detail kleurets
Welkom op de website met grafische kunst van Anneke Romenijportret anneke romenij

Sinds begin jaren 80 ben ik actief bezig met de beeldende kunst. Waren het in het begin vooral tekeningen en aquarellen, nu houd ik mij vooral nog bezig met de vele verschillende druktechnieken.

In Enschede heb ik drie jaar lang les gehad in grafische technieken. Hier heb ik de basis van het etsen geleerd, als ook van monoprints en linoleumdrukken. Verder heb ik ook nog workshops gevolgd om andere technieken te leren zoals kartondruk en polymeer-etsen. Er zijn zo veel verschillende technieken, dat er steeds weer iets nieuws valt te ontdekken en vooral te experimenteren. Cyanotype (blauwdruk) is een leuke aanvulling en ook kitchen-lithografie, een lithografie met aluminiumfolie en cola is een nieuwe uitdaging! Op mijn cv-contact pagina staat welke cursussen ik heb gevolgd en hier kun je ook contact met mij opnemen.

kleurets


Hoewel de werkmethoden zeer arbeidsintensief zijn is het een uitdaging om het ambachtelijke van de grafische technieken te verbinden met mijn creativiteit. Ik wordt vooral geïnspireerd door de veelzijdigheid van de natuur en met behulp van eigen foto’s vormen deze de aanleiding tot een idee. Lijnen, vormen, structuur en kleur van de natuur laat ik op mij inwerken. Vervolgens vormt zich een voorstelling in mijn hoofd. Deze moet dan worden omgezet tot een ontwerp voor een ets of een ander grafisch werk.

Omdat het maken de nodige stappen vergt zijn het niet echt spontane technieken en dan moet je er ook altijd nog rekening mee houden dat door het drukken de afbeelding uiteindelijk in spiegelbeeld op het papier terecht komt. Toch is grafiek mijn passie, het is een goede manier om mij uit te drukken. Deze eeuwenoude technieken stellen mij in staat om eigentijdse voorstellingen weer te geven.
In mijn portfolio kun je een gedeelte van mijn etsen en linosnedes bekjken. Ook staan hier een paar ATC's die ik heb gemaakt met linosnede.


kleurets


Mijn werken dragen geen titels. Hierdoor wordt de kijker aangespoord om zelf te fantaseren en te interpreteren. Ik werk altijd met kleine oplages, meestal 10, en vaak ook nog in verschillende kleuren, waardoor de exclusiviteit wordt verhoogd.