Mijn balans stoommachine

Al doende leert men:
Mijn volgende project was de bekende balansstoommachine, naar tekening nr. 60.01.012 van de Nederlandse Vereniging voor Modelbouwers (NVM), die ook is gepubliceerd in het Handboek Modelstoommachines.
Boring x slag = 18x24 mm

Op vrijwel alle stoomevenementen staan er wel een paar. Het is een leuk beginnersmodel: de constructie is niet al te kritisch, het ziet er aantrekkelijk uit, en door de bescheiden omvang kan het ook gemakkelijk een mooi plekje in de woonkamer krijgen.

Zoals op o.a tijdens de Stoomdagen is te zien, geeft elke bouwer zijn eigen invulling aan het zelfde ontwerp.
Zie ook de afbeeldingen hier.

Als vliegwiel paste ik een gietstuk toe, en wijzigde de steunen voor de parallelgeleiding i.v.m. aanwezig materiaal. Verder breidde ik de machine naar eigen idee uit met een stoomafsluiter en een centrifugaalregulateur.

Met die regulateur is iets bijzonders aan de hand: Deze wordt aangedreven via een snaartje van Wilesco en bedient via een koppelstang van 1 mm een klepje in hetzelfde huis als de afsluiter. Maar zoals verwacht, werkte dit niet goed bij lage toerentallen: de zaak ging dan oscilleren: de machine liep dan heel onregelmatig.
Dit onderving ik door toepassing van een oliedemper. Die is goed te zien op de foto midden onder. Het asje van de klep komt aan de achterkant uit het huis en bedient daar via een hefboom een verticaal stangetje. Dit zit aan een "zuiger": een dun plaatje dat met ruime speling past in het oliepotje.
Deze toevoeging, die dus afwijkt van het grootbedrijf, deed wonderen!

Overigens "bouwde" ik dit machientje als vingeroefening  ook in 3-D op de PC met TurboCad 11.

Dat geeft geen rommel en geen vuile handen!