De Maine Coon


Een zachte Amerikaanse reus en een vriendelijke “wilde kat”.

Achter zijn "wilde" uitzicht en zijn enorme kracht zit een bijzonder zacht karakter verborgen. Hij is speels, knuffelerig en kan urenlang genieten van een stevige streelsessie. Hij is in alle omstandigheden evenwichtig, kalm en sereen en nooit agressief. Vriendelijk, erg gehecht aan zijn baas... De perfecte huiskat dus, die echt goed met kinderen en andere huisdieren overweg kan!   


Zijn voorouders waren vissende katten, en de Maine Coon is zijn voorliefde voor water nooit verloren. Bad, toilet of waterkan… hij doet niets liever dan in het water spelen! Maine Coons zijn eenvoudig in de verzorging. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat om de vacht te onderhouden. De puberteit bij de coons treedt pas laat op. De kittens groeien traag en zijn pas na drie à vier jaar volwassen en uitgegroeid.


De oorsprong van deze legendarische kat:


De Maine Coon werd in de 19de eeuw ontdekt in Maine in de Verenigde Staten van Amerika, en zijn oorsprong blijft tot de dag van vandaag onduidelijk. De wildste theorie is dat dit ras ontstaan is uit de kruising tussen een wilde kat en een wasbeer (racoon). Een kruising die genetisch onmogelijk is, maar die is ingegeven door het feit dat de vacht en de staart van deze kat aan een wasbeer doen denken. Anderen geloven dat de coon afstamt van Angorakatten of dat de Vikingen hem meebrachten naar Amerika… het mysterie blijft voorlopig onopgelost.

De Maine Coon verruilde zijn leven in de bossen van de noordelijke Verenigde Staten geleidelijk voor een plekje op de boerderijen. Als weergaloze jager was het zijn taak de oogst te beschermen tegen knaagdieren. In 1861 werd het ras voor de eerste keer op een tentoonstelling getoond, en de zwart-witte Maine Coon "Captain Jenks" zorgde er voor een ware sensatie en al snel begonnen zijn nakomelingen Europa te veroveren…

Dit ras vormde in 1895 eveneens een hoogtepunt op de show in de Madison Square Garden van New York. De modetrend met de Perzen en de Siamezen drong de Maine Coon gedurende een halve eeuw op de achtergrond. Rond 1950 herontdekte men het ras. In 1960 werd de rasstandaard opgesteld. De C.F.A. en de F.I.Fe hebben het ras respectievelijk in 1976 en 1980 erkend. Sinds 1980 is de Maine Coon als ras in volle opgang. Ondanks het feit dat het om één van de belangrijkste rassen ter wereld gaat, blijft hij lang zeldzaam in Europa. In 1981 werd als eerste in Frankrijk geïntroduceerd. Waarna de nakomelingen van dit Amerikaanse ras Europa begonnen te veroveren…


In Nederland wordt dit ras steeds populairder. Het ras is de laatste

jaren erg geëvolueerd. De Maine Coon is groter, hoger en wilder van

uiterlijk geworden.


Home De maine coon Katers Poezen Kittens Castraten Planning Contact