Lalbahadoer, een fatale liefde

Een Surinaamse 'Romeo en Julia'

Lalbahadoer, een fatale liefde
Bish Ganga
164 pagina's
ISBN: 9789081338615
Prijs: € 10,00

Het boek is te bestellen door een e-mail te sturen aan Bish Ganga.


Inhoud

Lalbahadoer, een hindostaanse jongeman van begin twintig, raakt hevig verliefd op zijn buurmeisje Silawatie. Hij knoopt een vurige relatie met haar aan. De relatie kan echter de goedkeuring van haar familie niet wegdragen. Sociaal-culturele factoren spelen een rol. Een en ander loopt dan ook zeer dramatisch af. De twee geliefden vinden de dood, evenals verschillende andere mensen. De betrokken families blijven als grote verliezers achter. Een Surinaamse 'Romeo en Julia'.

Fragment

"De dagen en maanden erna bleef heel Suriname in de ban van dit gebeuren. Onder de mensen was dit het dagelijkse onderwerp van gesprek, inclusief allerlei speculaties en fantasieverhalen. De mofokoranti (de mondkrant) draaide op volle toeren en de samenleving verkeerde in pure stress. In de media werd gesproken van een ware angstpsychose op Meerzorg en eigenlijk in het hele land. De verblijfplaats van Lalbahadoer was immers onbekend en hij zou bij wijze van spreken overal kunnen opduiken, ook in de eigen achtertuin of op het landbouwveld. Als dat onverhoopt gebeurde, wat dan? Terugdeinzen zou hij dan zeker niet als hij - omwille van zijn eigen lijfsbehoud - nog iemand zou moeten neerschieten. Die algemene mening hield de samenleving in de greep en van echte rust was geen sprake. Men durfde 's avonds en 's nachts niet naar buiten. Als dat noodzakelijkerwijs toch moest gebeuren, dan deed men dat in gezelschap van anderen. In de districten droegen sommigen 's avonds als zij naar buiten moesten een geweer, een houwer of een laathi (wapenstok) om in geval van confrontatie met hem niet met lege handen te staan en om zich te kunnen verdedigen."

Waarom dit boek

Ik heb dit boek geschreven, omdat het aantal mensen dat uit de eerste hand over deze gebeurtenis kan vertellen, sterk aan het uitdunnen is. Lalbahadoer heeft inmiddels mythologische vormen aangenomen, waardoor de vraag naar informatie over hem groeit. De beschikbare informatie echter erodeert snel en wordt schaarser. Dit boek stopt dat proces.

Biografie

Ik ben in 1948 in Suriname geboren. Aan de universiteiten van Leiden en Utrecht heb ik Spaanse taal- en letterkunde gestudeerd. In het vakgebied Computer & Letteren heb ik mij gespecialiseerd in informatieanalyse en computerondersteund onderwijs. Ik ben werkzaam geweest in het bankwezen in Suriname en Nederland, bij de rijksoverheid was ik beleidsambtenaar en in de mbo-sector ben ik gedurende een langere periode beleidsadviseur IT geweest.

Dit is mijn debuutroman.

Anderen over het boek

Tijdens de presentatie op 26 september 2008 in het Sarnamihuis in Den Haag van de roman Lalbahadoer, een fatale liefde hebben drie mensen hun visie op de roman gegeven.
  • Indoloog Bies Sukhai, die ten tijde van de gebeurtenissen onderwijzer was in het district Nickerie, vindt het boek spannend. Hij herkent de sfeer van angst die hij destijds persoonlijk heeft ervaren.
  • Alma Mahawatkhan, actief in Vrouwenwerk, geeft aan dat relaties als die tussen Lalbahadoer en Silawatie nog steeds voorkomen, ook in Nederland. Alleen, een dergelijke relatie eindigt vaker in zelfmoord dan in moord.
  • Onderzoeker-publicist Sandew Hira vindt de roman 'ijzersterk'. Het boek heeft volgens hem een belangrijke meerwaarde; het schetst namelijk een tijdsbeeld en draagt daardoor bij aan geschiedschrijving 'van binnenuit'.
Daarna hebben zowel in Nederland als in Suriname diverse media aandacht besteed aan de roman, bijvoorbeeld de twee hieronder genoemde interviews:
naar begin van de pagina