De LaPerm
Met dank aan Corine Judkins

De krullende of golvende vacht is een van de belangrijkste kenmerken die de LaPerm onderscheidt van andere rassen. De vacht kan variëren van een gegolfde vacht tot geringde krullen, kort en lang.

De strakste krullen zijn te vinden onder de keel en aan de oorbasis. De langhaar heeft gewoonlijk een staart met gekrulde pluim en vaak een volle, gekrulde kraag. De vacht is vrij zacht van textuur, echter elke vacht is uniek. De korthaar heeft meer textuur dan de langhaar. De korthaar heeft geen kraag, een "pijpenrager" staart en de vacht staat uit. Sommige kittens worden kaal geboren, maar de meeste hebben kort, gegolfd haar bij de geboorte. Ze zullen vaak geheel kaal worden wanneer de kittens twee weken oud zijn en ze kunnen in diverse stadia van kaalheid zijn tijdens de eerste vier maanden. De vacht zal weer aangroeien, maar de katten kunnen deze vaker verliezen. Hoewel het minder vaak voorkomt, kan een kitten ook met glad haar geboren worden, de vacht verliezen en een nieuwe, gekrulde vacht terugkrijgen. In de eerste zes maanden is het vaak raden wat ervoor terug zal komen.

Het ras behoeft weinig onderhoud, de vacht van de LaPerm zal niet gemakkelijk klitten. De krullen houden het haar vast zoals van een poedel, zodat het ras ook weinig losse haren achterlaat tijdens de rui. Af en toe een bad en afdrogen met een handdoek is voldoende om de krul goed te houden. Föhnen maakt het haar te droog. Nadat de vacht volledig droog is kan een lichte bestuiving met water de krullen beter uitbrengen.

De vacht van beide variëteiten lang- en korthaar, kan in lengte en dikte variëren, afhankelijk van het seizoen en de leeftijd van de kat. Zowel de katers als de poezen van de langhaar variëteit kunnen een volle kraag krijgen als ze volwassen zijn. Beide variëteiten hebben een zadel van korter haar op de schouders, hoewel die bij de korthaar meer opvalt. De korthaar heeft een scheiding over het midden van de rug lopen.

De snuit en het hoofd van de LaPerm zijn enigszins driehoekig met breed geplaatste oren, volle snorhaarkussens en grote, expressieve ogen. Ze hebben een imposante set volledig gekrulde snorharen. De katers wegen tussen de 3 en 5 kilogram en de poezen tussen de 2,5 en 4 kilogram. De kittens zijn kleiner dan gemiddeld bij de geboorte en het duurt lang voordat ze hun volwassen formaat bereikt hebben. Kittens zijn op dertien weken vaak nog geen kilo zwaar, hoewel in de periode tussen dertien weken en zes maanden de kittens zeer snel kunnen groeien. Op zes maanden oud wegen ze gewoonlijk twee kilo.

Hoewel het uiterlijk van elk kitten kan verschillen, is er een ding altijd hetzelfde, het geweldige temperament van dit ras. Zelfs de af en toe voorkomende gladhaar kittens hebben dat temperament, wat het erg gemakkelijk maakt om goede tehuizen voor ze te vinden.

LaPerms zijn zachtaardig en aanhankelijk. Ze zoeken menselijk contact en gaan spinnen zodra ze de aanwezigheid van een mens bemerken. Deze katten houden van gezichten ze zullen met hun pootjes je gezicht zoeken en met hun koppen tegen je hoofd, nek en gezicht wrijven. Ze zijn er dol op gekust te worden en zullen terugkussen. Ze willen graag vastgehouden worden, over een schouder gedrapeerd of in je armen op hun rug.

Ze zijn van nature onderzoekend en willen alles weten wat er om hen heen gebeurt. Kittens stoppen met drinken en zoeken de bron van een menselijke stem voordat hun ogen open zijn. Ze hebben een zachte stem, maar kunnen aanhouden als ze aandacht willen. Aangezien ze van werkende katten afstammen zijn het goede jagers, zowel als zachtaardige gezelschapsdieren. Ze passen zich gemakkelijk binnenshuis aan vanwege hun sterke binding met de mens.


Informatie
Hoewel ik wil proberen op deze site voldoende informatie over dit ras te geven, kan het natuurlijk altijd zo zijn dat u nog specifieke vragen hebt. Neemt u dan gewoon even contact op.