Digitaal op Emco 7
(klik op plaatje voor grotere foto)
Gewijzigd en aangevuld op 22 Februari 2010

 

Emco digitaal 2.JPG (235254 bytes) Emco digitaal 1.JPG (225632 bytes)

Aanvankelijk monteerde ik op de X-as een omgebouwde goedkope digitale schuifmaat.
De lineaal wordt met een messing koppelstukje vastgezet aan het bevestigingsgat voor de
draadsnijklok, rechts in het support . Het display is met de witte knop op het koppelstuk vastgeklemd aan het (vlakke) bed en kan dus gemakkelijk naar links of rechts
worden versteld. Het linker (messing) koppelstukje zit vastgeklemd; het rechter koppelstukje zit aan de onderkant van het display vastgelijmd. Er hoefde dus niets aan de machine te worden gewijzigd.
Om vervuiling of beschadiging te voorkomen, zit er een zeer gemakkelijk afneembare plexiglas afdekkap over het geheel (deze moet eraf om de knopjes te bedienen).

 

Emco digitaal 7.JPG (262476 bytes)

Emco Digitaal 5.JPG (208857 bytes)

Emco digitaal 4.JPG (260857 bytes)

Ook de Y-as voorzag ik van een omgebouwde schuifmaat. Ik twijfelde of ik deze links of rechts van het support zou monteren (erachter kan niet i.v.m. de freeskolom). Links zit hij kwetsbaar i.v.m. spanen en snijolie; rechts zit hij in de weg voor de losse kop.
Het werd toch de linker kant. De lineaal bevestigde ik aan het support, en het display aan het hoekje van de linker T-sleuf van het support.
Afdekking vond plaats door een metalen kap over het lineaal achter het display en een plexiglas kap over het display, met kleine doorgevoerde knopjes om de aan/uitknop en de nulstelling te kunnen bedienen.

 

Emco digitaal 3.JPG (241447 bytes)Hoewel ik best tevreden was over het boven genoemde systeem, was het grootste bezwaar dat de schuifmaat korter was dan het bed. En, van minder belang, de plexiglas beschermkap moest worden afgenomen om de knopjes te bedienen. Later ontdekte ik een goedkope ( 49,-) digitale lineaal + display. Deze heeft precies de goede lengte en een "buitenboord" display. Dat display monteerde ik op een magneetvoetje (staat op de foto rechts boven op de losse kop).
Dit betekende wel 3 gaatjes in de machine boren en tappen: 2 in het bed en 1 in de voorkant van het support.
Hoewel deze (aluminium) lineaal niet erg degelijk lijkt, werkt hij (eigenlijk tot mijn verbazing) nog steeds feilloos.

 

Emco Digitaal 6.JPG (220867 bytes)En de Freeskolom kon natuurlijk niet achterblijven:

Hier zit aan de achterkant van het display een stukje messing hoeklijn gelijmd. dit is vastgeschroefd aan de U-vormige ijzeren beugel (op de foto nog wat roestig) die met 3 verticale boutjes (2 van onderen en 1 van boven) zit vastgeklemd op de meetkop.

De lineaal is, eveneens via een stukje hoeklijn, vastgeschroefd aan een aluminium klemblok rond de kolom.

Dit klemblok is eenvoudig in hoogte te verstellen.

Ook hier geldt dat de lineaal (15 cm) korter is dan het verticale bereik van de kolom. Maar dat is hier in de praktijk geen bezwaar.

In deze positie was afdekking tegen spanen en olie m.i. niet nodig.