BIOGRAFIE

Gijs Lemmen begint op 12-jarige leeftijd met gitaarspelen. Dit was is de jaren zestig, toen instrumentale gitaarbands zoals The Shadows en The Ventures immens populair waren. In de Verenigde Staten zijn de mensen gek op de surf-klanken van Johnny and the Hurricanes, terwijl in Nederland The Jumping Jewels de ongekroonde koningen van de gitaar zijn. Deze laatste band zal voor altijd één van Gijs z'n favoriete bands zijn. In diezelfde periode leert Gijs tevens de geweldige muziek van jazz-gitaarlegendes Barney Kessel en Django Reinhardt kennen. Tot op de dag van vandaag blijft country-picker Chet Atkins echter zijn favoriete gitarist aller tijden.

Zo rond 1962 begint Gijs zijn eerste instrumentale gitaarband, The Rhythms. Een paar jaar later (1965) gaat hij spelen in folk- en countrygroepen met namen als: The Folk Folks en The Grass. In deze groepen speelt hij niet alleen gitaar, maar ook 5-snarige banjo en mandoline. Halverwege de jaren zeventig doet Gijs enig sessie-werk met verschillende country(rock)groepen, plus een sessie in de Hilversumse Phonogram Studio met zanger Boudewijn de Groot. In 1978 voegt hij zich bij de populaire country-groep The Tumbleweeds, onder ander bekend van hun grote hit "Somewhere Between". In deze succesvolle periode van de band is Gijs betrokken bij de opnames van enkele albums, ziet hij vele TV- en radiostudio's van binnen en heeft hij enorm veel optredens door het gehele land.

In het begin van de jaren tachtig maakt Gijs deel uit van The Continental Uptight Band uit Utrecht, met wie hij ook weer veel radio-sessies en enkele studio-sessies doet. Hierna wordt hij studio-muzikant voor Audio Records uit Oosterbeek. Deze periode zou zeer waardevol blijken te zijn, omdat hij iedere denkbare muziek-stijl leerde te spelen. Dit werk heeft hij drie jaar lang gedaan, waarbij hij met diverse soorten bands en artiesten heeft gespeeld. Alsof Gijs het nog niet druk genoeg had, richtte hij een nieuwe band op, The Dorsley Edition. Deze band speelde een mix van country en instrumentale gitaarmuziek. The Dorsley Edition heeft twee albums opgenomen en werd vaak gevraagd als backing-groep voor veel solo-artiesten, bijvoorbeeld Saskia & Serge. Het was een hard werkende band met veel optredens door het gehele land. In deze periode (1982-1983) maakte Gijs als interim-gitarist tevens deel uit van de Western-Swing formatie Cool Breeze uit Boskoop.

In 1992 gaat Gijs van start met de surf/sixties-formatie The Tellytones. Tevens begint hij al zijn muzikale energie in zijn nieuwe home-studio te stoppen. Bovendien geeft hij af en toe een solo-optreden met akoestische gitaar. Muzikaal wordt hij steeds meer beïnvloed door de acoustic finger-picking style, van legendarische gitaristen als Chet Atkins en Albert Lee. Ook doet Gijs in de periode 1996-1998 een aantal optredens met de Sliedrechtse Shadows-band The Rumbles. In 1997 wordt Gijs door John Adams (de Nederlandse John Denver) niet alleen gevraagd om hem muzikaal te begeleiden op zijn theater-tournee, maar ook om op zijn nieuwe album te spelen. In 1998 wordt dit nog gevolgd door een Engelse en een Zwitserse tournee.

In datzelfde jaar geeft Gijs enkele akoestische optredens, waarbij hij wordt begeleid door The Dyke Brothers uit Dordrecht. Tevens is Gijs betrokken bij de reünie van sixties groep The Beat-Town Skifflers. In 1999 speelt hij ook een half jaar lang als invaller bij The Mudfield Skiffle Group uit Dordrecht. Ondertussen heeft hij ook nog verschillende demo's opgenomen in zijn home-studio. Dit zijn vooral nieuwe instrumentale nummers door Gijs zelf geschreven. Tevens doet hij in dat jaar een aantal optredens mee met de Shadows-band The Arrows. Van 2000 tot en met 2004 is Gijs onderdeel van de band Jumping High samen met Jumping Jewels-gitarist Hans van Eijk. Daarmee begeleiden zij ook de zanger Johnny Kendall (van The Heralds).

Eind 2001 besluit Gijs om zich meer toe te leggen op zijn activiteiten voor de Guitar Friends Connection. Vanaf dit tijdstip doet hij regelmatig sessiewerk bij onder andere een jazz-trio en The Dyke Brothers. De nadruk ligt vanaf begin 2002 meer op solo-optredens, met alleen de akoestische gitaar, als ook met The GFC Band v.w.b. het elektrische repertoire.

Een hoogtepunt vormt het optreden samen met Tommy Emmanuel op het Acoustic Strings Festival 2002. Een ander bijzonder item voor Gijs was de sessie met ex-Shadows bassist/mondharmonica-speler Brian Licorice Locking. Tevens volgde een herhalingsoptreden met Tommy Emmanuel op het gitaarfestival 2003 in Raalte. De samenwerking met ex-Shadow Brian Licorice Locking krijgt een vervolg middels een uitnodiging voor een optreden op de 5de "Shadows-Convention" (oktober 2003) in Verden, Duitsland.

Een ander hoogtepunt (april 2004) was het door Movi Music uitbrengen van de CD "It's Only Natural" van Brian en Gijs onder de naam: "Licorice & Lemmen". Er werden gedurende dat jaar diverse optredens gedaan door beide heren, tesamen met de GFC Band. Tevens werd voor de tweede keer in successie het festival in Verden (Duitsland) aangedaan met een bijzondere samenstelling. Naast Brian Locking en Gijs Lemmen staan op het podium: Jens Varmlose (Denemarken), Shadow-bassist Mark Griffiths, Elly Swets en Willy Dona.

Het jaar 2005 staat voor Gijs in het teken van het 5-jarig bestaan van het project "Guitar Friends Connection" en The GFC Band. Ook verwezenlijkt Gijs begin 2005 zijn grootste wens sinds jaren: de Dutch Chet Atkins Society. Tevens verschijnt de tweede CD van Gijs Lemmen & Brian Licorice Locking, genaamd Out Of The Blue, gerealiseerd door GFC Workshop.

In 2006 wordt onverdroten verder gegaan met de twee projecten G.F.C. (voor de sixties-style) en de D.C.A.S. (Atkins-style). Er verschijnt een nieuwe CD op het Starsound-label met als titel Gijs Lemmen Plays The Hits Of Chet Atkins. Tevens wordt de eerste DVD voor OXO-Music geproduceerd met als titel Gijs Lemmen In Portrait.

2007 wordt begonnen met een theaterprogramma onder de werknaam Gijs Lemmen Speelt Thuis... Ook verschijnt bij OXO-Music een tweede DVD genaamd Gijs Lemmen Live At De Lockhorst. De ingeslagen weg met de twee projecten G.F.C. en D.C.A.S. wordt verder doorgetrokken.

In 2008 werd wederom deelgenomen aan het Acoustic Strings Guitar Festival te Raalte. Verder werd de lijn van theater-optredens doorgetrokken. Een ander hoogtepunt werd het samenspelen met Will Ray (gitarist van The Hellecasters). Een en ander vond plaats in het kader van een G&L guitar-clinic van dit befaamde merk. Ook verscheen de in eigen beheer geproduceerde CD "Pickers Delight".

In 2009 werd gestart met "The Six Hands Rhythms". Verder waren er weer nieuwe theateroptredens. Ook met "The GFC Band" werd er gestaag verder gewerkt aan de GFC Guitar-Meetings. Op het einde van het jaar volgde een nieuwe CD van Brian Licorice Locking en Gijs, met de titel "Swing Sweet & Smooth".

2010 staat in het teken van de "Guitar Friends Connection" en "The GFC Band/The Six Hands Rhythms" met de daaraan verbonden Guitar-Meetings, onder andere de mini-meetings in de Raysland Studio met live publiek.

2011 is het jaar dat het eerste boek van Gijs verwezenlijkt werd onder de titel "Sliedrecht Bandstand 1950-1975" met de daarbij behorende twee CD's. Het project is een samenwerking van GFC Workshop met de Historische Vereniging Sliedrecht. Tevens is 2011 het jaar van 10 jaar Guitar Friends Connection.

2012 brengt naast de diverse reguliere optredens met The Six Hands Rhythms, ook het boek Souvenirs van het Gitarisme voort. Tevens wordt de CD Blended gerealiseerd.

In 2013 ontstaat vanuit de GFC het nieuwe gitaarproject Dutch Guitar Society, waarmee diverse instrumentale gitaarstijlen worden gepromoot. Naar aanleiding van dit project ontstaat de CD Vintage Vibrations.