch handgeklap in de aanloop naar zijn voorlaatste sprong.

De Amsterdammer betaalde met gepaste munt terug, sprong met zeven meter en dertien centimeter de verste afstand en verbeterde het baanrecord met tien centimeter.

Het was zijn tweede sprong boven de zeven meter, die voor velen een magische grens bleek in Hulst. Veertien verspringers van formaat beten zich lang stuk op die barrière, die uiteindelijk ook door Sander Schutjes werd geslecht. ,,Het zat allemaal super dicht bij elkaar'', vond Schutjes, die derde werd op het NK. ,,Het was goed dat er veel concurrentie was.''

Het leverde een boeiende strijd op, waarin de uit Oostburg afkomstige Joeri van der Hooft in de voorronde sneuvelde.

De jongste atleet keek in een select gezelschap vol onbegrip terug op een teleurstellende wedstrijd. De beste acht streden daarna om de eindzege, waarin een spel van centimeters werd uitgevochten. Opvallend was dat alle deelnemers ver onder hun persoonlijk record bleven.

,,Toch ben ik tevreden'', keek Jonathan Pengel terug. ,,Ik ben een maand terug van een trainingsstage in Portugal, waar ik door een blessure aangepast heb moeten trainen.''

Een pees in de knieholte speelt hem nog steeds parten. ,,Ontstaan door een combinatie van overbelasting en scheefstand'', vertelde hij.

,,Het gaat beter, maar ik ga terug naar mijn fysiotherapeut. Ik moet voluit kunnen gaan om maximaal te presteren. Ik heb me de afgelopen twee jaar sinds ik van club gewisseld ben goed ontwikkeld. Ik ben in 2008 naar Phanos in Amsterdam gegaan en er ook gaan wonen. Dat is goed uitgepakt. Ik heb veel meer rust.''

In combinatie met een studie aan de Johan Cruijff University moet een trainingsarbeid van twintig uur per week op termijn leiden tot plaatsing voor een EK en WK. ,,En mocht het lekker blijven gaan, dan hoop ik ook op de Olympische Spelen. Ik ben 24 jaar en heb nog zeker acht jaar om door te groeien. Het gaat nu met centimeters per jaar, maar dat moeten grotere sprongen worden. Vorig jaar heb ik een persoonlijk record van 7.62 meter gesprongen. Dat wil ik dit jaar constant springen, met af en toe eens een uitschieter. En op de horden wil ik eindelijk mijn pr wel eens aanscherpen.''

Pengel werd in Hulst op de horden tweede, achter clubgenoot Erik Leeflang, die met 13.93 seconden een baanrecord vestigde en een bonuspremie verdiende.

De Belg Wim Blondeel, sinds 1996 in eigen land ongeslagen, won het kogelstoten. Dat ging niet zonder slag of stoot. ,,Dit was absoluut een goed veld, met vijf jongens met een pr van boven de 17.30 meter'', keek de blonde reus uit Sint-Laureins terug. ,,Zeker als het dan een beetje minder gaat, moet je je concentratie behouden.'' Lachend: ,,Anders wordt het frustratie.'' Jisca Docters (ex-Scheldesport) reikte bij het verspringen en speerwerpen tot een derde plaats.

Mariska Bun (RKHAV) was met een zesde plaats de beste Zeeuwse bij het verspringen (4.79 meter). Haar clubgenote Sana Achmidach werd bij het kogelstoten vijfde met 41.90 meter.

De Rotterdamse Meruska Eduarda verbeterde met een sprong van 5.88 meter het baanrecord bij het verspringen. Bregje Crolla verbeterde met de speer haar vorig jaar gevestigde baanrecord.

Toch bleek dat onvoldoende voor winst. Melissa Dupré (RC Gent) overtrof met 56.32 meter haar prestatie. Verder waren er zeges voor Veerle Blondeel (discuswerpen) en kogelstootster Catherina Timmermans.