Wat is Tor?

Tor (een afkorting van The Onion Router) is een technologie voor het beschermen van je online activiteit tegen afluisteren. Tor gebruikt een gedistribueerd netwerk van peers om je internetverkeer om te leiden naar de server waarmee je verbinding wilt maken.

De naam en het logo impliceren dat het om een ui gaat. Een ui bestaat namelijk uit verschillende laagjes die je af kunt pellen alvorens je bij de kern bent. Ieder laagje stelt een TOR Node (of TOR Server) in het netwerk voor. Op het moment dat je via TOR naar het internet gaat (browsen en e-mailen) legt je internetverkeer willekeurig pad af tussen bron en bestemming. Dit pad loopt tussen 3 of meer TOR nodes. Op het moment dat jij je data naar buiten stuurt is deze data versleuteld zodat alleen de laatste node in het TOR netwerk deze kan ontcijferen. Elke server ziet slechts waar het verkeer vandaan komt (de voorgaande node). De laatste node ziet dus de data en weet niet waar het verkeer vandaan komt en alle overige nodes zien de data niet.

Tor is ook nodig om op het dark web te komen. Dat dark web heeft een duister imago, maar naast discutabele websites, zoals illegale marktplaatsen voor wapens, drugs of gestolen wachtwoorden, is er ook veel goede en nuttige materie te vinden. Het wordt veel gebruikt door journalisten en politieke activisten die zich kritisch uiten tegenover een dictatoriale overheid. Ook klokkenluiders zoals Edward Snowden en websites als WikiLeaks maken gebruik van Tor.