Autospuiterij J.G. WOLTERS

 

In 1890 kocht Jan Wolters, van beroep schilder, een huis en erf met bouwland van Goosen Klaas, tapper te Wierden. Het huisnummer was WK 181 , later gewijzigd in WK 344, Aanslagstraat 1-3 en weer later Zuid Parallelweg 11-13. Hij begon daar met verschillende bedrijfsactiviteiten waaronder een café en een schildersbedrijf. Twee zoons werden ook schilder Gerrit Jan en Jan Gerrit. Gerrit Jan is later een meubelzaak aan de Markstraat in Wierden begonnen.

Op 30 december 1937 deed Jan Wolters de schilderszaak over aan Jan Gerrit. Op 18 juli 1978 is Jan Gerrit overleden. De autospuiterij werd toen nog onder de naam J.G. Wolters voortgezet tot 31 mei 1985. Het bedrijf werd verkocht aan Gerrit Jan Albersen.

 

In de jaren dertig kwam het spuitwerk opgang. Er werden eerst meubels gespoten, daarnaast ook auto’s en vrachtwagens. De vrachtwagens werden eerst in de openlucht gespoten omdat de toenmalige werkplaats hiervoor niet geschikt was. Ook was het letter-zetten een onderdeel van de spuitwerkzaamheden, omdat de bedrijfswagens meestal van de firma namen moesten worden voorzien.

Op bijgaande foto is een van de eerste gespoten vrachtwagen voor de EXPORT te Wierden te zien. De man met de spuit is Jan Gerrit Wolters.
Links van de spuiter staat Lammert Bossink uit Daarle, rechts Egbert Ramerman uit Vriezenveen en geheel rechts Gerrit Jan Wolters.

 

Na de tweede wereldoorlog was er een periode dat legertrucks werden omgebouwd tot kipauto’s. Deze legertrucks moesten ontdaan worden van hun legergroene kleur en worden gespoten in de bedrijfskleuren van de nieuwe eigenaar. Voor deze nieuwe activiteiten werd er een grote werkplaats/spuiterij gebouwd in 1948 door aannemer Js. Schipper & Zonen.

In de zestiger jaren kwam de tweedehands handel in personenauto’s met Duitsland op gang, de zogenaamde Duitse kneuzen. Er waren veel handelaren die deze auto’s herstelden en dat leverde veel spuitwerk op. Om kwaliteit te leveren werd een professionele overdruk spuitcabine aangeschaft in 1967. Daarvoor werd er een nieuw gedeelte bij de autospuiterij aan gebouwd door aannemer Gebr. Timmerman.

In 1985 kwam er een plaatwerkerij bij en werd het een compleet Autoschadeherstelbedrijf.

Het bedrijf moest 1 juli 1996 wijken voor het appartementen complex Trias.