last update on 18-08-2020


Dutch ATV-Station PE1DWA


Geschiedenis.


Beste Lezers,

Deze Homepage is tot stand gekomen naar aanleiding van een idee, wat bij mij leefde, dat er misschien behoefte is aan een ATV-Website,waarin zo min mogelijk theorie is verwerkt maar toch een beeld schept wat amateur televisie nu precies inhoud ,verder de  mogelijkheden behandeld op dit gebied van de hobby en afstanden die met ATV gewerkt kunnen worden op de hiervoor beschikbare gestelde frequenties door het Agentschap Telecom,de  meeste ATV-pagina's spreken voor zichzelf en behoeven daarom vaak in deze site geen nadere uitleg of toelichting.

Veel genoegen met het bekijken van deze site.


Curriculum Vitae PE1DWA


1

Inleiding:

Ik zal me eerst even voorstellen, mijn naam is Hans Lindeijer, ben geboren in Den Haag,na de basisschool heb ik een opleiding gevolgd aan een technische school in Den Haag in het vak fijnmetaalbewerken,het viel een leraar toentertijd al op dat ik "aanleg had voor het vak elektrotechniek'' en raadde me zelfs aan om een  opleiding te gaan volgen op het Instituut van het NERG te Hilversum,het leek me destijds veel te moeilijk,bovendien was er thuis geen geld , om deze studie te bekostigen.Ik ben toen op mijn veertiende jaar gaan werken in een machinefabriek, maar naar enige tijd wilde ik  toch hoger op en ben werktuigbouwkunde gaan studeren bij het instituut PBNA. voor technische opleidingen te Arnhem,op mijn twintigste jaar heb ik deze opleiding voltooid en met diploma's afgesloten.Na deze studie ben ik op een afdeling inkoop gaan werken van technische-installaties,waarin veelvuldig schakelkasten met de benodigde inhoud,zoals relais,schakelaars,meters,bedrading,etc besteld moesten worden.De belangstelling voor het vak elektrotechniek en elektronica bloeide hierdoor weer sterk op en zo als gezegd :


2 >

                                                                                          

 

4

Op aanraden van Henk Hirchmann (PA3ALC ) die toentertijd eens bij mij op bezoek kwam en al die "spullen " zag staan en zich af vroeg waarom ik geen zendamateur was, heb ik toen op zijn aanraden  het D-en C-zendexamen in Utrecht gedaan en met succes afgesloten.

 5 >


Epiloog.


Na een lange loopbaan van  meer dan veertig dienstjaren,waarvan veertien jaar onderwijs in de Natuurkunde, ben ik in het jaar 2000 met de VUT gegaan en daardoor het maken van deze Homepage als een zinvol tijdverdrijf gezien waar mee ik misschien zend-en luisteramateurs en belangstellende een dienst heb bewezen.Hoogte punt uit die laatste periode was de uitreiking van de eerste prijs voor scholieren naar aanleiding van een wedstrijd  in het vak " Natuurkunde " voor Nederland en BelgiŽ ,uitgeschreven door de TU-Delft ,Wubbo Ockels heeft toentertijd die prijs uitgereikt aan 2 studenten van 6 VWO.Ik hoop dat met deze informatie enig inzicht is ontstaan in de achtergronden van het ATV-station PE1DWA en dat u van deze Homepage het e.e.a zult kunnen opsteken.

Zoetermeer, 3 juni  2015

73 " Hans, PE1DWA

2

De interesse voor elektronica was bij mij al jong aanwezig,op mijn twaalfde jaar maakte ik al een eigen  "inductor" waarmede ik mijn jongste zuster de stuipen op het lijf mee joeg,op mijn achttiende bouwde ik het eerste FM-zendertje met een OC 171 op 102 Mhz. en verstoorde met de uit een surplus gekochte 67 Mhz.-zender de uitzendingen van Ned. 1 op kan. 4,sloopte oude radio's uit elkaar ,om deze vervolgens weer op mijn manier weer te monteren !! Ook was er voor audio-apparatuur,vooral taperecorders en versterkers ruime belangstelling.Toen is het tijdje stil geweest rondom de "elektronica -hobby",maar na het huwelijk met Anneke ben ik BDXC-er geworden en testbeelden gaan jagen met zelf gemaakte antennes,in die tijd heb ik heel wat testbeelden ontvangen onder meer : Rusland,China, Spanje ,Portugal,ItaliŽ en de Oostbloklanden, meestal op kan. 2-3 of 4  te ontvangen,taxi's uit Amerika gehoord op  de 6 Mtr.-band ,etc.Op de UHF heb ik IJsland en Zwitserland gezien en ontzettend veel Duitse-Engelse-Franse-Luxemburgse-en Belgische omroepstations ontvangen, te veel om op te noemen.


FM-zendertje met OC171

3  

Omdat ik op een gegeven moment inzag dat mijn kennis op het gebied van elektronica te kort schoot ben ik alsnog,met de gedachte dat een leraar elektrotechniek me ooit eens ingefluisterd had dat  ik het vak elektrotechniek /elektronica als studierichting moest gaan volgen ,ben ik diverse  cursussen gaan doen op het gebied van radio-en televisietechniek en heb deze met diploma's afgerond. Zodat een oude droom toch nog werkelijkheid geworden is.

<4


 

Inmiddels ben  ik nu al meer dan 40 jaar zendamateur en heb me in die tijd hoofdzakelijk met amateur- televisie bezig gehouden,eerst op 70 cm met  AM-ATV,naderhand op 24 cm en 13 cm FM-ATV.Ik heb in deze lange periode veel ATV-stations  zien gaan en komen op de verschillende ATV-frequenties, met Engeland,Duitsland,BelgiŽ en Frankrijk op deze banden verbindingen gemaakt


 Verste verbindingen 70 cm : Schotland en de Kanaaleilanden.

Verste verbindingen op 23 cm  : Sheffield en Bristol.

 Verste verbindingen 13 cm : Wuppertal en Amiens


Op de 1,25 cm-3cm-6 cm en 9 cm-band  FM-ATV ben ik tegenwoordig ook QRV, ontvangst  en zenden lukt  wel op 3-6 -9 cm-band,echter voornamelijk met reflecties en enige concessies.


7  

Verder ben ik QRV op 50 en 70 MHz. maar bedrijf 4 en 6 Mtr.hoofdzakelijk in het voorjaar en in de zomermaanden,door de DX-ervaringen met de BDXC-club heb ik goed leren luisteren en daardoor heel wat verre verbindingen gemaakt op deze band,onder meer met Ierland met FM ,hetgeen een zeldzaamheid is naar ik uit betrouwbare bron heb vernomen.Op de gebruikelijke  2Mtr.- en 70 cm-band ben ik meestal te beluisteren op 144.750 Mhz.;145.4625 Mhz.;431.425Mhz .of 431.450 Mhz.

Click here  mailto:PE1DWA

Click here back to Index Homepage:

Dutch