detail kleurets
Hoe maak je een ets?Een ets is een diepdruk techniek, hierbij wordt de af te drukken afbeelding verdiept aangebracht in een ondergrond. Dit is meestal een zinken of koperen plaat. De inkt wordt daarna in de groeven aangebracht waarna de plaat kan worden afgedrukt.

De eenvoudigste methode is de droge naald ets; hierbij wordt de afbeelding direct in de plaat gekrast.

De verschillende stappen die nodig zijn voor een droge naald ets vind je hier in een pdf en ook kun je de stappen zien in een filmpje;


link naar pdf druktechnieken 1 droge naald ets


Bij een lijnets wordt de plaat eerst voorzien van een beschermende waslaag tegen het zuur. Hierin wordt vervolgens de afbeelding getekend.

De plaat wordt dan in het zuur gelegd en daarin worden de weggekraste delen door het zuur uitgebeten; ge√ętst. Dan kan de waslaag worden verwijderd en de inkt in de groeven gewreven, waarna de plaat kan worden afgedrukt.

De verschillende stappen die nodig zijn voor een lijnets vind je hier in een pdf en ook kun je de stappen zien in een filmpje;


link naar pdf druktechnieken 2 lijnets

Om structuren te maken in een ets zijn er verschillende mogelijkheden. De klassieke methode om vlakken met verschillende tinten te maken is m.b.v. harspoeder. Ook met bijvoorbeeld suikerwater zijn leuke effecten te verkrijgen.

Wanneer je een zachte etsgrond gebruikt kun je afdrukken van materialen maken, dit heet vernis mou.

Een verdere uitleg van verschillende technieken zal ik hier nog gaan toevoegen.