In één opzicht is de Leidse Lijn een echte Nederlandse spoorlijn: onderweg ziet de treinpassagier een groot aantal oude windmolens. Voor wie zijn blik hierop wil richten volgt hier een ruwe beschrijving aan de hand van illustraties. Bij een rit in de richting Leiden staan alle molens aan de rechterzijde, behalve twee wipmolens bij Hazerswoude en Zoeterwoude.


HOME

Leiden - Woerden

De Rijnenburger Molen in Hazerswoude-Rijndijk, in de tijd dat de wind er nog vrij spel had. De foto, met een treinstel materieel '46, is gemaakt door een NS-fotograaf op 4 juni 1951.

HOME
weijpoortsche molen
molen Groenendijk
IRM met Arkduif
eendracht
molen hazerswoude
wipmolen zoeterwoude
03 met molen

Links:

http://www.molendatabase.nl/nederland/

http://www.kusee.nl/bodegraven/

 

Leidse Lijn = Molenlijn

plan v molen
3xV Steektermolen
De eerste molen die we komend uit Woerden tegenkomen is meteen een heel oude: de Weijpoortse Molen, een wipmolen uit 1564. De dia is gemaakt vanaf de Weiweg, Nieuwerbrug, 26 november 1995.
De Bodegraafse stellingmolen De Arkduif functioneert nog steeds. Er is een restaurant met terras, tien minuten gaans van het station. Treinreizigers zonder dorst kunnen een blik op de molen werpen als het wissel aan de westzijde van Bodegraven wordt gepasseerd. Met een dubbeldekker is de molen gefotografeerd op 15 januari 2006.
Deze wipwatermolen, de Steektermolen, staat als het ware langs de spoorlijn te pronken. De dia is gemaakt op 28 november 2003 tijdens een fraaie zonsondergang. Rechts de kop van ABk 410 bij sloper Vlasman.
Stellingmolen De Eendracht aan de Oude Rijn bij Gouwsluis in Alphen aan den Rijn. Een eerste blik is mogelijk wanneer de trein uit Utrecht het magazijn van Zeeman achter zich heeft gelaten. De foto is gemaakt op 26 augustus 2003.
Een vergelijking met de zwartwitfoto op deze pagina toont iets van het verval van de Rijnenburger (spreek uit: rienenburger) Molen in Hazerswoude, althans op het moment dat treinstel 409 op 2 augustus 1978 passeerde. Inmiddels ziet de grondzeiler er een stuk beter uit. Aan de noordzijde (rechts op de foto) is de molen nu omgeven door een nieuwbouwwijk.
De Groenendijkse Molen bij Hazerswoude is weer een wipmolen, gefotografeerd op 18 augustus 1996. Aan de linkerzijde van het spoor was even eerder een zusje te zien: de Rooie Wip (geen afbeelding).
De viering van 150 jaar spoorwegen in Nederland bracht een groot aantal evenementen met zich mee. Op 11 juli 1989 werd een rondrit gemaakt via Leiden - Woerden, waarbij de Barre-molen in Zoeterwoude als motief diende voor de 'fotostop'. De trekkracht was niet de geplande NS-loc 3737 (die was defect geraakt), maar de Oost-Duitse sneltreinloc 03 1010.
Om deze molen te zien moeten de reizigers in de richting Leiden even naar links kijken: niet ver van de Ommelanderdijk in Zoeterwoude staat de wipmolen Grote Molen. De 419 is onderweg naar Utrecht op 15 januari 1984; het zand rechts is bestemd voor de gedeeltelijke spoorverdubbeling.
De regio Hazerswoude telde vroeger een groot aantal molens. Een enkele is aan algehele sloop ontkomen als 'molenwoning', zoals deze bij de boog nabij Zoeterwoude. Het tweede spoor was nog in aanleg op 27 oktober 1984. Zie ook: https://flic.kr/p/ozgc4T

Spoorlijn Leiden - Woerden