john2008John Vangelis (pseudoniem)
Schrijfselproducent.

Biografie:
John werd op 3 juli 1943 geboren in de Tarwewijk van Rotterdam-Charlois als eerste kind van een meelfabriekarbeider, die november 1944 onderdook om aan een razzia te ontkomen, en een eenvoudige huisvrouw.
Op de lagere school zat hij vaak naar buiten te staren omdat hij de lesstof te simpel vond en miste op die manier de taalkundige regels. Wel las hij graag en verslond alle boeken die zijn moeder leende. Hij had in zijn jeugd weinig vrienden. Met zijn jeugdliefde Irene mocht hij van haar ouders niet omgaan. Na haar plotselinge vertrek trok hij zich helemaal terug uit het sociale leven en zat alleen nog op zijn kamertje te lezen.
Op 15-jarige leeftijd werd hij elektrabankwerker. Hij haalde met goede cijfers diploma's van diverse avondscholen, maar de Nederlandse taal bleef zijn zwakke kant.
Zijn militaire dienstplicht vervulde hij bij de marine. Kort na zijn thuiskomst trad hij in het huwelijk met een meisje dat hij vlak voor zijn vertrek had leren kennen.
In zijn 21ste levensjaar onderging hij een radicale verandering. Hij werd overtuigd antimilitarist en actief lid van de Pacifistisch Socialistische Partij. Hij schreef diverse artikelen en columns in (meest alternatieve) tijdschriften. Vaak met gebruik van diverse pseudoniemen waarbij hij een discussie met 'zichzelf' aanging om reacties los te maken. Ook maakte hij affiches met korte gedichten die hij anoniem verspreide door ze in de nacht aan te plakken. Zijn literaire aspiraties kwamen verder echter niet van de grond ondanks laden vol aantekeningen.
Na zeven jaar scheidde hij van zijn eerste vrouw. Hij had daarna verschillende relaties, werd de minnaar van een getrouwde vrouw die een kind van hem kreeg, werd hevig verliefd op een verslaafd Zweeds meisje, hielp haar afkicken en vluchtte met twee vrouwen en kinderen uit de DDR. Met een van de Duitse vrouwen trad hij in het huwelijk.
Na opnieuw zeven jaar was ook deze relatie voorbij, waarna hij in een crisis terechtkwam en tien weken met zijn zoontje op het strand van een klein Grieks eiland woonde. Daar schreef hij 'Vakantieherinneringen', een gedichtenbundel die onverwacht goed verkocht werd. Ook ontstond toen het pseudoniem John Vangelis. Hij nam na twintig jaar ontslag als elektrotechnisch hoofdopzichter bij een energiebedrijf, ging zich bezig houden met de sociaal-ekologische (EKO) beweging en kreeg wederom een nieuwe (eveneens zeven jaar durende) relatie.
Begin 1979 was hij een van de oprichters van de alternatieve krant 'Link' (later Kink). Hierin schreef hij meest kritische artikelen over de ekologische beweging.
In 1981 verscheen het tijdschrift 'Buskruid' van de Rotterdamse vereniging Federatie 't Buskruid, maar na het eerste nummer raakte het blad in een impasse. Een paar maanden later nam Vangelis als enig redactielid het initiatief om nummer 2 te laten verschijnen. Na een artikel in nummer 3 waarin hij het gebruik van biologisch sesamzaad uit het dictatoriale El Salvador binnen de beweging bekritiseerde, weigerde de vereniging verder verantwoordelijk te zijn en werd hij gedwongen de naam van het tijdschrift te veranderen.
Met wisselende redactieleden gaf hij vanaf september 1982 'Het Kultuurbarbaar' uit. Artikelen over kleinschaligheid, biologische landbouw en biologische voeding, kraken, anarchisme vormden de inhoud, waarbij ook ruime aandacht werd besteed aan poëzie en andere cultuurvormen. Ook werd vaak een affiche bijgevoegd. Het tijdschrift verscheen in verschillende uitvoeringen en zeer onregelmatig, soms waren er maanden van stilte. Wel gingen bekende personen een bijdrage leveren (waaronder de filosoof Henk Oosterling (bekend van het in 1998 verschenen 'Chaos ex machina) en verscheidene Rotterdamse sociaalanarchistische dichters. Aan het eind van 2de jaargang werd het blad gratis verspreid met steun van particulieren en alternatieve zelfbeheerde bedrijfjes (in oktober 2002 werd 'Het Kultuurbarbaar' een digitale nieuwsbrief).
Vanaf 1987 maakte hij vele (voet)reizen die hij zou gaan beschrijven in 'Lopende Levensberichten & Andere Geestreizen'.
Toen zijn negenenveertigste levensjaar in ging kwam hij opnieuw in een heftige crisis. Hij ging weer zes weken naar Griekenland en begon zijn "autobiologisch schrijfselproject" ''7 is een leven tussen droom en werkelijkheid''.
Hij trad opnieuw in het huwelijk, ook deze relatie zou zeven jaar stand zou houden. Begin 1999 kreeg hij een relatie met een keramiek kunstenares, deze relatie duurt tot op heden voort.

Bibliografie:
===Gedichtenbundels
* Vakantieherinneringen (1982, gratis bij aankoop van "7...")
* Er was eens… een sprookje met een slechte afloop (1983, uitverkocht)

===Sprookjes
* Kabouter Kwelgeest (1992, gratis bij aankoop van "7...")

===Reisverslagen
* Lopende Levensberichten & Andere Geestreizen

===Autobiologisch schrijfselproject
* 7 is een leven tussen droom en werkelijkheid
** Septennium I: Voor wie niet horen wil
** Septennium II: De rest is stilte
** Septennium III: Oorlog of vrede
** Septennium IV: Verbeelding aan de macht
** Septennium V: Roze honden en gele konijnen
** Septennium VI: De vrijheidsengel
** Septennium VII: Te dromen of niet te dromen is het antwoord
Zoals dit  boek laat zien is de achtergrond drieledig; soms leest het als de autobiografie van Jean-Jacques Rousseau (zelfrechtvaardiging en wegnemen van schuldgevoel), soms die van Chateaubriand (verheerlijking).
Verder probeert Vangelis zijn leven te doorgronden met bewustwording en analyseert de momenten waarop zijn passies dreigen zich meester van hem te maken. Zijn werk is gekleurd met ironie en door de verhaallijn vanuit het onderbewuste is het alsof het niet om hemzelf, maar om een personage gaat waarvan hij alle geheimen kent.

===WikiBooks
* Vakantiereizen/Wandelvakantie
* Leer jezelf ecologisch tuinieren (in bewerking)